Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Nederland is een podium
01 AUG 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Zeeland Nazomerfestival • Meer blogs over Theater

Nederland is een podium

Op het Zeeland Nazomerfestival zie je locatietheater next level: de voorstelling Hiroshima, Mon Amour wordt op de Oesterdam gespeeld en is volledig afhankelijk van eb en vloed. Tijd om van heel Nederland een podium te maken!

Want wij hebben nog wel wat vette ideeën voor voorstellingen op locatie. Nederland heeft namelijk nog veel meer toplocaties waar je een geweldig stuk kunt neerzetten. Wij geven vast een voorzetje. Lezen jullie mee, theatermakers?

Dit is de Oesterdam, waar tijdens het Zeeland Nazomerfestival de voorstelling 'Hiroshima, Mon Amour' wordt gespeeld.

1. De Afsluitdijk

De iconische scheiding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer is geknipt voor een theaterstuk. Als gezelschap heb je de beschikking over kilometerslange lappen asfalt. Er zijn zoveel opties: speel het stuk al fietsend, laat de cast een marathon rennen of zet het publiek op de dijk en laat de spelers in het water dobberen. Wel even lief de minister van Verkeer en Waterstraat aankijken: er mogen natuurlijk geen auto’s door het theaterstuk heen rijden.

De Afsluitdijk back in the days.

2. De Pyramide van Austerlitz

Heeft Nederland een pyramide dan? Ja, in Austerlitz! Niet gebouwd door Egyptenaren – die hebben we dan weer niet – maar door het Franse leger begin 1800. Omdat generaal Auguste de Marmont de pyramides van Gizeh zo bewonderde en zijn leger zich doodverveelde. Hier kan het stuk zich ontrollen op de lange trap naar boven, of speel je op de top (36 meter) met mooi vergezicht.

De Pyramide van Austerlitz in vol ornaat.

3. De Biesbosch

In het rode pluche heb je soms moeite je mee te laten zuigen in een stuk, maar als je in een kano door de Biesbosch peddelt, zit je er gelijk he-le-maal in. Laat het publiek naar een klein eiland varen waar het stuk middenin het groen gespeeld wordt en je hebt ze bij de lurven. Een podium is hier zelfs overbodig: zet wat stoelen neer en verras de theatergangers.

De Biesbosch, een nationale parel.

4. Kasteel Valkenburg

Niets schreeuwt harder ‘klassiek theaterepos’ dan Kasteel Valkenburg. Deze vervallen burcht in Limburg doet regisseurs en scriptschrijvers watertanden. Je hebt immers nergens in Nederland zo’n spectaculaire ruïne als hier. Maak de burcht een no-go zone voor toeristen en je kunt hier prachtige bewerkingen van Julius Caesar of de Odyssee spelen.

Dat. Uit. Zicht!

5. Hoek van Holland

Het strand en de kustlijn van Hoek van Holland worden niet snel genoemd als mooiste van Nederland. Toch is de pier te gek: één lange strook de zee in. Een rauwe en ongepolijste plek, met de golven die op het beton beuken en de zware industrieschepen die voorbijvaren. Hier kan een theatergezelschap wel mee uit de voeten.

Zo mooi kan het zijn in Hoek van Holland.

6. Nationaal Park de Hoge Veluwe

Niet voor niets dat het Kröller-Müller zo tevreden op de Veluwe zit. Het Nationaal Park de Hoge Veluwe is namelijk een absolute beauty waar je niet uitgekeken raakt. Bos, heide, stuifzand: je hebt het er allemaal. Voor een theatermaker biedt dit crazy veel mogelijkheden. Vooral op de plekken waar de heide overgaat in bos kun je een mooie, sinistere thriller spelen.

Zo dicht bij een Nederlandse woestijn kom je alleen op de Hoge Veluwe.

Als je hier geen acute theaterkriebels van krijgt, weten wij het ook niet meer. Gelukkig kom je snel aan je trekken op het Zeeland Nazomerfestival: met je CJP-pas krijg je tot € 5,- korting op kaarten voor verschillende theaterstukken, waaronder Hiroshima, Mon Amour op de Zeeuwse Oesterdam!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.