Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
De museumbezoeker als diersoort
04 OKT 2017 • Door Andre Nientied • Meer blogs over Expo Lifestyle

De museumbezoeker als diersoort

Wie regelmatig in een museum komt, zal zien dat er vaak dezelfde types rondlopen. C. Magazine deed een antropologisch onderzoek, waar acht soorten museumbezoekers uitkwamen.

De 50-plussers met een museumkaart
Vaste prik in een museum, deze vieve vijftigers. Staan vooraan als er een nieuwe grote tentoonstelling wordt geopend.
Opvallende kenmerken: Maken altijd gebruik van audiotour en de museumgids. Staan vrij lang voor elk kunstwerk, lezen vervolgens de beschrijving en kijken dan nog een keer
naar het kunstwerk. Vaak is de vrouw (grijs lang haar) langer geïnteresseerd dan de man (kalend), die eerder dorst krijgt van kunst.
Vooral te vinden bij: Moderne schilderkunst, maar dan wel die van zo’n honderd jaar geleden. Dus in het Stedelijk of het Van Gogh.
Typerende uitspraak: ‘Is dit nu Monet of Manet?’

De dagjesmensen met kinderen die niet echt geïnteresseerd zijn
Deze gezinnen sloffen met tegenzin door het museum, want het regende te hard voor een attractiepark of een terrasje.
Opvallende kenmerken: korte broek, ondanks het slechte weer, en regenjassen, vanwege datzelfde slechte weer. Chagrijnige blik van deouders, dreinende kinderen.
Vooral te vinden bij: Musea dicht bij een station of parkeergarage. Wat die musea te bieden hebben doet er niet echt toe voor deze groep, als het binnen maar droog is.
Typerende uitspraak: Vader: ‘Dat kan mijn dochter van zes ook.’ Dochter van zes: ‘Mag ik een ijsje?’.

De Chinese toeristen die alles fotograferen
Mooi dat de Chinezen de laatste jaren de mogelijkheid hebben gekregen de wereld over te reizen, maar het zijn er wel erg veel. Waar Japanners zich doorgaans bescheiden opstellen zijn Chinezen vaak meer aanwezig, met of zonder gids.
Opvallende kenmerken: Ze fotograferen alles. Maar dan ook echt álles: elke vitrine, elk schilderij. Vaak zelfs nog een keer als selfie. Ze hebben dan ook een verzamelig selfiesticks, tenzij die verboden zijn.
Vooral te vinden bij: De hoogtepunten van het Van Gogh Museum en Het Rijks.
Typerende uitspraak: ‘Picture please’.

De verliefde stelletjes
Curieuze cultuurminnaars die vooral elkaar beminnen, zodat je je afvraagt waarom ze niet in hun hotelkamer zijn gebleven.
Opvallende kenmerken: Hebben meer oog voor elkaar dan voor het gebodene.
Vooral te vinden bij: Rustige tentoonstellingen met donkere hoekjes.
Typerende uitspraak: ‘Shall we go back to the hotel?’.

De Kunstsnobs
Kunstkenners die uitstralen dat het museumeigenlijk speciaal voor hen is gebouwd. Zien andere bezoekers als indringers op hun territorium.
Opvallende kenmerken: Zwarte brillen, zwarte kleren.
Vooral te vinden bij: Abstracte kunst en video-installaties.
Typerende uitspraak: ‘Het postmodernisme is bij de Zuid-Amerikaanse neo-primitieven überhaupt nooit salonfähig geweest.’

De ‘O ja’-zeggers
Deze groep enthousiaste bezoekers gaat vooral naar een museum voor de herkenning. Tentoonstellingen over alledaagse spullen en het dagelijks leven eind vorige eeuw zijn daarom favoriet.
Opvallende kenmerken: Vaak vriendinnengroepjes met een kort, pittig kapsel.
Vooral te vinden bij: Tentoonstellingen over hun jeugdjaren, zoals De Jaren ’80 in Den Bosch.
Typerende uitspraak: ‘Oh ja, die poster had ik ook!’.

De schoolklas op schoolreisje
Zo tegen de zomervakantie zie je ze in drommen binnenstromen: de schoolklassen op schoolreisje. De scholieren tussen die geïnteresseerd zijn, laten dat niet merken, uit vrees voor ‘nerd’ te worden versleten.
Opvallende kenmerken: Terwijl alle leerlingen zitten te Instagrammen, probeert de gestreste leraar ze iets cultureels bij te brengen.
Vooral te vinden bij: Zoiets als Cool Japan in het Museum voor Volkskunde in Leiden.
Typerende uitspraak: ‘Is hier wifi?’

De bebrilde art babe
In welk museum je ook bent, er loopt bijna altijd een eenzame beeldschone jonge vrouw rond met een bril op. Een onverklaarbaar verschijnsel.
Opvallende kenmerken: Bloedmooi en met een bril, al bestaat het vermoeden dat ze die niet echt nodig heeft.
Vooral te vinden bij: Fototentoonstellingen met een licht erotisch karakter.
Typerende uitspraak: Ze is vrijwel altijd zwijgzaam.

Of je nou een kunstsnob of een bebrilde art babe bent: CJP heeft voor iedereen een blauwe pas waarmee je euro's aan korting krijgt. Oké dan, niet voor iedereen. Je moet wel tussen de achttien en dertig jaar zijn (sorry, 50-plussers). Kijk hier voor een overzicht aan alle musea waar je als CJP'er korting op krijgt. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.