Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 32
10 AUG 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Miguel Rosario, Sub Pop • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 32

Hola, como estas? Una nueva Luisterlijst! Met René Froger zonder dat ‘ie zingt, een uit de kluiten gewassen soloproject en een punkband die niet van de barricades is af te sláán.

The National – Carin at the Liquor Store (single)

Soms weet je al bij de eerste tonen dat het goed zit. Carin at the Liquor Store trapt af met prachtige piano-akkoorden en tegen de tijd dat de brommende bariton van Matt Berninger inzet, ben je al lang verkocht. The National flikt het altijd weer: melancholische indie met zoveel pracht dat je er helemaal in wordt meegezogen. Zelden haal je zoveel plezier uit sadness. Het klinkt ook zo goed: niet voor niets zijn de broertjes Dessner van The National inmiddels veelgevraagde gasten op platen van andere artiesten en bands. Dat nieuwe album van The National – Sleep Well Beast – lijkt weer heel erg mooi te worden.

Donnie & Joost – René Froger

Ik weet het, dit is verwarrend. Maar het gaat hier niet om de nieuwe single van René Froger over zijn neefjes Donnie en Joost. Nee, dit is het olijke duo De Fenomeen Donnie en Eenhoornjoost, die je ook kunt kennen van YouTube. Donnie ken je natuurlijk allang – klik klik klik – maar Joost is je misschien onbekend als je thuis geen computer hebt. René Froger is in ieder geval een prettige kennismaking. Donnie & Joost tonen respect voor de levensstijl van een van Nederlands grootste volkszangers, vooral als hij met zijn rode Range Rover door de streets cruiset. Zeggen we dan op basis van een preview, want de track verschijnt pas morgen.

Ducktails – Map to the Stars (single)

Altijd dapper om uit een goed draaiende band te stappen en het onzekere solopad te bewandelen. Alsof je gaat freelancen na jaren een vaste baan te hebben gehad. Vorig jaar lente stapte Matt Mondanile uit Real Estate, de gitaarpopband uit New Jersey met fluwelen jingle-janglepop. Zijn eigen soloproject Ducktails was voor die tijd al uit de kluiten gewassen en nu kan hij daar zijn volle aandacht op richten. Op Map to the Stars pakt hij er een drumcomputer en een blokfluit(?) bij. Gelukkig zijn er altijd nog zijn dromerige gitaarlijnen en dito stem.

MICH – Pity Points (single)

Het lijkt nog maar een dag geleden dat we Mick Johan op het vliegtuig zetten naar Japan, maar inmiddels heeft hij met MICH alweer nieuwe muziek opgenomen in Nederland. Vast lekker Airmiles aan het sparen die jongen. Voor wie onbekend is met Mick of MICH: de Amsterdamse band bestaat uit Piet Parra, Bastiaan Bosma, Rimer London en dus Mick. Eerder dit jaar verscheen het prettige debuut, maar de heren zitten niet stil. Toen we langskwamen in de studio van Mick zagen we al dat er altijd druk gerepeteerd wordt, liefst met een paar blikken bier. Pity Points heeft gortdroge drums, een verslavende baslijn en staat opnieuw met beide benen geworteld in wave en gitaarmuziek uit de jaren tachtig.

Downtown Boys – Cost of Living (album)

Een échte punkband die altijd weer de barricades op gaat, dat is Downtown Boys. Cost of Living is hun tweede album en verschijnt op het vermaarde label Sub Pop, maar gas terug nemen, ho maar. De vijf gaan tekeer tegen politiegeweld, homofobie, etnische profilering. Volgens frontvrouw Victoria Ruiz is hun muziek even politiek als andere muziek, want volgens haar is álles politiek. Of je nu een song over niks schrijft of een status quo in stand houdt: volgens Ruiz valt Downtown Boys vooral op omdat zij wat anders roepen. Maar ook omdat hun punk zoveel power en energie heeft, met afwisselend Engelse en Spaanse leuzen en killerriffs.

Killer Kamal – Hier (single)

De nieuwe clip van Killer Kamal/Teemong begint als zoveel hiphopvideo’s. ‘Alles wat je wilt is rijk zijn’, rapt Kamal, terwijl een jongen met geblurd gezicht briefjes van vijftig op een gazon gooit. Dan zet de ‘echte’ beat in en volgen we rapper Pietju Bell. Hoe hij op straat hangt en een dikke wagen langs ziet rijden en in een Burberry-outfit pronkt met zijn geld. Kamal rapt ‘Mensen doen alles voor die money / ze verraden hun familie voor een stukje papier / Maar de dag dat je gaat, dan laat je het hier’. Het shot waarin Pietju tijdens een overval bij een juwelier wordt neergeschoten door een medewerkster met trillende handen maakt indruk. De eerste keer dat Killer Kamal een serieus gezicht laat zien. Welkome afwisseling.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten in de Melkweg, Doornroosje, TivoliVredenburg en meer!  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.