Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Toneelstukken in de make-over
01 NOV 2017 • Door Lika Verploegen • Meer blogs over Theater

Toneelstukken in de make-over

Verhalen over ridders en knechten zijn volgens ons een beetje achterhaald. Dit is exact de reden waarom wij vinden dat klassiekers als Romeo en Julia wel een goede opfrisser kunnen gebruiken.

We ontkennen niet dat er heel wat tijdloze toneelstukken zijn. Maar mensen wonen nou eenmaal niet in kastelen en van rivaliserende adellijke families is ook bijna geen sprake meer. Het leek ons een goed idee om wat verjaarde toneelstukken in een nieuw jasje te steken.

Macbeth

Er was eens een doodnormale man, Macbeth genaamd. Al is doodnormaal misschien een overschatting, gezien zijn oranje huid en gele haar. Op een dag verschijnt er een heks in zijn droom die hem vertelt dat hij binnenkort president van Amerika zal worden. Maar eerst zal Macbeth heel rijk worden met een hotelketen, die zijn eigen naam zal dragen. De volgende dag spreekt hij zijn vriend Banquo, die hem vertelt over een soortgelijke droom: de heks in deze droom zei dat niet Banquo zelf, maar zijn nageslacht president zal worden. Kort hierna komt de eerste voorspelling van de heks uit: de hotelketen van Macbeth leveren hem miljoenen op. Maar dit betekent dan ook dat hij ooit president zal worden!

Macbeth

Macbeth begint met een sterke campagne. Hij belooft Amerika weer groots te maken. De mensen worden warm gemaakt met gekke praatjes over een muur die hij om zijn land wil bouwen, zodat er geen immigranten meer naar binnen kunnen. Ook maakt hij af en toe seksistische opmerkingen over zijn dochter en zijn vrouw. Gewoon, omdat het kan. Zijn presidentschap kan echter niet snel genoeg komen, dus hij besluit eerst de huidige president te vermoorden. Om eventuele bedreigingen uit de weg te ruime heeft hij ook een aanslag op Banquo gepland. Zijn eerste plannetje slaagt en het presidentschap lijkt niet meer ver weg. Totdat de FBI erachter komt dat hij de moordenaar is. Macbeth wordt opgepakt en kan zijn carrière wel vergeten. Wat spijtig, toch.

The Sound Of Music

Maria Kutschera is net klaar met haar havo en zit in een soort impasse. Eigenlijk heeft ze helemaal geen zin om gelijk van de middelbare school naar de hogeschool te gaan. Alsof vijf jaar studeren niet al lang genoeg is. Na een blauwe maandag Communicatie gestudeerd te hebben, besluit ze toch te kappen. Maar oh wee, als ze nu de hele dag in bed gaat liggen stinken! Ze gaat maar een baantje zoeken, vinden haar ouders. Vakkenvullen bij de Albert Heijn? Nee, daar voelt Maria zich veel te goed voor. Ze besluit een jaar als au pair te werken in Oostenrijk. Het gezin waar ze terecht komt heeft zeven kinderen. Moeder is overleden en vader, George Von Trapp, heeft een druk werkend leven. Maria zingt vaak samen met de kinderen, terwijl dit eigenlijk helemaal niet mag van George. Op een dag ziet George de kinderen zingen. Oh nee! Dit maakt hem laaiend en hij stuurt Maria terug naar Nederland. Maar voordat ze kan vertrekken blokkeren de kinderen de deur en zingen ze voor haar. George is met stomheid geslagen en begint mee te zingen. Maria mag blijven. Poe, poe, gelukkig maar.

George en Maria? Wat?

Er begint iets te bloeien tussen Maria en George (zie hierboven). Dit is lichtelijk ongepast, gezien George ruim twee keer de leeftijd van Maria is. De vrienden van George zijn absoluut niet gediend van deze affaire en pushen Maria om terug te gaan naar Nederland. Eenmaal thuis aangekomen vertelt ze haar moeder over haar verliefde gevoelens. Die is er niet blij mee. Best logisch, George had immers haar vader kunnen zijn. Maria blijft in Nederland, gaat studeren en leeft nog lang en gelukkig.

Romeo en Julia

Het is weer zover: er is weer een illegale rave in Amsterdam. Dit betekent dat er weer flink tot het gaatje wordt gegaan! Julia en haar vriendinnen zijn ook deze keer weer van de partij. Ze komen echter helemaal vanuit Rotterdam, dus het is wel een eindje. Wanneer ze een uur of twee binnen zijn, ziet Julia een jongen die ze heel aantrekkelijk vindt. Het lijkt alsof hij ook aandacht voor haar heeft. Ze dansen even met elkaar, maar dat is het dan ook. Ze verliezen elkaar voor de rest van de avond uit het oog. Maar Julia is slim: ze kijkt op Happn of ze hem kan vinden. Yes! Daar is-ie. Romeo is zijn naam. De twee beginnen te praten en dit leidt uiteindelijk tot een date. Romeo komt uit Amsterdam. De ouders van Julia zijn fanatieke Feyenoordsupporters, dus een relatie met een Amsterdammer is een absolute no-go. Bovendien is Julia al met een andere jongen aan het daten.

Romeo en Julia op de rave

Toch houdt ze beide relaties in stand. Vanzelfsprekend wordt ze hier diep ongelukkig van. Drugs lijken een uitweg te bieden, zo kan ze haar gedachten even uit zetten. Maar Julia gaat onverstandig met drugs om: op een avond neemt ze een overdosis XTC en overlijdt. Romeo hoort het tragische nieuws en gaat kapot van liefdesverdriet. Maar hij realiseert zich ook dat het leven te kort is om te treuren. Hij raapt zijn gebroken hart bij elkaar en probeert weer wat van zijn raveleven te maken. Dat is wat Julia had gewild. Dat denkt hij tenminste, zo lang kenden ze elkaar nou ook weer niet. Hij wist immers ook niet dat ze er een affaire op nahield.

Deze scenarios zijn leuk om te lezen, maar je wil natuurlijk ook wat te zien hebben. Alink & Plukaard hebben de verhalen van Anton Tsjechov verwerkt in hun voorstelling As The World Tsjechov, die nu door heel het land te zien is. Met CJP-korting natuurlijk.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.