Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Een ode aan Tim Walker
21 NOV 2017 • Door Zoë Heijke • Beeld: Tim Walker, 2015 • Meer blogs over Expo

Een ode aan Tim Walker

CJP's Zoë vindt dat we af en toe wat liever tegen elkaar moeten zijn. Daarom zet ze voor deze ene keer haar kritische mening opzij en schrijft ze vol lof over een bijzondere fotograaf.

Tim Walker is een groot man in de wondere wereld van fotografie. Hij ziet mensen. Hij kijkt verder dan uiterlijk en vooroordelen en ziet de mooie dingen. Geen wonder dat hij zijn modellen in de meest bizarre houdingen en fantasierijke decors weet neer te zetten. De man is een grootmeester in zijn vak en ik zal je vertellen waarom.
Lang geleden. In een tijd dat jij, beste lezer, en ik waarschijnlijk nog met de Lego speelden, maakte de wereld kennis met fotograaf Timothy Walker. Op 25-jarige leeftijd schoot hij zijn allereerste fotoserie voor Vogue. Inmiddels is zijn werk opgenomen in de permanente collecties van het Victoria & Albert Museum en de National Portrait Gallery in Londen en gepubliceerd in Love magazine en de Britse, Amerikaanse en Italiaanse edities van Vogue. Timothy, we mogen hem Tim noemen, fotografeerde vele iconische koppen: van Kate Moss en Alexander McQueen tot David Lynch en Tilda Swinton. Dat is natuurlijk geen reden om lyrisch te zijn over iemand, maar voor de onwetende lezer onder ons geeft dit wel aan hoe groot de fotograaf is.

Tim Walker, Jelle Haen, Anne Lise Maulin, Anna Cleveland, Yana Dobroliubova, Grace Bol, Melanie Gaydos, Connor Newall, Guinevere van Seenus, Maarten Convens, Sam Collet, group Bosch portrait, 2015, 280 x 220 cm, pigment druk op gesso ge-coat linnen, The Nicola Erni Collection

De man is groot. In januari 2015 krijgt Tim namelijk een bijzonder verzoek van de Zwitserse kunstverzamelaarster Nicola Erni. Of hij een foto-project naar keuze wil maken voor haar privémuseum. Waarschijnlijk een rijkere fan dan ik, want ze deed er nog een schepje bovenop: een ongelimiteerd budget. Voor dit droomproject besluit Tim zich te laten inspireren door een held uit zijn kindertijd: de 15de-eeuwse Nederlandse meester Jheronimus Bosch. Je kent hem misschien van de Tuin der Lusten, waar Tim zich voornamelijk door liet inspireren. Zo niet, kijk dan even naar het plaatje hieronder.

De Tuin der Lusten (ca. 1495-1505, Museo Nacional del Prado, Madrid)

Een ode aan Bosch. Dat is zijn fotoproject The Garden of Earthly Delights. De doorzichtige bubbels, mosselen met parels en gigantische vruchten zijn sfeerbepalende Bosch-elementen en ook de talloze naakte mensen met afwijkende, ouderwetse gezichten zijn terug te zien in de fotoserie van Tim. Zo speelt Melanie Gaydos, een meisje met een misvormd gezicht door de ziekte extodermale dysplasie, een hoofdrol in zijn serie. Tim viert de unieke schoonheid en eerlijk is eerlijk, geen fotograaf kan haar kwetsbaarheid beter vastleggen dan hij.

Tim Walker, Melanie Gaydos, finger on pearl at green velvet table, 2015, 210 x 170 cm, pigment druk op gesso ge-coat linnen, The Nicola Erni Collection

De absurdistische shoot, waardoor je twijfelt of je dat witte konijn met z’n zakhorloge wél had moeten volgen, weergeeft het heerlijke rebelse karakter van de fotograaf. Tim houdt er niet van om in de maat te lopen en lijkt van de uitspraak ‘Stay weird, stay different’ zijn mantra te hebben gemaakt. Hij is een fotograaf die verder kijkt dan anderen, schoonheid ziet in alle mensen en dit sprookjesachtig weet vast te leggen. Bedankt Tim, voor je opstandige en nieuwe kijk naar de wereld en het leven. Daar kan menig mens nog wat van leren.

The Garden of Earthly Delights is tot en met 25 februari 2016 ook te zien in het Noord Brabantsmuseum. Met je CJP-pas krijg je namelijk € 6,- korting op je ticket.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.