Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Kattenliefde
10 AUG 2017 • Door Zoë Heijke • Beeld: Kedi • Meer blogs over Film Expo

Kattenliefde

Van katten in kartonnen dozen tot de welbekende Grumpy Cat. Ook onder kunstenaars blijkt de liefde voor de harige viervoeter groot. 

Het leven is niet makkelijk voor kattenhaters. Op Facebook stuit je dagelijks op een overload aan kattenfilmpjes, overal in de wereld duiken kattencafés op, je kunt mediteren met katten en ook in de kunstsector blijkt de kat een perfecte muze.

Korte geschiedenisles

Katten duiken als sinds mensenheugenis in de kunst op. Sinds halverwege de negentiende eeuw wordt het beestje in verschillende gedaantes afgebeeld: van een flirtende Française tot een rebelse kater. Ook Karel Appel liet zijn fascinatie voor katten aan de wereld zien.

Karel Appel, Ingekleurde kat 1980

Karel Appel was zeker niet de enige. In 2011 maakte David Shrigley een bizar kunstwerk met in de hoofdrol: een kater. 

David Shrigley, I'm Dead, 2011, Taxidermy

Niet veel later deed ook Stephan Eichhorn een duit in het zakje. In zijn kunstboek Cats & Plants maakt hij een combinatie van katten en planten, die als huishoudelijke objecten worden neergezet.

Stephen Eichhorn, Cats & Plants

In de hoofdrol

‘Flikker er een kat in en je hebt een hit’, zegt Filmkrant-journalist en kattenliefhebber Gerlinda Heywegen. Deze maand geeft zij een speciale inleiding tijdens de voorpremière van de film Kedi bij onder andere Filmschuur Haarlem en Cinecenter. Kedi (‘kat’ in het Turks) vertelt het verhaal van een aantal straatkatten in Istanbul. ‘Zeven, om precies te zijn’, zegt Gerlinda. De film volgt de harige beesten op de voet. Om ze zo goed mogelijk in beeld te brengen, maakte regisseur Ceyda Torun onder andere gebruik van drones en een speciale katcamera, die ze vastbond aan een op afstand bestuurbare speelgoedauto. ‘Op die manier kijken de katten je in de ogen én kun je je identificeren met de personages. Er is bijvoorbeeld een rebelse kater die de andere katten op hun bek slaat.’ 

Kattenliefde is dus ook populair in films. Volgens Gerlinda komt dat door het hoge knuffelgehalte van het beestje. 'Ik zou wel willen dat ik een kat was. Een huiskat dan. De hele dag een beetje luieren en eten. Dat is volgens mij een van de redenen dat de kat zo populair is. De kat leidt het ideale leven.'

Kattenparadijs

Of het nu gaat om een schilderij of een film: katten doen het goed in de kunst. Maar waarom? Is het hun aaibaarheid of juist het gevaarlijke karakter dat de kat zo beminnelijk maakt? Kunsthal Rotterdam beantwoordt al deze vragen en meer tijdens de tentoonstelling Kattenliefde. Negen levens in de kunst. Van klassieke topstukken en de kunstwerken van onder andere David Shrigley tot een miauw-karaoke en een cursus niksen: je waant je in een waar kattenparadijs.

Klaar voor een groot portie kattenliefde? Vanaf 24 augustus draait Kedi in de bioscoop en vanaf 9 september kun je de tentoontstelling Kattenliefde. Negen levens in de kunst. in Kunsthal Rotterdam bezoeken. Natuurlijk met een dikke vette CJP-korting. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.