Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Afrovibes: voor waaghalzen en watjes
27 SEP 2017 • Door Lika Verploegen • Meer blogs over Muziek Film Festival Theater Expo Lezen

Afrovibes: voor waaghalzen en watjes

We zullen er nu toch echt aan moeten geloven, want de herfst is officieel begonnen. Ben jij nog niet klaar voor de regen en de wind? Dan heeft CJP goed nieuws voor jou: Afrovibes houdt je warm aankomende weken.

Tijdens dit festival wordt er gezongen, gedanst en gedicht. De ene voorstelling wat (lees: een stuk) heftiger dan de ander. Daarom hebben we de voorstellingen opgedeeld in twee categorieën: de lichtgewichten en de zwaargewichten. Ben je een teer zieltje? Dan ga je voor de lichtgewichten. Deins jij niet weg voor een dode varkenskop of een beetje bloed?
Ga dan naar de zwaargewichten.

Lichtgewichten

Funky Fredy
Fredy Massamba’s stem glijdt zo smooth door de speakers, dat je moet uitkijken om tijdens het showen van je (afro)moves niet heel hard onderuit te gaan. Zijn muziek is een combinatie van (afro)soul, hiphop en funk. Fredy zingt in het Kikongo en Lingala, dus grote kans dat je er niks van verstaat. Dat maakt zijn muziek zeker niet minder toegankelijk. Spring die dansvloer op en gooi dat lichaam los!

Fredy Massamba - Nkembo

Dynamische overlevingspoëzie 
Niet zoveel zin om met de heupjes te schudden? Tijdens Here to There van Koleka Putuma en Niki Callandt kun je genieten van een optreden waarin woord en dans samenkomen. Overlevingspoëzie, dat is hoe Koleka Putuma’s werk wordt omschreven. Putuma probeert met haar woordkunst de verzwegen delen van de geschiedenis van Zuid-Afrika uit de doofpot te halen. Samen met danser Niki Callandt heeft ze onder regie van Amy Jeptha een voorstelling gemaakt rond het thema fragile freedom. Laat je meevoeren door de poëzie van Putuma, versterkt door de bewegingen van Callandt. Een voorstelling die je aan het denken zet. Here to There duurt slechts twaalf minuten: kort, maar ongetwijfeld erg krachtig.

Even een filmpje pakken, maar dan anders
Voor iedereen herkenbaar: de opluchting als de leraar zei dat jullie een film gingen kijken in de les. Yes, lekker lui achterover zitten en naar het beeldscherm staren. Afrovibes heeft rekening met je gehouden: ze organiseren een filmvertoning van The Rose of Rhodesia met live-muziek van Neo Muyanga. Zo ga je ‘m thuis niet meemaken. Toch zal die stoffige geschiedenisleraar trots zijn, want het verhaal draait om de verhoudingen tussen de blanke overheersers en de Afrikanen in het begin van de twintigste eeuw. Valt er in ieder geval nog iets te leren. 

Neo Muyanga - Massa Revoltante Vol. 2

Zwaargewichten

Het verdriet van Congo
In Sac au Dos laat Florent Mahoukou je met dans zijn afschuwelijke ervaringen tijdens de burgeroorlog in Congo ervaren. Hij heeft het intense verdriet, de machteloosheid en het gemis van al zijn overleden dierbaren vertaald naar choreografie. In combinatie met rauwe geluiden en flikkerende beelden neemt hij je mee naar een ware nachtmerrie, die voor hem altijd de realiteit zal blijven.

Pig Headed - Gavin Krastin

Provocatie, absurdisme en wasknijpers
Niet minder verontrustend is de theatervoorstelling Pig Headed van Gavin Krastin. Met wasknijpers in zijn gezicht leest hij voor uit de Grondwet en Freedom Charter van Zuid-Afrika en om het nog een tikkeltje absurder te maken spreekt hij tegen een varkenshoofd. Krastin probeert met deze voorstelling kritiek te uiten op de relatie tussen de corrupte overheid en de burger. ‘Niet voor tere zieltjes!’, aldus Afrovibes Festival.

Een bitterzoete expo
Iets minder absurd, maar wel even beladen is de expo van Patricia Kaersenhout. De expo bestaat uit bloeddoorlopen suikerkegels en op de muren staan namen van slaven die wel en niet de overtocht overleefd hebben. De bloeddoorlopen suikerkegels staan voor de suikerindustrie die Nederland ontzettend rijk heeft gemaakt ten koste van de levens van vele slaven. Bloed Suiker is een expo die je niet in de koude kleren gaat zitten.

Zoals jullie weten doet CJP niet echt aan hokjesdenken. Dus wij willen je zeker aansporen om voorstellingen te kiezen die buiten je comfortzone liggen. Afrovibes heeft nog veel meer te bieden. Check hier volledige programma. En ja, je raadt het al: CJP geeft weer korting! De korting verschilt per voorstelling, maar kan oplopen tot € 5,-.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.