Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 41
12 OKT 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: St. Vincent • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 41

Grote indie-kanonnen vuren deze week hun nieuwe platen op je af. Geniet van nieuwe tunes van Courtney Barnett & Kurt Vile, St. Vincent en King Krule.

Courtney Barnett & Kurt Vile – Lotta Sea Lice (album)

Het is de natte droom van iedere indie-fan: het monsterverbond van Courtney Barnett en Kurt Vile. Barnett en Vile waren altijd al fan van elkaars werk en besloten om dan maar samen een plaat te maken. Klinkt logisch, ze zitten precies op dezelfde golflengte. Barnett mag dan iets meer naar nineties rock neigen in haar liveshows waar Vile eerder americana speelt. In hun liedjes zijn ze beiden verhalend en gortdroog. Op Over Everything wisselen ze netjes hun coupletten af en spelen ze hun gitaarpartijen tegen elkaar uit in een kabbelend liedje dat naar het einde wat wilder wordt.

St. Vincent – MASSEDUCTION (album)

Waarom zou je een bestaand woord gebruiken als albumtitel? St. Vincent, aka Annie Clark, verzon het woord ‘masseduction’. ‘De plaat zou eigenlijk ass education heten, maar er is iets misgegaan,’ grapte ze in de promopraatjes. Na haar succesvolle laatste plaat St. Vincent – waar haar artrock poppier dan ooit klonk – moet MASSEDUCTION een grotere ster van haar maken. De clips bij tracks als New York en Los Ageless zijn in ieder geval verbluffend. Clark heeft er ook op een non-muzikale manier veel fans bijgekregen: ze had een tijdje iets met topmodel Cara Delevinge en zingt daarover op deze nieuwe plaat, waar de songs groter en gepolijster zijn dan ooit. Toch wordt het nooit doorsnee pop met Clark: daar is ze veel te eigenzinnig en onvoorspelbaar voor.

King Krule – The Ooz (album)

Hate it or love it. Archie Marshall heeft een karakteristieke stem die je ligt of niet. Hij lijkt zijn woorden uit te spugen en deinst niet weg voor het experiment. Op The Ooz gaat hij helemaal los met vage fusionjazz, alsof je in een buitenwijk van New Orleans op een blockparty terecht bent gekomen waar alles mag. Marshall klinkt sleazy, broeierig en verveeld tegelijk. Zijn muziek is wat ze zo mooi ‘eclectisch’ noemen: het schiet alle kanten op. Gitaarsolo’s gaan hand in hand met saxofoonpartijen, lompe drums of een gevoelige pianomelodie. Dit is een trip die je moet ondergaan.

LUWTEN – LUWTEN (album)

Over ieder detail is nagedacht. Tessa Douwstra sleutelde minutieus aan haar debuutalbum als LUWTEN. Het is haar nieuwe solo-alias, na gespeeld te hebben in bands als Orlando en Wooden Saints. In een interview op deze site vertelt ze alles over de gekke geluiden die je hoort op deze selftitled-plaat. Als LUWTEN serveert ze liedjes met een uitgekiend geluid. Douwstra is een singer-songwriter, maar wel eentje die geen genoegen neemt met alleen gitaar. Stap voor stap bouwt ze een liedje op met synths, toeters en bellen.

Beck – Colors (album)

Passende albumtitel voor een kameleon. Want zo is Beck: hij is niet vast te pinnen op één sound en probeert ieder album iets anders. Vieze bluesrock, een potje rappen of een plaat vol wonderschone ochtendmuziek: Beck deinst nergens voor terug. Op Colors slaat pop de klok. Wow is al een tijdje uit, maar is nog steeds een dissonant in het oeuvre van Beck met die dikke trapbeat. Origineel zou Chance the Rapper zelfs nog een gastbijdrage leveren, maar dat ging niet door. Up All Night is dan weer een vlotte popsong met een vleugje Passion Pit. Die Beck kan alles en doet alles.

Sevdaliza – Mad Woman (single)

Gefeliciteerd Sevdaliza! Vorige week won ze de 3voor12 Award voor het beste Nederlandse album van het jaar met haar album ISON. ‘Wat is een bijzonder album in tijden van Spotify playlists? Een verzameling songs die een geheel vormen,’ schrijft de redactie van 3voor12 in het juryrapport. Sevda nam de prijs niet zelf in ontvangst, want ze werkt in de studio alweer druk aan een nieuwe plaat. Of Mad Woman daar ook op komt te staan weten we niet, maar het is wel opnieuw een track vol broeierige magie waar ze patent op heeft.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten in de Melkweg, Doornroosje, Rotown en meer!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.