Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
De 8 grootste museumfails ooit
21 AUG 2017 • Door Rick van Veluw • Meer blogs over Expo

De 8 grootste museumfails ooit

De grootste nachtmerrie van cultuurminnaars: per ongeluk iets vernielen in een museum. Leer van deze acht pechvogels en strik je veters voor je een expositie binnenloopt.

Afgelopen donderdag was het weer eens zo ver: een museumbezoekster was zó geïntrigeerd door een werk van Yves Klein dat ze er instapte. Volgens een woordvoerder van het Belgische kunstcentrum Bozar valt het met de schade allemaal mee. Dat kan niet gezegd worden van deze acht klunzen: dit zijn de grootste museumfails ooit.

8. Dwars erdoorheen

De Textiel Biennale Rijswijk is in haar nopjes met een topstuk van Gabriël Dawe: De Plexus is een ingenieus werk waarbij draden vanaf de vloer tot het plafond zijn gespannen. Een museumbezoekster heeft weinig oog voor het prachtige weefsel en loopt er dwars doorheen. Dawe vliegt diezelfde week nog van Dallas naar Rijswijk om het te repareren.

Een werk uit de Plexus-serie van Gabriël Dawe.

7. Een schitterend ongeluk

Driehonderd handbeschilderde vazen in een expositieruimte vragen natuurlijk om problemen. Dertig exemplaren sneuvelen als een vrouw onwel wordt en op het werk Coloured Vases valt. Zij maakt het gelukkig gauw weer goed, maar dat kan niet van de vazen gezegd worden. Kunstenaar Hella Jongerius noemt het voorval ‘een schitterend ongeluk’: de naam van haar expositie is Misfit.

De Coloured Vases van Hella Jongerius in betere tijden.

6. Genadeloze sloopkogel

Ook buiten de museummuren gaat het weleens gruwelijk mis. In Raalte sneuvelt een aluminium kunstwerk van Willem Hussem bij de sloop van een postkantoor. Niemand heeft de bouwvakkers verteld dat het bouwsel vóór het gebouw een peperduur kunstwerk is. Een miniatuur van hetzelfde werk is al zo’n €25.000,- waard.

Voor de sloopkogel toesloeg.

5. Scherven brengen geluk

Nog een vaasdebacle: in het Groninger Museum loopt een man al fotograferend een vaas van de Spaanse ontwerper Jaime Hayon omver. Hayon toont zich een kunstenaar met humor: hij maakt een nieuwe vaas en verwerkt daarin een fotograferende man die een vaas omstoot.

De nieuwe vaas die Jaime Hayon maakte.

4. Brandschoon

Niet alleen museumbezoekers gaan de mist in. Een wat al te ijverige schoonmaakster poetst in 2011 een werk van Martin Kippenberger de vernieling in. Zijn Wenn's anfängt durch die Decke zu tropfen bestaat uit een toren van houten platen met daaronder een rubberen bak met kalkvlekken. De interieurverzorgster van dienst ziet het aan voor vuil en maakt de bak brandschoon.

Precies: we hebben het over dat zwarte rubberen bakje.

3. Selfieleed

Voor mensen die selfies nemen bestaat er op dat moment even niets anders dan hun eigen tandpastaglimlach of duckface. Een Braziliaanse toerist doet er in het National Museum of Ancient Art in Lissabon alles aan het perfecte selfieperspectief te creëren, maar een driehonderd jaar oud standbeeld van de aartsengel Michaël staat in de weg.

Dit doet toch pijn aan je ogen?

2. Een ongeluk zit in een klein hoekje

Je kunt het filmpje blijven kijken: ook bij de 78ste keer is nog pijnlijk (en stiekem een beetje grappig). Een Taiwanese jongen struikelt in een museum in Taipei en breekt zijn val met een schilderij van Paolo Porpora, dat een slordige 1,5 miljoen euro waard is. Geluk bij een ongeluk voor het 12-jarige jochie: hij en zijn familie hoeven niet op te draaien voor de kosten, het museum is goed verzekerd.

1. Domino day

De YouTube-video heet Selfie Domino en dat is precies wat je ziet. Een vrouw gaat gehurkt klaar zitten voor een kiekje, maar verliest haar evenwicht en valt tegen een witte zuil aan. Die stoot alle andere zuilen in de rij om, inclusief de kronen van kunstenaar Simon Birch die daarop geëxposeerd worden. De schade wordt geschat op 200.000 dollar.

Als jij belooft een beetje op te letten en geen selfies te maken in expositieruimtes, krijg jij van ons dikke vette CJP-korting op verschillende musea door heel Nederland.

Comments

Gerelateerde kortingen

Bekijk alle kortingen
We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.