Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Een quickie op IDFA
24 NOV 2017 • Door Lika Verploegen • Meer blogs over Film

Een quickie op IDFA

Zaten er maar meer uren in een dag, want wat is ons leven druk. En nu is ook IDFA net begonnen. Daar hebben we toch helemaal geen tijd voor?

Ho eens even! Geen smoesjes meer. IDFA heeft genoeg korte documentaires, zodat je niet zomaar anderhalf uur van je kostbare vierentwintig uur mist. Hieronder een KORT overzicht van de leukste documentaires, die niet langer duren dan zeventig minuten.

Call Me Tony - 64 min

De mens zoekt altijd naar bevestiging van zijn omgeving. Zo ook bij de Poolse Konrad. Hij zoekt obsessief naar erkenning van zijn vader, die hem al lang geleden in de steek heeft gelaten. In bodybuilden vindt hij een uitlaatklep. Acteren is ook een van zijn grote passies. Konrad is een groot bewonderaar van Al Pacino en probeert vaak de teksten van Tony Montana uit. Héél misschien zal hij ooit goed genoeg zijn, als hij maar hard genoeg werkt. Maar zijn acteren en bodybuilden wel echt zijn grote passies? Is hij niet gewoon een jongetje in een gespierd omhulsel, dat zijn drang naar erkenning probeert te verdoezelen? Call Me Tony kun je vrijdag 24 november zien om 15.30 uur.

Kalès - 63 min

Je weet dat een documentaire goed is, als er geen commentaar nodig is om de beelden kracht bij te zetten. In de docu Kalès komt Laurent Van Lancker niet veel verder dan 'Zo bitter is het, dat de dood nauwelijks erger is’, een citaat van Dante’s Inferno. Meer hoeft er door hem niet gezegd te worden, want de hoofdpersonen - vluchtelingen in het illegale vluchtelingenkamp in Calais - spreken zelf het beste. Terwijl ze in erbarmelijke omstandigheden moeten zien te overleven, proberen ze er met zijn allen het beste van de maken. In The Jungle – zo wordt het kamp genoemd – wordt er gekookt, muziek gemaakt en onderling zelfs wat handel gedreven. Voornamelijk proberen ze met de steun van elkaar de dagen door te komen, want dat is absoluut niet makkelijk. Kalès zie je op de laatste dag van IDFA, zondag 24 november.

Ethiopiques – Revolt of the Soul - 16 & 48 min

Het zou fijn zijn als je een keer niet met rode huil-ogen de bioscoop uit loopt. Hier een korte film als oppepper: Ethiopiques – Revolt of the Soul. Niets heeft zoveel invloed op ons humeur als muziek en met name de muziek van Ethiopiques. In 1997 werd de Ethiopische muziek via deze muziekreeks wereldberoemd. Francis Falceto produceerde samen met Amha Esthete tussen 1969 en 1975 wel honderdtwintig singles en veertien albums. Naast hen komen vanzelfsprekend ook verschillende Ethiopische muzikanten aan het woord, één daarvan is Girma Beyene, pianist/arrangeur van de Walias Band. Als extraatje zijn er in de docu zijn ook animaties verwerkt. Laat je 25 of 26 november opvrolijken door Ethiopiques - Revolt of the Soul. We maakten eerder trouwens ook al een blog over films op IDFA waar je blij van wordt, mocht je meer opbeurends willen lezen.

A Bar on Majorca & Blue Orchids - 70 min

Kleurbeeld is vet overschat. We moeten gewoon zwart-wit-televisie kijken, want dat is vintage en dus in. Een klein throwback met A Bar on Majorca & Blue Orchids komt daarom wel van pas. A Bar on Majorca bevat beelden van de rechts-extremistische partij NPD. Begin dit jaar werd er voor de zoveelste keer geprobeerd de partij te verbieden, maar tevergeefs. Marian Maylan besloot de partij vast te leggen op Kodachrome K40-film. Dit gaf prachtige, geluidloze zwart-wit-fragmenten. Blue Orchids vertelt het verhaal van New York Times-correspondent Chris Hedges en voormalig wapenhandelaar Riccardo Privitera. Beide hebben een totaal andere mening over de wapenindrustrie. De film brengt naast beeldschone, kleurloze beelden ook schokkende onthullingen over de oorlog. De voorstelling met beide docu's kun je meemaken op 24 & 25 november.

A Bar on Majorca

Nog één korte mededeling: onze lieve CJP'ers krijgen € 2,50 korting op alle docu's 
tijdens IDFA.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.