Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
NFF 2017: legendarische anime en superstudenten
29 SEP 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Monk • Meer blogs over Film

NFF 2017: legendarische anime en superstudenten

Jammer hè: het Nederlands Film Festival is bezig aan de laatste dag. Wij raceten een week lang door Utrecht en zagen hoe enorm divers het NFF is.

Onze filmreis leidde ons langs het Louis Hartlooper, ’t Hoogt en Kinepolis, waar we onder andree een een anime-klassieker zagen, genoten van een charmante roadmovie en korte films wegkeken tijdens de NFF Studentencompetitie. Dit was NFF:

Monk (2017)

Details: In het Louis Hartlooper Complex zagen we Monk (2017) van regisseur Ties Schenk.
Waar gaat het over? Een vrij gestoorde familie. De 13-jarige Monk denkt continu dat hij ziek is en jat in ziekenhuizen en apotheken medicijnen. Zijn vader Fabian is een kunstenaar met psychische problemen die zich in een kamer van hun grote huis heeft opgesloten om te werken aan een gigantische stellage. Puberdochter Joni doet intussen alles wat God verboden heeft terwijl de Spaanse moeder Maria daar met haar temparement nog schril bij afsteekt. Een zooitje dus, dat nog groter wordt als Maria hoort dat haar broer in Spanje op sterven ligt. Roadtrip!

Wat vonden we ervan? Teun Stokkel is de ster van deze film als de bijdehante Monk. Hij speelt de rol onbevangen en gelaagd. Daar kan Olivia Lonsdale als Joni nog wel een voorbeeld aan nemen: zij legt het cliché van de boze puber er soms wel heel dik bovenop. Monk is op zijn sterkst als het écht een tragikomedie is. Bijvoorbeeld als Maria weigert nog te koken en Monk ergens roti gaat halen en bij een Surinaams eethuis minutenlang naar de menukaart staart. Vaker is het net iets te dramatisch en ben je als kijker in verwarring of een situatie neigt naar huilen of lachen. Het helpt ook niet dat de zieke Fabian in Spanje als een blad aan de boom omdraait en zijn gezin nu ineens wel ziet staan.
Cijfer: 7

Nausicaä of the Valley of the Wind (1984)

Details: Een heuse animeklassieker: Nausicaä of the Valley of the Wind (1984) van anime-godfather Hayao Miyazaki.
Waar gaat het over? Nausicaä of the Valley of the Wind is het begin van Miyazaki’s succes: met de opbrengsten van deze film zou hij zijn befaamde Studio Ghibli oprichten en iconische animefilms maken als Princess Mononoke en Spirited Away, waarvoor hij een Oscar ontving. In deze film leeft de mensheid in nederzettingen na een ecologische ramp: steden worden van elkaar gescheiden van door een dichtbegroeide jungle waar gigantische insecten leven en alles giftig is voor de mens. Nausicaä is de prinses van de Vallei van de Wind en gaat vaak de jungle in om de oorzaak van het gif op te lossen. Haar vredelievende leventje wordt verstoord als een schip van een ander volk – de Tolmekianen – neerstort en zij met een leger verhaal komen halen.

Wat vonden we ervan? Nooit gedacht dat een twee uur durende anime uit de jaren tachtig ons op het puntje van de bioscoopstoel zou brengen. Ondanks het moralistische gepreek en de braafheid van de personages is Nausicaä of the Valley of the Wind een visueel spektakel met veel fantasie. Je waant je in een Star Wars-achtige wereld met logge ruimteschepen, gliders met raketten en vreemde wezens. De boodschap van pacifisme loopt als een rode draad door de film en daarom is het einde ook zo bevredigend. Een must-see, of je nu wel of niet van anime houdt.
Cijfer: 9

NFF Studentencompetitie

Details: In het kader van de NFF Studentencompetitie worden er vanavond vijf films vertoond: Beertje Oso Heeft Kiespijn, Ik ben niet dom, Kristians prelude, Autonomous things en Maar als iedereen zo denkt.
Waar gaat het over? Laten we er twee bespreken. Kristians prelude is een film van Winand Derks van de Venk over zijn vriend Kristian die een tumor in zijn hoofd heeft. We zien hem in het ziekenhuis als hij slecht nieuws krijgt, in de oefenruimte waar hij gitaar speelt en na een operatie met een witte tulband om zijn hoofd. Maar als iedereen zo denkt is heel kort door de bocht te kwalificeren als klimaatmanifest, maar je moet het zien om het echt te begrijpen.

Wat vonden we ervan? Eerst maar eens Kristians prelude. Een jongen met lang haar die zich op het eerste gezicht niet erg druk lijkt te maken over operaties, bestralingen of chemotherapie. Zo lang zijn lokken er maar niet af hoeven. Winand kan dicht op de huid van zijn vriend en familie filmen en is er bij op beslissende momenten. Zoals het moment waarop Kristian enkele weken na een ingrijpende operatie hoort dat er toch nog kanker in zijn hoofd zit. ‘Dit is wel goed voor je documentaire’, is ongeveer het eerste wat hij wrang glimlachend tegen de camera zegt. Een andere sterk, intiem moment: Kristian die na een operatie aan zijn hoofd plaatsneemt achter een ziekenhuispiano plaatsneemt om te zien of hij zijn gevoel voor muziek nog heeft. Ja, godzijdank, hij kan nog pianospelen. Van een ontroerende docu naar een epilepsie-opwekkende videoclip slash sketch op muziek: Maar als iedereen zo denkt is de meest absurde film die we dit NFF zagen. Dat compliment kunnen regisseur Marie-Anne Faustinelli en haar enorme crew vast in hun zak steken. Overstromende cocktails, rappende wetenschappers en de iconische Milner-reclame met Gerard van Velde: it's all there. We zeiden toch dat dit absurd was? Faustinelli wil met deze film aandacht vragen voor het klimaat door in het chaotische brein van een twenty something kruipen, maar wij worden hier volledig duizelig van. Al was het een toffe trip.
Cijfer: 7

Heb je NFF gemist? Bollocks. Gelukkig kun je ook nog gewoon naar de bioscoop. Gratis zelfs: als je nu een CJP-pas koopt, krijg je er een Pathé-bioscoopticket bij! Bovendien krijg je met je CJP-pas korting op bioscopen en filmhuizen door heel Nederland.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.