Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Levenslessen uit kinderboeken
18 OKT 2017 • Door Zoë Heijke • Beeld: Kruistocht in Spijkerbroek, door Thea Beckman • Meer blogs over Lezen Theater

Levenslessen uit kinderboeken

Blik terug op de basisschooltijd, toen het nog cool was om in AVI 9 te zitten. Wij sloegen onze lievelingsboeken van vroeger open en leerden wijze lessen.

De award voor beste titel ooit bedacht gaat naar: Kruistocht, een voorstelling gebaseerd op dat dikke boek van Thea Beckman over die kinderen die heel ver moeten lopen en die ene jongen in die moderne broek. Om de voorstelling te eren bladeren we terug naar die goede ouwe tijd dat we stiekem huilden bij Achste groepers huilen niet en net zo stoer wilden zijn als Hielke en Sietse van De Schippers van de Kameleon. Wat hebben we geleerd van kinderboeken?

Spring over een sloot als je een meisje wil versieren

Laat dat machogedrag varen en vergeet die openingszin. Door De Schippers van de Kameleon leerden we dat je het hart van een vrouw verovert door over een slootje te springen. Hoewel het nieuwe buurmeisje van Hielke en Sietse in eerste instantie geen interesse heeft in de tweeling, valt ze toch voor beide jongens door een sprong over het water. Zo simpel is het om een meisje te versieren, als je tenminste de overkant van de sloot haalt...

De Schippers Van De Kameleon (2003)

In groep 8 mag je best huilen

Of je nu een stoere bink bent met stekels in z’n haar of jezelf overlaadt met roze en barbies; soms kun je je tranen echt niet bedwingen. Dankzij Akkie, het stoerste meisje uit de klas in Achtste-groepers huilen niet van Jacques de Vries, weten we dat het oké is om te huilen. Ook als je in groep 8 zit.

Achtste Groepers Huilen Niet (2012)

Veel lezen maakt je slim

Na het lezen van Matilda van Roald Dahl werd je een doorgeslagen bibliofiel. Iedere nacht zat jij stiekem onder je deken met een boek en een zaklamp, terwijl je eigenlijk moest slapen. Je deed het niet om slim te worden, maar om net zo'n telekinetische gave te krijgen als Matilda. Helaas is dat nooit gelukt, maar je bent wel een goed stel hersenen rijker.

Matilda (1996)

Als je anders bent dan anderen, is dat niet verkeerd

Dolfje uit het boek Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon wordt bij volle maan een – de titel zegt het al – weerwolf. Best onhandig als je een date hebt gepland of net even rustig op de wc-pot zit, maar met volle maan een weerwolf worden kent ook zijn voordelen. Je kunt bijvoorbeeld heel hard rennen, gemakkelijk in bomen klimmen, mensen laten schrikken, letterlijk van je afbijten en zonder zorgen een kip opeten. Dolfje heeft ons geleerd dat het juist leuk is om anders dan anderen te zijn. Al met al een wijze les uit een kinderboek.

Dolfje Weerwolfje (2011)

Een spijkerbroek is geschikt voor iedere gelegenheid

Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman was zo indrukwekkend dat je nooit meer je spijkerbroek hebt uitgedaan. Een oh ja-moment nodig? Het boek vertelt het verhaal van de zestienjarige Dolf die tijdens een experiment met een tijdmachine in het jaar 1212 terecht komt en per ongeluk in de kinderkruistocht belandt. Gaat er al een lampje branden? Op theatermakers Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz maakte dit boek in ieder geval een onuitwisbare indruk, dus ze besloten er een theatervoorstelling van te maken. Maar dan wel in een moderne spijkerbroek en met een nieuwe naam: Kruistocht, een voorstelling gebaseerd op dat dikke boek van Thea Bekcman over die kinderen die heel ver moeten lopen en die ene jongen in die moderne broek. Alleen al om die titel hebben wij meteen een kaartje gekocht.

Kruistocht, een voorstelling gebaseerd op dat dikke boek van Thea Beckman over die kinderen die heel ver moeten lopen en die ene jongen in die moderne broek.

Benieuwd naar de voorstelling? Kruistocht, een voorstelling gebaseerd op dat dikke boek van Thea Beckman over die kinderen die heel ver moeten lopen en die ene jongen in die moderne broek is t/m 23 december te zien in verschillende theaters in Nederland. Check bij welke theaters je een flinke CJP-korting krijgt. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.