Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Roadie voor een dag: op Popronde-pad met EUT
02 OKT 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Rick van Veluw • Meer blogs over Muziek

Roadie voor een dag: op Popronde-pad met EUT

Gaat het leven van een muzikant nou echt over rozen? In de hoop op seks, drugs en rock-‘n-roll toerde CJP een avond mee met EUT naar een Popronde-show in Wageningen.

Hij kan het echt niet meer houden. Gitarist Tessa zegt dat ‘ie maar in een blikje moet pissen, maar de nood is te hoog voor Sergio. Op een Wageningse ringweg stuurt drummer en chauffeur Jim de bandbus abrupt de berm in. Hij en Sergio flitsen naar buiten voor een portie sweet relief. Emiel – gitarist en vlogger van EUT – filmt het natuurlijk allemaal. Hopla, dat gaat op Instagram Stories.

Stuiterballen en ooievaars

Een dik uur geleden zijn we vertrokken uit Amsterdam-Oost. EUT is een van de meest geboekte bands op de Popronde: ze spelen in twee maanden vijfentwintig shows(!). Dat betekent bijna elke dag met elkaar in de bus op weg naar steden als Roermond, Almere en Middelburg om te spelen in cafés, pubs of kleine poppodia. Tussendoor werken ze aan een debuutalbum, dat volgend jaar moet verschijnen. 

Een tripje met EUT is het best te omschrijven als een schoolreisje met pubers. De gesprekken vliegen als stuiterballen door de bus. Emiel, verontschuldigend: ‘We hebben allemaal ADHD’. Jim schreeuwt af en toe wat naar andere auto’s, frontvrouw Megan en Tessa barsten in koortjes uit bij het maken van de setlist en Emiel begint om de haverklap verhalen die hij niet afmaakt. ‘Oh, komen we nu langs Papendorp? Daar heb ik ooit gewoond. WOW KIJK EEN OOIEVAAR!’ Er is maar één bandlid dat zich aan de drukte onttrekt: Sergio zit met een koptelefoon toetsen te oefenen en de administratie te doen. ‘Dat moet ook gebeuren natuurlijk. In het weekend wil je geen facturen invullen.’

De piemel van Jim

Er wordt geroddeld over andere bands (‘leg je pen even weg’), al het gratis bier dat je te verstouwen krijgt tijdens de Popronde (Emiel: ‘ik heb vorige week Jims piemel op Instagram gezet en kan me daar niets van herinneren’) en gedebatteerd over de setlist. ‘Cocaine spelen of niet?’ vraagt Megan zich af. Iedereen is voor behalve Sergio. Zoals dat gaat in een democratie, wordt Cocaine gewoon gespeeld. Sergio: ‘Zo gaat dat altijd met bandberaad: ik ben het met iedereen oneens en verlies.’

Op zo’n avond weet EUT nooit echt waar ze terechtkomen. Vanavond heet de plaats van bestemming The Doctor Pub. Jim: ‘Dat klinkt wel oké. Onze gekste show was in Roermond, daar speelden we in een Bagels & Beans om kwart over twee ’s middags.’ Onzekerheid troef dus, zo'n Popronde-tour. Hoe eet je gezond tijdens die Popronde-tropenweken, hoe zorg je ervoor dat het altijd weer een goede show wordt, wat doe je als je er echt geen zin in hebt? Emiel haalt zijn schouders op. ‘We stappen in de bus en gaan gewoon. EUT barst van de energie, altijd.’

Volgens Emiel is het allemaal dikke prima.

De knop gaat om

The Doctor Pub blijkt gelegen aan de Grote Markt in Wageningen. Rond een uur of half acht komen we aan, nog een uur tot showtime. Dan gaat de knop om bij EUT. De grappen maken plaats voor hard werken: routineus wordt de bus uitgepakt en start de band met opbouwen. Het podium is klein, het plafond laag. ‘Nogal schel geluid, vermoed ik’, monstert Jim de ruimte. ‘Maar het is niet slecht.’ Megan schrijft de setlist nog eens over op wat A4-tjes en zet een tafel met merch neer. Dan is het half negen. ‘We gaan beginnen,’ zegt Megan droogjes, met ruim twintig man in het café.

Jim houdt dus echt enorm van drummen.

Dat worden er snel meer. Halverwege de show is het dringen geblazen in de snikhete pub. EUT speelt de tent vol, en hoe. Die energie uit de bus vertalen ze moeiteloos naar het podium, met het spelplezier van een stel jonge honden dat voor de eerste keer on stage lijkt te staan. Hun artpop met onverwachtse wendingen knalt en spettert. Afsluiter Lie Detector is de kers op de taart, helemaal als Megan – hoe toepasselijk – de lyrics van Rainbow High In The Sky in de song verwerkt.

Buiten is er eventjes tijd voor een vlug sigaretje. De volgende band staat namelijk alweer op de stoep. ‘Ging wel lekker toch?’ vraagt Jim. Ja, daar is iedereen mee eens. En dat het absurd warm was. Al snel is het weer back to business: inpakken die hap. ‘Een uur afbreken, anderhalf uur rijden…. Dan zijn we om iets over twaalven thuis’, rekent Emiel uit met een schuin oog op de kerkklok. Wat staat er verder nog op het programma? Sergio: ‘Morgen Eindhoven, daarna Almere en zondag Gouda. Zin in!’

Check op de website van de Popronde waar je EUT nog meer kunt zien. De Popronde is helemaal gratis, dus kijk wanneer het circus naar jouw stad komt en zie zo vijf bands op één avond!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.