Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 45
09 NOV 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Angel Olsen • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 45

Wat een feest: een nieuwe editie van onze overheerlijke Luisterlijst! Met deze week opgewarmde kliekjes, grootse en simpele songs en natuurlijk een afterparty.

Angel Olsen – Phases (album)

‘Kliekjes’ of ‘restjes’: nee, het overblijfsel van een maaltijd klinkt nooit echt aantrekkelijk. Maar stel je voor dat je de kliekjes van een restaurant met vier Michelin-sterren kreeg voorgeschoteld. Dan wil je toch de rest van je leven restjes eten? Dat is precies hoe de vork in de steel steekt bij deze nieuwe plaat van Angel Olsen. Phases is een album vol B-sides en andere rariteiten die ze schreef tijdens de opnames voor My Woman, dat vorig jaar verscheen. In het geval van Olsen – een songwriter van wereldklasse – zijn deze in de magnetron opgewarmde liedjes stuk voor stuk geweldig. Vooral het dik zeven minuten durende Special kan zich meten met alles op My Woman.

Felix Pallas – Bad News (single)

Belgische bands houden van zijprojecten, zo is ons inmiddels wel duidelijk. Balthazar fladderde vorig jaar uiteen in drie verschillende solo-acts – Warhaus, J. Bernardt en Zimmerman – en ook bij Bazart-frontman Simon Nuytten kriebelt het. Onder het alias Felix Pallas zingt hij in het Engels en mag het allemaal nog elektronischer. Bad News is elektronische pop met flarden R&B en hiphop. In het slot komt er zelfs nog een ronkende gitaar aan te pas. Ondanks de tempowisselingen en verschillende invloeden houdt Nuytten het elegant en stijlvol.

Noel Gallagher’s High Flying Birds – It’s A Beautiful World (album)

Wij kiezen geen kant in het grote Gallagher-conflict en daarom geven we na Liam Gallagher ook zijn broer Noel ruim baan in deze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst. Dat mag ook wel, want met zijn High Flying Birds heeft Noel een sterke doorstart gemaakt na de Oasis-tijd. Waar Liam Gallagher kiest voor strakke britrock met een sneer hier of daar, gaat Noel voor groots aangeklede songs. Holy Mountain is een logge stamper met blazers en het gefluit van een militaire blaaskapel (?) en Fort Knox leunt op een bataljon strijkers. Qua grootsheid overtreft hij zijn broertje met gemak.

Nana Adjoa – No Sleep (single)

Eerder dit jaar sprak FC Utrecht-voetballer Yassin Ayoub na een wedstrijd filosofische woorden: ‘Voetbal is eigenlijk heel makkelijk, maar het is moeilijk om makkelijk te voetballen’. Heel Cruijffiaans: het lijkt onzin te zijn, maar er zit een waarheid in. Hetzelfde geldt voor muziek. Nana Adjoa lijkt een song als No Sleep zomaar uit haar mouw te schudden, maar niets is moeilijker dan een simpel, goed liedje schrijven. Nana Adjoa lijkt dat ambacht te beheersen, als een Lionel Messi die sierlijk door een defensie soleert. No Sleep is een eenvoudig, maar speels en rijk liedje zoals Lianne La Havas ze maakt.

Whitney – Light Upon The Lake (Demos) (album)

Net serveerden we je nog kliekjes, nu alleen rauwe ingrediënten die nog tot een gerecht gemaakt moeten worden. Yes, we gaan echt lekker qua metaforen deze Luisterlijst. Met Light Upon The Lake bracht Whitney vorig jaar het leukste debuut in tijden uit: tintelfrisse folkpop met gouden refreintjes en melancholische noten. De plaat werd zo’n groot succes dat de band nog steeds rondtoert met die liedjes en nu de demo’s aan ons laat horen. Op deze demoplaat hoor je kale versies van – inmiddels – indiehits No Woman en Golden Days én één aanstekelijk nieuw liedje (You and Me).

Afterpartees – Life is Easy (single)

Hoera, Afterpartees is terug! De garagerockband rond Niek Nellen bracht in 2015 hun debuut Glitter Lizard uit en daarna werd het stil. Best jammer, want wij hadden nog lang geen genoeg van niet-lullen-maar-spelen-hitjes als Girls Like You en First/Last. Gelukkig is er een teken van leven met het nieuwe Life is Easy: evenzo aanstekelijk als het vroegere werk, evenzo geschikt om te draaien op een (after)party.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten in de Melkweg, Doornroosje, Rotown en meer!  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.