Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Alleen naar een concert
31 OKT 2017 • Door Lika Verploegen • Meer blogs over Muziek

Alleen naar een concert

Als ik heel erg graag naar een artiest wil, maar ik niemand heb om mee te gaan, dan ga ik niet. Ik zou graag willen dat dat is omdat ik mijn vreugde liever met iemand deel. Maar dit is onzin, want ik durf gewoon niet.

Ik vind het ongemakkelijk om alleen naar een concert te gaan. Dadelijk denken mensen dat ik geen vrienden heb. Waar moet je kijken? Hoe moet je staan? Voorafgaand aan mijn stage had ik als uitdaging voor mezelf om meer uit mijn comfortzone te stappen en dingen te doen die ik stom of eng vind. Of voornamelijk: dingen die ik stom vind, omdát ik ze eng vind. Zo kwam het idee om in mijn eentje dingen te ondernemen en hier vervolgens verslag van te doen. De aftrap werd Blanco White in de Sugarfactory. Maar wel met een paar regels om de ervaring net wat pijnlijker te maken. Bij een eerste keer hoort nou eenmaal een beetje pijn, toch?

Ik wist niet waar ik most kijken, dus toen deed ik maar alsof ik een cd wilde kopen.

Regel 1: NIET op je mobiel

Het enige dat erger is dan iemand die zich geen houding weet te geven, is iemand die zich geen houding weet te geven en daarom in zijn mobiel kruipt. Het verlichtende scherm in de donkere concertzaal dient ook eigenlijk gewoon als spotlight op je gezicht, waardoor je juist de aandacht naar jezelf toe trekt. Laat ik wel eerlijk wezen en zeggen dat ik deze regel al vrij snel overtrad. Vooral in de pauze tussen het voorprogramma en het hoofdprogramma. Wat doe je in dit halfuur? Met iemand kletsen was lastig (daar kom ik zo op terug), dus ging ik obsessief mensen appen. Totdat de service wegviel…

Regel 2: Praatje maken

Paniek! Nu moest ik wel. Vervolgens besloot ik eens goed om mij heen te kijken. Waardoor ik tot het besef kwam dat er eigenlijk alléén maar stelletjes aanwezig waren. Hadden ze niet de handen in elkaars broekzakken, dan hadden ze wel de tongen tegen elkaars huig. Met moeite probeerde ik oogcontact te maken met mensen en vriendelijk te lachen, maar tevergeefs. De stelletjes hadden alleen oog voor elkaar. Misschien had ik twee keer na moeten denken voordat ik een singersongwriter uitkoos voor dit experiment.

Geef toe: deze muziek zorgt ervoor dat je je hoofd op iemand schouder wil laten rusten

Regel 3: Meng je in het publiek

Mijn volgende voornemen was om geen loner te zijn, die met een biertje aan de kant van de zaal stond te loeren. Maar het was best druk en ik wilde ook niet zomaar voordringen. Toen ik een foto probeerde te maken van een stelletje, had ik de flits aan. Ze waren, op zijn zachtst gezegd, not amused (duh). Na wat boze blikken gingen ze aan de andere kant van de zaal staan. Een geluk bij een ongeluk: zo kon ik weer een flink stuk naar voren.

Dit was het stelletje vlak voordat het boos werd.

Vervolgens realiseerde ik me dat als je alleen bent, je telkens je eigen drank moet halen. Stond ik eindelijk vooraan, begon ik weer dorstig te worden. Met veel ‘sorry’ en ‘mag ik er langs?’ baande ik me een weg naar de bar. Ik besloot daar te blijven staan. Dit resulteerde er in dat de barman met mij begon te praten (yes, toch aan regel 2 voldaan). Aan het einde raadde hij mij aan over twee weken nog een keer langs te komen. Want dan komt Brother Ali, dat zou ik ook wel leuk vinden. Oké dan, als ik iemand vind om mee te gaan.  

Ik met bier

Regel 4: Geniet

Het leek me fijn om na alle ongemakkelijkheid ook een beetje te kunnen genieten. Godzijdank is dit gelukt. Blanco White was fenomenaal en na een tijdje ging ik zo op in zijn muziek dat ik het zelfs fijn vond dat ik alleen was. Om mij heen bleven mensen met elkaar in gesprek, terwijl ik voor de volle honderd procent genoot van de act. Na drie liedjes wenste ik dat iedereen alleen was. Niet eens persé om de ervaring. Maar zodat ik me niet meer hoefde te ergeren aan alle tongende stelletjes, of mensen die achteloos door de muziek heen liepen te tetteren.

Ben jij geen bange poeperd en ga jij wel vaker alleen naar een concert? Houd dan de CJP-korting op poppodia in de gaten. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.