Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Cultuur voor Tetris-liefhebbers
23 NOV 2017 • Door Zoë Heijke • Meer blogs over Film Theater

Cultuur voor Tetris-liefhebbers

Een potje Tetris heeft dezelfde werking als een glas bier: het zit bomvol inspiratie. Wij tippen vier culturele uitspattingen die zijn gebaseerd op het oldschool spelletje.

We durven te wedden dat je niet zonder kleerscheuren naar jouw Tetris-topscore bent geklommen. Hoe harder je pushte, hoe verder je kwam. Ieder nieuw blokje moest passen in een al bestaande structuur. Het lijkt haast alsof we het over het echte leven hebben. Misschien dat daarom veel kunstenaars gefascineerd raakten door het computerspel. Eén ding is zeker: na het zien van deze voorstellingen en films wil je Tetris spelen totdat je ervan gaat hallucineren.

Tetris Mon Amour

Choreografe Roni Haver vond de overeenkomst tussen het spel en het echte leven zo herkenbaar, dat ze besloot er een dansvoorstelling over te maken: Tetris Mon Amour. De prijswinnende dansers van Club Guy & Roni dansen perfect geplaatst en getimed op de muziek van NOISIA, het succesvolle drum 'n bass trio, gespeeld door Slagwerk Den Haag. Tetris Mon Amour is een groot samenspel met grenzen, regels, beperkingen en hoe daar zo soepel mogelijk mee om te gaan.

Tetris

Club Guy & Roni zijn niet de enige. Ook bij choreograaf Erik Kaiel vormt Tetris het uitgangspunt. Met het Utrechtse dansgezelschap De Dansers maakt hij een interactieve en acrobatische interpretatie van het computerspel. Geïnspireerd door de gevormde blokjes bestaande uit vierkantjes, dat zo moet worden bewogen dat er horizontale lijnen ontstaan, klikken de dansers zich in en uit elkaar. Volgens Erik laat Tetris zien dat er meer manieren zijn om de wereld te bewonderen. Zou Aleksej Pazjitnov van te voren geweten hebben dat zijn computerspel voor een andere kijk op de wereld zou zorgen?

Ecstasy of Order: The Tetris Masters

Na 33 jaar blijft er volgens documentairemaker Adam Cornelius nog één vraag onbeantwoord: wie is de allerbeste Tetris-speler ter wereld? Ben Mullen haalde het hoogste aantal lijnen, Harry Hong was de eerste die de maximale score van 999,999 haalde en dan is er nog de geheimzinnige Thor. Hij claimt het mythische level 30 gehaald te hebben. Dat wordt onmogelijk geacht aangezien de blokjes dan sneller gaan dan het oog kan volgen. Adam neemt je mee in een wereld van nerds die Tetris tot in de puntjes beheersen. Na het zien van deze documentaire wil je Tetris spelen tot je erbij neervalt.

Untitled Tetris Sci-fi Project

Er is nog geen titel of releasedatum, maar wel een idee. En niet zomaar van iemand, maar van regisseur Lawrence Kasanoff. Hij produceerde onder andere Lego Star Wars: The Empire Strikes Out, Foodfight! en Mortal Kombat en is nu bezig met de sciencefictiontrilogie van Tetris. Volgens Lawrence is het verhaal namelijk zo groot, dat er maar liefst drie films voor nodig zijn. We zullen nog even moeten wachten op zijn creatie, maar hij verzekert ons in een interview met Empire dat we geen blokken met voeten hoeven te verwachten. 'I guarantee you it’s not what you think', aldus Lawrence.

Benieuwd naar de dansvoorstelling van choreografe Roni Haver? Scoor dan nu een ticket met € 19,- CJP-korting voor Tetris Mon Amour

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.