Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wanneer cultuur te heftig wordt
03 OKT 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Raw • Meer blogs over Theater Muziek Film

Wanneer cultuur te heftig wordt

Flauwvallen bij een horrorfilm, woest weglopen bij cabaret: cultuur kan soms te heftig zijn. Wij sloegen het Grote Cultuurarchief open op zoek naar de meest geruchtmakende voorstellingen en films.

Publiek dat spontaan begint te kotsen, massaal flauwvalt of kwaad wegbeent uit een zaal. Deze acht films, voorstellingen en concerten waren boosmakend of verschrikkelijk goor:

8. Titus Andronicus in het Globe Theatre, London

En ze hadden er nog zo voor gewaarschuwd: Titus Andronicus is volgens het Globe Theatre ‘grotesk gewelddadig en gedurfd experimenteel’. In het stuk vol moorden, verminking en kannibalisme vallen vijf bezoekers flauw als een personage gewelddadig wordt verkracht en met uitgerukte tong achterblijft.

7. V/H/S

Een horrorfilm opgebouwd uit VHS-banden met elk hun gruwelijk, kort verhaal. Het eerste deel Amateur Night kreeg horrorfans op de banken, maar deed horror-amateurs buiten bewustzijn wegzakken in hun stoel als de – ahum – mannelijke delen van een van de personages met grof geweld wordt losgerukt.

6. Five Finger Death Punch in 013, Tilburg

Poppodium 013 staat blauw van de stoom. Dat komt allemaal uit de oren van het publiek, want die komen hier voor een avondje snoeiharde metal, maar krijgen een bandruzie on stage en slappe interpretaties van de hits die ze kennen. Het optreden van Five Finger Death Punch is zó kut, dat mensen massaal naar buiten lopen. De show is na amper een halfuur klaar.

5. Raw op het TIFF Festival, Toronto

Met de auto naar de film, per ambulance weer naar huis. Het overkomt bioscoopgangers bij een screening van Raw op het TIFF Festival in Toronto. De horrorfilm over kannibalisme lijkt zó realistisch, dat een aantal mensen niet goed wordt en flauwvalt.

4. Prometheus

De beruchte prequel van de Alien-reeks heeft veel magen omgekeerd en mensen van het bewustzijn beroofd. Vooral de scène waarin de hoofdpersoon zelf een alien-embryo uit haar buik snijdt, lag veel bioscoopgangers zwaar op de maag. In deze forumpost vertelt een gozer hoe hij flauwviel en bijna vijf minuten in zijn stoel lag voordat zijn vriendin wat opmerkte.

3. Cleansed in het National Theatre, London

Een heftig toneelstuk, waarin mensen worden geëlektrocuteerd en gemarteld. Een specifieke scène deed veertig mensen weglopen en vijf mensen flauwvallen: de tong van een van de personages wordt gewelddadig ‘verwijderd’.

2. 1984 op Broadway, New York             

Deze George Orwell-interpretatie schijnt zo walgelijk geweest te zijn dat zelfs Jennifer Lawrence van haar stokje ging. Tijdens dit gewelddadige stuk zijn mensen flauwgevallen en is er zelfs een kleine vechtpartij uitgebroken in de zaal na een scène vol vuur en agressie.

1. 127 Hours

Een absolute flauwval-klassieker. James Franco speelt een bergbeklimmer die met zijn arm onder een rots vast komt te zitten. Heel veel bioscoopgangers werden een beetje licht in hun hoofd tijdens de scène waarin hij zijn eigen arm afzaagt.

Wil jij ook je grenzen opzoeken in het theater of de bioscoop? Met je CJP-pas krijg je vet veel korting bij verschillende theaters, bioscopen en filmhuizen door heel Nederland. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.