Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wat als songteksten zouden kloppen?
04 OKT 2017 • Door Lika Verploegen • Meer blogs over Muziek

Wat als songteksten zouden kloppen?

Wat symboliek hier, een hyperbool daar. Wat als dichterlijke vrijheid niet bestond en alle songteksten zouden kloppen?

Lyrics schrijven: dichten, maar dan op muziek. Alles is mogelijk met taal, dus waarom zou je niet all out gaan? Veel artiesten maken dan ook uitgebreid gebruik van deze mogelijkheid en gooien hun fantasie erop los. Met hun songteksten kunnen volledig nieuwe werelden gecreëerd worden. CJP zocht uit hoe het zou zijn als artiesten de waarheid spraken in hun teksten. 

Alle tieners zeggen ja tegen MDMA

(Drank & drugs – Lil Kleine)
Allereerst: drama op de middelbare scholen. Geen leraar weet de tieners nog te bereiken als ze allemaal waus in de les zitten. Vét irritant als dertig tieners tegelijk zitten te kauwen en probeer ze maar eens allemaal stil te laten zitten. Onmogelijk. Daarbij is het gebruik van drugs natuurlijk nooit geheel zonder risico, dus hier en daar een overdosis is niet uitgesloten. Volgens het CBS wonen er op dit moment meer dan twee miljoen tieners in Nederland. Kun je nagaan hoeveel geld dit de gezondheidszorg gaat kosten, want we kunnen deze tieners immers niet aan hun lot overlaten.
Toch moeten we het ook positief kunnen bekijken: de verkoopcijfers van kauwgom en raketjes schieten de lucht in. Leuk voor de producenten! Daarbij is er van pesten op de middelbare scholen geen sprake meer. Iedereen vindt elkaar ‘zó mooi en zó lief’. Bovendien is een groep knuffelende tieners best een schattig aanzicht, toch?

Drank & Drugs - Lil Kleine & Ronnie Flex

De muggen en de bijen steken niet

(Tuinen van het Licht – Dave Budha)
Ja, top! He-le-maal fantastisch. Het is dertig graden buiten en we kunnen gewoon ongestoord met het raam open slapen. Het nachtlampje kan zelfs nog even aanblijven, zonder dat we bang moeten zijn de volgende ochtend als een soort maanlandschap wakker te worden. Terwijl we 's avonds op het terras nog wat goudgele pretcilinders wegtikken hoeven we elkaar niet om de zoveel tijd te bitchslappen om een mug te doden. Ook ijsjes kunnen nu ongestoord gegeten worden in het park, zonder dat we na twee seconden een hele zzzzzzwerm bijen in onze nek hebben zitten.

Tuinen van het Licht - Dave Budha

De wereld is weer plat ja, op je bolle bips na

(Sterrenstof – De Jeugd van Tegenwoordig)
De Flat Earth Society krijgt gelijk. De aarde is wel degelijk plat. En nu? Dit betekent dat NASA alle beelden van de ruimte heeft gemanipuleerd. We zijn eeuwenlang voorgelogen. Maar waarom dan in godsnaam? Nou, tijdens de Koude Oorlog was het voor Amerika goedkoper om de maanlanding te faken, dan om echt iemand de ruimte in te sturen. Toen hebben ze uit willekeur gekozen voor de theorie van Galileo Galilei, die zei dat ze aarde bol is. Simpel gevalletje van een leugen die nét wat te ver is doorgetrokken. Want ja, nu dit is uitgekomen kan Amerika haar machtspositie wel vergeten. Onhandige bijkomstigheid: als de aarde plat is, kunnen we er dus ook vanaf donderen.
B.o.B. zal ook wel blij zijn. De Amerikaanse rapper is namelijk een crowdfundactie gestart om te bewijzen dat de aarde plat is. Is die tweehonderdduizend euro in ieder geval goed besteed.

Sterrenstof - Jeugd van Tegenwoordig

Dit zijn dagen zonder namen

(Dagen Zonder Namen – BLØF)
Dit kan maar één ding veroorzaken: chaos, chaos en nog eens chaos. Als alle dagen geen naam meer hebben worden alle afspraken vergeten, of niet eens gemaakt. Het allerbelangrijkst: hoe weten we nu wanneer het weekend is? Wat gebeurt er met de VrijMiBo? Toch is er ook een belangrijk pluspunt, de minst favoriete dag van de week bestaat niet meer. Dag, verafschuwde maandag. Hopelijk komen we voortaan altijd met een tophumeur op kantoor.

Dagen Zonder Namen - BLØF

Het regent, het regent zonnestralen

(Het Regent Zonnestralen – Acda & De Munnik)
Aangezien het in Nederland vaker met bakken uit de hemel komt vallen dan dat het droog is, lijkt dit ons niet zo´n slecht idee. In plaats van in de regen naar school of naar college fietsen, lekker met de zon in je gezicht je dag beginnen. Wat heerlijk dat we dat regenpak ritueel kunnen verbranden en dat we nooit meer een paraplu hoeven uit te klappen. Helaas is water ook best wel nodig om te blijven leven, dus waarschijnlijk drogen we met zijn allen uit. 'Het regent pijpenstelen', zou overigens ook best in de melodie passen.

Het Regent Zonnestralen - Acda & De Munnik

Gelukkig is de wereld gewoon nog de wereld zoals we haar kennen en geeft CJP nog steeds korting. Kan je voor een prikkie live genieten van de beste, leukste en raarste songteksten. Kijk hier om te zien op welke concerten en poppodia we allemaal korting geven. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.