Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
C. ontdekt: Eenhoornjoost
05 OKT 2017 • Door Emma Curvers • Beeld: Marc Deurloo • Meer blogs over Muziek

C. ontdekt: Eenhoornjoost

Waarom deed je nou zo moeilijk over dit interview, Joost? ‘Nee, ja,’ verexcuseert Eenhoornjoost (19) zich als we naar een terrasje in de Jordaan lopen. ‘Ik vínd het moeilijk! Daarom haatte ik proefwerken ook altijd, het is een momentopname. Ik lul nogal veel shit. Ik weet ook niet wat de insteek is, negen van de tien keer gaat het over mijn ouders (zijn er niet meer, zoek maar op, red.).’

Met Joost over de Amsterdamse grachten lopen gaat trouwens niet ongestoord. Iedereen in de Snapchatleeftijd schreeuwt even ‘fakka G!’ en ‘lekker bezig Eenhoorn!’. Joost maar dankbaar terugroepen. Dan komt er een meisje naar hem toe en zegt: ‘Ik ben echt fan van je muziek'. Dit maakt Joost pas écht blij. Hij mag dan bekend zijn geworden als YouTube-ster, de laatste tijd is hij toch vooral rapper. Of gewoon maker. Want bij zijn EP Dakloos (2016) en zijn laatste single Feminist on da Block maakte ‘ie natuurlijk ook zelf zijn vrolijk-absurde Joostesque video’s.

Heeft Joost het soms niet nodig om ‘ontdekt’ te worden? ‘Nou, misschien kunnen mensen me een tweede kans geven?,’ lacht Joost. Hij gooide onlangs een groot deel van zijn tienjarige YouTube-archief in de prullenbak om plek te maken voor Joost 2.0. ‘Ik maakte video’s voor de menigte, echt YouTube-YouTube: “Hee jongens waddup, vandaag ga ik dit en dat doen”, terwijl ik juist ben ontdekt omdat ik dat níet deed. Ik beperkte mezelf in mijn creativiteit. Je kan een YouTubekanaal beginnen met die standaardformule en money getten. Maar je kan ook elke dag een kleur met een toonsoort uploaden. Je kunt er alles mee wat je wilt en dat zien veel mensen denk ik niet, anders zou er veel toffere shit zijn. Er is een kanaal van Google dat om de minuut een paar seconden uploadt, gewoon witte frames met steeds andere kleuren. Fucking tof, super random, en mensen abonneren zich er gewoon op.’

Joost stopte even en kwam terug met iets dat, nou ja, meer Joost is: ‘Het is rauwer geworden,
wat meer art – nee, dat klinkt kut om te zeggen.’ Er komt een mixtape aan, misschien is ‘ie er al als je dit leest.

Waar Joost als high school-dropout van leeft? Niet van advertenties: ‘Die heb ik uitgezet. Ik zou ads heel kut vinden als ik mijn eigen favoriete YouTuber was; dan wacht je al teringlang en moet je nóg een keer wachten.’ Waarvan dan wel? ‘Andere dingen.’ Je moet toch je rekeningen betalen, Joost? ‘Welke rekeningen? Hoe heette mijn EP ook alweer?’ Zit je nou mysterieus te doen? Joost: ‘Leipe Dennis heeft me geleerd; het is gewoon hosselen. Maakt niet uit hoe je er aan komt, als je er maar aan komt. Dat is alles wat ik van de lopende rechtzaak mag zeggen.’

Ik voel een soort moederlijke zorgdrift opkomen voor Joost. Je dealt toch niet, Joost? Je woont inmiddels toch wel ergens? Daarop noemt Joost me een milf, vraagt hij hoe oud ik ben en of ik een vriend heb. Als we afscheid nemen en ik mijn nummer intik op zijn telefoon, vraag ik me af of dit allemaal wel journalistiek verantwoord is. Misschien is het deel van Joosts geniale pr-plan. Maar als je dit leest, kan je tenminste even appen of alles goed gaat, Joost?

Joost tourt op dit moment samen met Donnie door Nederland en je kan met deze kaarten weer volop van CJP korting genieten. Ze staan o.a. in het Paard in Den Haag, daar krijg je € 2,50 CJP-korting, en in Doornroosje, daar krijg je 20% lastminute-korting.

Dit interview stond ook in C. magazine 8. Ben je een trouwe CJP'er, maar is het magazine niet op jouw deurmat gevallen? Je kan 'm gelukkig hier digitaal lezen. Vergeet niet je CJP-instellingen aan te passen in je account. Zo loop je de volgende editie in ieder geval niet mis. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.