Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Harige beesten en een blauwe vrouw
03 NOV 2017 • Door Lika Verploegen • Beeld: Rick van Veluw • Meer blogs over Expo

Harige beesten en een blauwe vrouw

Probeer dit eens tijdens een willekeurige sociale situatie: 'Star Wars? Oh, die eeuwenoude sciencefictionfilm? Nee, die heb ik nog nooit gezien.' Wedden dat vanaf dit moment niemand nog met je wil praten?

Ja, dit heb ik dus vaak genoeg meegemaakt. Want - houd je vast - geen enkele Star Wars film is mij bekend. Vooral op de middelbareschool had ik veel vrienden die grote Star Wars-fans waren. Dan ging één van mijn beste vriendinnen tijdens een Halloweenfeest verkleed als een Star Wars-personage en had ik geen idee wat ze moest voorstellen. Vol trots liet ze mij haar kostuum zien: 'Princes Leia! Van Star Wars! Die ken je toch wel?' Nou ja, niet dus. Op deze manier zijn veel dierbare vriendschappen op de klippen gelopen. Nee, grapje, overdrijven is ook een vak. Maar zo heb ik wel talloze verwarde en teleurgestelde blikken uitgelokt. Omdat ik zo’n grote cultuurbarbaar ben (ironisch, als je bij CJP werkt), werd ik op pad gestuurd om mezelf even bij te scholen op STAR WARS Identities: The Exhibition.

Het is ergens toch een beetje spannend: naar een Star Wars expo gaan als Star Wars-noob, terwijl daar die-hard fans rondlopen. Gelukkig had ik mijn collega Rick bij me voor mentale support. En voor de foto’s. Eenmaal aangekomen in Leidsche Rijn zijn we onder de indruk van het formaat van de expo: het is groter dan verwacht. Het gebouw van Cinemec is zelf al massaal, maar er zit zelfs een extra stuk aangebouwd voor de expo. Dit belooft wat. 

Je Star Wars-identiteit

Het doel van de expo is om je Star Wars-identiteit te bepalen. Je doet dit door vragen te beantwoorden en het antwoord met een rubberen armbandje te scannen. Zo zie je aan het einde welke identiteit jij hebt. Welk ras je bent - mens, Ewok of iets anders geks -, wat voor soort leider je zou zijn - afstandelijk of juist betrokken - en natuurlijk of je bij The Dark Side hoort. Fanatiek beginnen we aan de vragen. Het zijn vragen zoals: hoe zou je er het liefst uit zien? Welke eigenschap past bij je? Er zijn op de route veel objecten uit de film te zien. Erg indrukwekkend allemaal, vooral de kostuums. Ik zie harige beesten, robotachtige wezens en een blauwe vrouw. Het valt op dat het gros van de fans dat rondloopt al een tijdje niet meer in aanmerking komt voor een CJP-pas. Rick en ik besluiten de jongst uitziende mensen te vragen naar het Star Wars-personage dat zij zouden (willen) zijn. Misschien dat hun enthousiasme mij aanspoort om toch een keer een Star Wars-marathon te houden.

Het harige beest, dat dus blijkbaar Chewbacca heet

Kruising tussen een beer en mopshond

Carina en Bastian komen allebei uit Duitsland. Wanneer we Carina vragen welk personage zij graag zou willen zijn, heeft ze snel een antwoord paraat: Padmé de senator. Waarom dan? ‘Omdat ze rustig en intellectueel is. Ze is niet zo van het vechten en zoekt altijd naar een geweldloze oplossing. Dat is een beetje hoe ik zelf ook ben.’

Carina en Bastian

Haar vriend Bastian wil graag een Ewok zijn. Ik heb geen idee hoe dit personage eruitziet. Op het moment dat hij een foto aanwijst heb ik toch wel verduidelijking nodig. Voor mij is het niets meer dan een mislukte kruising tussen een beer en een mopshond. Maar Bastian heeft een goede reden: ‘De Ewoks lopen vooral rond in het bos en ik houd ook erg van de natuur. Zo’n leven zou wel wat voor mij zijn.’

Dit is dus een Ewok

Bobbelvet?

Iets verder zien we een vader met zijn twee zoons langs de vitrines lopen. Ze vertellen ons dat ze in Keulen al een keer geweest zijn toen de expo daar was. Ze vonden het zo gaaf dat ze in Nederland nog maar een keer besloten te gaan. Ingmar kan eigenlijk niet kiezen welk personage hij graag wil zijn. Na goed nagedacht te hebben kiest hij voor Yoda: ‘Omdat hij oud is en veel levenservaring heeft. Hij weet het antwoord op bijna alle vragen én hij kan vechten.’ Klinkt ideaal, moet ik toegeven. Zijn oudere broer Julian gaat voor Boba Fett. Bobbelvet? Nee, Boba Fett, zie ik in Ricks notities. Volgens Julian is Boba Fett zelfstandig, misschien zelfs een beetje egoïstisch. Maar het lijkt hem gewoon erg fijn om nergens rekening mee te hoeven houden. Daar kan ik mij ook wel in vinden. Het favoriete personage van de vader van de twee, Reinier, is Han Solo. ‘Dat is gewoon nostalgie. Het is een stoer personage met een hart van goud. Daarbij had hij ook het vetste ruimteschip.’

Deze foto is helaas net zo donker als het kostuum van Darth Vader

Aan het einde van de route besef ik dat ik de liefde die Star Wars-fans hebben, zeker had onderschat. Voor al deze fans moet het geweldig zijn om omringd te worden met allemaal originele Star Wars-attributen. Zo zijn onder andere een levensgrote Chewbacca-pop (jammer dat deze in de vitrine staat, want ik zou graag zijn vacht willen voelen), een Clone Trooper-kostuum en de originele sketches van Yoda uit 1996 te zien (Hoe ik deze namen ineens weet? Ik heb gegoogeld op: 'Star Wars-personages' en zo de namen aan mijn herinneringen kunnen koppelen).  Aan het einde van de expo kan ik mijn rubberen bandje scannen en de computer berekent vervolgens welke identiteit bij mij hoort. Dan kom ik erachter dat ik mijn mailadres moet invullen voor de uitslag en dit wil ik liever niet. Maar ik denk dat menig Star Wars fan natuurlijk allang zelf bepaald heeft welke Star Wars-identiteit hij of zij heeft. Laat ik dat dan ook maar zelf proberen te bepalen. Eerst wel even de films bingewatchen.

Ben jij benieuwd welke identiteit jij toegeschreven krijgt? Je kunt als CJP'er voor € 2,- minder naar STAR WARS Identities: The Exhibition.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.