Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
CJP's Cultuurknallers 38
18 SEP 2017 • Door Lika Verploegen • Meer blogs over Muziek Film Festival Theater Expo Lezen

CJP's Cultuurknallers 38

Check opkomend talent uit Polen, stap aan boord van Cabin Crew – Fashion In The Air of herbeleef je jeugd in het atelier van Dick Bruna. Onze Cultuurknallers!

Muziek

23 september: Fresku & Mocromaniac, Pietju Bell, Braz en DJ Functional
Fresku en Mocromaniac; oftewel: de papa en de straatjongen, twee totaal verschillende rappers met een chemie die van het podium af spat. Ze vormen een ijzersterk duo met een eigen sound die je vanaf de eerste seconde al herkent: funky oldschool beats met vurige bars. Fresku en Mocromaniac maken alles en iedereen belachelijk en uiten hun kritiek op de maatschappij. Samen met Pietju Bell, Braz en DJ Functional zetten ze het Paard in de fik. Koop nu je tickets, want zoals de wijze Brabander ooit zei: ‘Je moet niet zoveel twijfelen!’
Paard, Den Haag // € 2,50 CJP-korting // Meer info

Fresku - Kreeft ft. MocroManiac (prod. Teemong)

23 september: Loney Dear
Voor liefhebbers van Patrick Watson, Bon Iver en Sufjan Stevens hebben we Loney Dear. De afgelopen vijf jaar leek hij even van de aardbodem verdwenen, maar nu is Loney Dear terug en sterker dan ooit. De muzikant is veelzijdig: hij speelt gitaar, saxofoon, drums, klarinet en een orgel. Zijn muziek wordt omschreven als ‘indie-folk vol soul met een krachtige mini-orkest’. Meeslepend en groots, zeker voor een eenmansband.
Rotown, Rotterdam // € 2,50 CJP-korting // Meer info

Loney Dear - Sum

24 september: O.S.T.R.
Hiphoptalent uit onverwachte hoek: de poolse O.S.T.R., psuedoniem van Adam Ostrowski. Hij studeerde af als vioolspeler en werd daarmee de eerste rapper uit Polen met een professionele muzikale opleiding. O.S.T.R. staat bekend om zijn freestyle-skills, zijn gewaagde songteksten (al zullen velen van ons daar weinig van verstaan) en zijn bijzondere beats.
Paard, Den Haag // € 2,50 CJP-korting // Meer info

O.S.T.R. - Miami - prod. Killing Skills, cuts DJ Haem

19 september: Slow Magic
Een overweldigende lichtshow, een gedaante achter een neon masker en live-begeleiding met percussie en backing vocals: Slow Magic neemt je mee in zijn klankrijke fanatasiewereld. ‘Ik wil dat mensen op niets anders dan de muziek focussen’, is zijn antwoord op de vraag: waarom mogen we niet zien welk meesterbrein schuilt achter de vrolijke melodieën en fijne beats. Liefhebbers van Gold Panda, Chrome Sparks en XXYYXX kunnen blind een kaartje kopen.
Sugarfactory, Amsterdam // € 2,50 CJP-korting // Meer info

Slow Magic - Mind feat. Kate Boy

Film

16 september t/m 3 december: Apichatpong Weerasethakul & Cao Guimarães – Locus
Waar wij het alledaagse leven waarnemen, zien filmmakers Apichatpong Weerasethakul en Cao Guimarães kunst. Ze benadrukken de schoonheid van verschijnselen die we vaak aan ons voorbij laten gaan. Ze laten je loskomen van je vastgeroeste denkpatronen en vanuit andere opzichten naar de wereld kijken. EYE organiseert een tentoonstelling met het werk van beide kunstenaars.
EYE, Amsterdam // € 5,- CJP-korting // Meer info

Tropical Malady - Apichatpong Weerasethakul

Vanaf 20 september: Tulipani
In vijf dagen van Nederland naar Italië fietsen. Gauke heeft het er voor over om zo snel mogelijk weg te zijn uit Nederland na de watersnoodramp in 1953. Hij weet daar tulpen te kweken en groeit uit tot een ware held. Tulipani is een romantische, tragikomedie en geselecteerd als openingsfilm van het NFF. Kan je daar niet bij zijn? Geen paniek! De film is ook nog te zien in Pathé.
Pathé, alle locaties // € 2,- CJP-korting // Meer info

Tulipani Trailer

Theater

17 september t/m 8 april:  Was Getekend, Annie M.G. Schmidt
Met dieren praten, veranderen in een kat of een lift die kan vliegen: Annie MG Schmidt liet het allemaal gebeuren in haar verhalen. Klassiekers als Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet worden ruim twintig jaar naar haar dood nog (voor)gelezen. De musical Was Getekend, Annie M.G. Schmidt laat zien dat achter deze onschuldige verhalen een pittige tante schuil ging. Met in de hoofdrol Simone Kleinsma.
DeLaMar, Amsterdam // 50% lastminute-korting // Meer info

Was Getekend, Annie M.G. Schmidt

20 september t/m 1 oktober: The Curious Incident of the Dog in the Night-Time
Christopher John Francis Bone is 15 jaar, maar nog nooit verder geweest dan het einde van de straat. Hij is geobsedeerd met cijfers en heeft een hekel aan mensen. Ook aan de kleuren geel en bruin, en van aanraking moet de jongen al helemaal niks hebben. In dit alles komt verandering wanneer de hond van de buurvrouw is vermoord en John opzoek gaat naar de dader. Hij gaat zijn eigen grenzen over en leert zo een geheel nieuwe kant van zichzelf kennen. De internationale theaterknaller The Curious Incident of the Dog in the Night-Time is gebaseerd op het gelijknamige boek en sleepte al verschillende awards binnen.
Carré, Amsterdam // 40% lastminute-korting // Meer info

