Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Dit was CJP Serveert @ NFF
25 SEP 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Zoë Heijke • Meer blogs over Film

Dit was CJP Serveert @ NFF

Het leukste filmfestijn van het Nederlands Film Festival zit er weer op: CJP Serveert NFF. Gemist? We praten je even bij.

Waar het hart vol van is, daar stroomt de mond van over. Afgelopen zaterdag zag een volle zaal in het Louis Hartlooper Complex onder andere een sterke aflevering van Van God Los en een geweldige documentaire over de Israëlische schrijver Etgar Keret. Dit is wat wij én jullie er van vonden.

Van God Los: Tot de Dood ons Scheidt

In de wasbak ligt een bebloed mes. Op de tafel rinkelt een mobieltje met bloedvlekken. De woonkamer is een rode zee. Zo trappen we af vandaag, met een heftige aflevering van Van God Los. De serie is sowieso altijd pittig: of heel gewelddadig of hartverscheurend. De aflevering Tot de Dood ons Scheidt van Aaron Rookus valt in die laatste categorie. Hondenfokkers Joris en Kristina lijken volmaakt gelukkig, totdat Kristina begint te dementeren. In haar waanbeelden raakt ze ervan overtuigd dat Joris vreemdgaat en daarom vraagt ze – na 25 jaar huwelijk - een scheiding aan. Hij probeert dat te accepteren, maar je raadt het al: dat lukt niet. Martijn Fischer raakt een gevoelige snaar als de worstelende Joris en Saskia Temmink zet een overtuigend personage neer als de dementerende Kristina. Daarnaast is het prachtig gefilmd: wijde shots van hun woning middenin het bos en trage panoramashots waarin de grote Jeep van Joris door het bos rijdt.

Wat vonden jullie er van?

Fabian is fan van de serie, dus bij hem kun je niet zoveel verkeerd doen. ‘Het is zó interessant. Waarom slaan mensen door, waarom begaan ze een moord? Na zo’n aflevering google ik me helemaal suf, op zoek naar meer informatie.’ De dementerende Kristina greep hem aan. ‘Ik geloofde het echt. Het was triest om te zien, ik werd er helemaal in meegesleurd.’

Fabian en Astrid.

Teledoc Campus - Shame/Fame

Loop naakt over de Dam en dikke kans dat je diezelfde middag nog op Dumpert staat. Documentairemaker Eef Hilgers duikt in de wereld van reaguurders, naming and shaming en moraalridders. Zelf kijkt ze maar wat vaak naar filmpjes op Dumpert: video’s van dronken meisjes, vechtende mannen, seksende stelletjes, falende bejaarden. In Shame/Fame spreekt ze mensen die zulke filmpjes uploaden en slachtoffers die aan de schandpaal genageld worden nadat ze te zien zijn geweest in een gênant, gewelddadig of treurig filmpje. Zo zie je vrachtwagenchauffeur Peter, die in een filmpje een automobilist uitkaffert en zijn baan kwijtraakt als de video viral gaat. Hilgers heeft de Skype-interviews één op één overgenomen op het grote doek en vult dat aan met fragmenten van Dumpert-filmpjes en beelden uit haar jeugd, toen ze als sensatiezoeker uit het raam van haar huis filmde. Een razend interessant onderwerp, maar Hilgers schiet alle kanten op en legt meer vragen bij ons neer dan ze beantwoordt. Eigenlijk is Shame/Fame ook te kort om zulke gecompliceerde vragen over schuld, slachtofferschap, sensatiezucht, moraal en privacy te beantwoorden.

Wat vonden jullie ervan?

Marit is niet echt blown away. ‘De film miste diepgang. Ik miste ook een duidelijk einde met een conclusie. Misschien is dat lastig met zo’n onderwerp, maar ik had meer uitleg wel fijn gevonden. Nu was de richting van de documentaire niet altijd duidelijk.’

Jeanin, Marit en Carlijn.

Etgar Keret: Based on A True Story

Eerlijk? Wij hadden nog nooit van Etgar Keret gehoord. Na het zien van deze film zullen we hem nooit meer vergeten. De Israëlische schrijver grossiert in extreem korte, fantasierijke verhalen. Zoals Fatso, over een man wiens vriendinnetje ’s nachts in een gezellige dikkerd verandert. Keret vervaagt de lijn tussen fictie en realiteit in zijn verhalen en vertelt ze aan één stuk door. Vraag vrienden of hij een leugenaar is en zij zeggen volmondig ‘ja’. De waarheid is niet heilig voor Keret: hij wil met zijn verhalen ontsnappen aan de realiteit en mensen inspireren. De Nederlandse documentairemakers Stephane Kaas en Rutger Lemm hebben de wereld van Keret knap weten te vertalen naar een film, waarin feit en fictie door elkaar lopen en zo nu en dan mooie animaties van Kerets verhalen opduiken. Wat een charmante man en wat een heerlijke verhalen.

Wat vonden jullie ervan?

Wie we ook aanspraken op de borrel na deze filmdag, iedereen was enthousiast over Etgar Keret: Based on A True Story. Zoals Nina. ‘Ik vond dit de beste film van de dag. Het gaf een heel leuk inkijkje in het leven van Etgar Keret. De animaties waren ook erg mooi.’ Martijn is het met haar eens. ‘Ik heb een zwak voor magisch realisme en daar zat deze film vol mee. Het was erg knap gemaakt, die combinatie van interviews, scenes met Keret en animaties. Een goede karakterisering van Keret, denk ik.’

Nina wilde niet op de foto, dus toen hebben we Martijn maar naast Dianne neergezet.

Ook al heb je CJP Serveert @ NFF gemist, het Nederlands Film Festival duurt nog gewoon tot en met vrijdag. CJP’ers krijgen standaard € 2,50 korting op een filmticket. Wil je het eerstvolgende CJP-event niet missen? Schrijf de data van de Voorbij de rij bij het Anne Frank Huis, een kijkje achter de schermen bij On Your Feet! De Musical en IDFA in één dag alvast in je agenda.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.