Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Try this at work
07 NOV 2017 • Door Zoë Heijke • Beeld: The Office • Meer blogs over Lezen Lifestyle

Try this at work

CJP's Zoë gaat de uitdaging aan: een dag lang zo vaak mogelijk nutteloos bezig zijn op werk, zonder dat iemand het ziet. 'Beste baas, als je dit leest, ontsla mij dan niet.'

Het CJP kantoor is vandaag een doen-alsof-ik-werk-plek. Op deze herfstige dinsdag stort ik mij namelijk op de Get Rich Slow-formule van Elise de Rijck, schrijfster van (my boss thinks) i’m working. Een boek dat je ertoe verbindt om zo vaak mogelijk nutteloos bezig te zijn op het werk én er voor betaald te worden. Even voor de duidelijkheid: ik doe dit niet voor mezelf. Ik doe dit voor alle generatie Y-telgen die zich weleens vervelen op het werk, stiekem kattenfilmpjes kijken in plaats van belangrijke e-mails te beantwoorden en tijdens kantooruren dagdromen over plekken waar ze liever zouden willen zijn. Dus beste baas, als die je dit leest, ontsla mij dan niet.

Wat moet zijn, zal zijn

Voordat ik aan de slag ga met de aanwijzingen van Elise, lees ik de kleine letters van het contract dat ik met het boek afsluit. Misschien ben ik op zoek naar een reden om deze uitdaging vooral niet aan te gaan. Ik werk immers drie schamele maanden op de redactie van CJP en wil absoluut langer blijven. Mijn oog valt op een overduidelijk signaal: ‘WAARSCHUWING: Dit boek kan niet verantwoordelijk gesteld worden indien je ontslagen wordt!’. Ik kan nog terug, maar iets in mij is verschrikkelijk nieuwsgierig naar het rebelse flierefluiten. Dus zet ik snel mijn handtekening en beloof ik plechtig geen slachtoffers te maken op de werkvloer. Daar ga ik.

Ready, set, let’s misbehave

Opdracht 1: Zoveel mogelijk keer een uur niets doen op het werk.
Het eerste uur breng ik braaf door met het beantwoorden van e-mails, totdat ik besef dat dit absoluut niet de bedoeling is van de Get Rich Slow-formule. Ik open gauw Facebook om een uurtje domweg te scrollen. Het eerste kwartier kijk ik vooral naar video’s over eten. Van een chocoladetaart met maar liefst tien lagen tot een how to make a cookie dough cake-video. Het water loopt in mijn mond en er begint een gebied in mijn maag te rommelen, dus haast ik me naar de keuken. Onderweg stuit ik op een grote glazen pot vol met snoepjes. Ik vul ongegeneerd mijn zakken en wandel terug naar mijn bureau. Volgens mij heeft niemand mijn nutteloze gedrag gezien. Dus scrol ik verder langs katten-, honden-, biggen- en hamstervideo’s. Wat een leven.

Hier kan je toch makkelijk een uur naar blijven kijken?

Opdracht 2: Maak stiekem een #workfie met je baas.
Eén voordeel: mijn bureau staat naast het bureau van Sara Madou, de hoofdredactrice van de CJP redactie. Dat scheelt weer een paar ongemakkelijke wandelingen op het kantoor. Toch is het nog knap lastig om een goede hoek te vinden waarbij ze mij niet ziet én we samen op de foto staan. Na een aantal minuten heb ik ‘m. Check! De eerste twee opdrachten kan ik zonder kleerscheuren afvinken.

#Workfie

Opdracht 3: Maak een lijst van alle taken die je al uitgevoerd hebt en streep alles door.
Om ervoor te zorgen dat Sara écht niets door heeft, maak ik een to do-lijst met taken die ik ooit al eens heb uitgevoerd. Zoals: met de kat van de buren knuffelen, schrijfster Anna Krijger interviewen, de eerste aflevering van de videoserie Raad het liedje maken, thee halen, plassen en twee minuten planken (dat doen wij dus iedere dag bij CJP HQ). Vervolgens streep ik elk half uur een taak af. Zo. Lijkt het net alsof ik productief bezig ben geweest vandaag.

Opdracht 4: Ontstressen voor dummies.
Ik krijg stress van dat stiekeme lanterfanten, dus deze opdracht komt op het juiste moment. Het is wel een lastige. Ik moet het boek (my boss thinks) i'm working op een harde ondergrond neerleggen en mijn hoofd op de juiste bladzijde stoten, zonder dat Sara iets doorheeft. De eerste keer dat ik mijn hoofd op de tafel stoot, kijkt Sara op. ‘Gaat het?’, vraagt ze bezorgd. Ik antwoord snel: ‘Ja, ik wilde iets van de grond afpakken, maar stootte mijn hoofd tegen de tafel.’ Pfoe, op het nippertje.

Opdracht 5: Maak een kopie van je hand of kont met de kopieermachine.
Ik glip achter mijn bureau vandaan en mompel - expres iets harder dan nodig - dat ik even een kopietje ga maken. Eenmaal in bij de printer aangekomen leg ik mijn hand op de scan. Shit, ik moet mijn e-mailadres handmatig invoeren. Dit gaat tijd kosten. In alle stress voer ik drie keer het verkeerde adres in, waarna ik paniekerig achterom kijk om te zien of er een collega aan komt lopen. Uiteindelijk druk ik op de groene knop. Het apparaat begint te rommelen. Foutmelding. Shit! Nog een keer proberen. Weer een foutmelding. Waarom doet dat ding het niet? Driemaal is scheepsrecht, dus ik probeer het nog een keer. Geslaagd, yes! Met een knalrode kop wandel ik weer terug naar mijn bureau. Dit was minder leuk dan dat ik dacht. Wat een stress! Morgen maar weer gewoon aan de slag als de perfecte werknemer van het CJP kantoor.

Een scan van mijn hand.

Wil jij ook een dag betaald worden door niets te doen? Dan hebben wij een aangename verrassing. We mogen drie exemplaren van (my boss thinks) i'm working weggeven. Voor de mensen zonder win-ambitie ligt het boek in de boekenhandel.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.