21 t/m 29 september: Het Lijden van de Jonge Werther
Na het uitbrengen van de briefroman Het Lijden van de Jonge Werther van Johan Wolfgang von Goethe ontstaat er in Duitsland een zogenaamde Werther-Fieber. Mensen herkenden zich zodanig in het hoofdpersonage – die zelfmoord pleegt omdat zijn liefde niet beantwoord wordt -  dat ze zich hetzelfde gaan kleden en uiteindelijk ook voor de dood kiezen. Het gelijknamige toneelstuk heeft gelukkig niet hetzelfde effect, maar even intrigerend is het wel. 
De Toneelschuur, Haarlem // € 4,- CJP-korting of € 10,- lastminute-korting // Meer info

Festival

20 t/m 29 september: Nederlands Film Festival 
Mix een handjevol schunnige grappen met een snufje naaktvertoning, et voilà: je hebt een typische Nederlandse film. Gelukkig bewijst het NFF dat de Nederlandse filmwereld veel meer in haar mars heeft dan alleen dit stereotype. Tijdens het NFF kan jij films bekijken waar je als Nederlander trots op bent. Daarbij presenteert CJP Serveert op 23 september ook nog een eigen NFF-dag, waarbij alleen de allerbeste films worden vertoond en jij zelf in gesprek gaat met acteur en regisseurs.
Louis Hartlooper Complex & Stadsschouwburg, Utrecht // € 2,50 CJP-korting op losse filmvertoningen & € 6,- CJP-korting bij CJP serveert // Meer info

21 september: Speciale vertoning Layla M. 
Ze hoopte zich in het Midden Oosten op haar plek te voelen… Layla M. portretteert het verhaal van een Nederlands meisje van Marokkaanse afkomst die met haar geliefde Abdel naar Jordanië vertrekt. Hier in Nederland voelt ze zich onbegrepen, maar Abdel belooft haar de wereld van haar dromen. Helaas, niets is minder waar.

CJP organiseert op het NFF een speciale screening van de film met na afloop een Q&A met hoofdrolspeler Ilias Addab en regisseur Mijke de Jong.
Utrecht, Jaarbeurs Utrecht // € 2,50 CJP-korting // Meer info

Layla M. Trailer

Expo

23 september t/m 4 februari: Cabin Crew – Fashion in the Air
Dames en heren, wij heten u hartelijk welkom aan boord van deze expo Cabin Crew – Fashion in the Air. Om u heen ziet u 1405 verschillende uniformen van 523 verschillende luchtvaartmaatschappijen. De uniformen zijn, vanaf 1993 tot nu, verzameld door Cliff Muskiet. Sommige uniformen zijn zelfs ontworpen door bekende ontwerpers zoals Mart Visser, Yves Saint Laurent en Cristóbal Balanciaga. De bemanning, eh CJP-redactie, wenst u een fijne expo toe.
Kunsthal, Rotterdam // € 6,- CJP-korting // Meer info

19 september t/m 19 september 2025: Atelier Dick Bruna
Met zijn minimalistische illustraties heeft Dick Bruna de kindertijd van velen getekend. Toch reikt zijn werk veel verder dan alleen de illustraties van Nijntje. Hij ontwierp bijvoorbeeld ook voor organisaties als Amnesty International en het Rode Kruis. Om een goed beeld te krijgen van zijn werkwijze heeft het Centraal Museum het atelier tentoongesteld. Kruip in de huid van Bruna en laat je inspireren!
Centraal Museum, Utrecht // € 7,50 CJP-korting // Meer info

Atelier Dick Bruna - Centraal Museum

15 september t/m 10 januari: André Kertész – Mirroring Life
Henri Cartier-Bresson, volgens velen een van de meest invloedrijke fotografen in de geschiedenis, rekent hem tot een van zijn belangrijkste leermeesters: de Hongaarse straatfotograaf André Kertész. Kertész fotografeerde onder andere het straatleven van Parijs, Hongarije en New York. Hij maakte veel gebruik van schaduw en zijn werk was voornamelijk zwart-wit. De fotograaf vond zelf dat hij nooit de wereldwijde erkenning had gehad die hij verdiende. Laten we maar hopen dat een tentoonstelling in het FOAM in buurt komt van de fame die hij bedoelde.
FOAM, Amsterdam // € 4,- CJP-korting // Meer info

Lezen

24 september: Leesclub Le Monde met Jelle Brandt Corstius
Je weet dat Daniil Kharms een absurdist genoemd kan worden wanneer de gek meent dat hij tijdens zijn geboorte weer werd teruggeduwd of dat hij uit kaviaar is gebroed. Kharms werd eerder vooral gezien als een kinderboekenschrijver (ook al had hij een hekel aan kinderen), maar nu behoort zijn werk tot één van de meest invloedrijke van de Russische literatuur. Zijn schrijfstijl is experimenteel en uniek, en zijn zeer korte verhalen zijn briljant. Zijn boek Today, I Wrote Nothing zal tijdens de leesclub in Paradiso besproken worden onder begeleiding van Jelle Brandt Corstius. De leesclub zelf is € 7,-, maar Today, I Wrote Nothing kun je met € 10,- CJP-korting bij The American Book Center kopen.
Amsterdam, Paradiso // € 10,- CJP-korting op Today, I Wrote Nothing bij ABC // Meer info

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.