Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Zwarte Cross 2017: gas d'rop!
17 JUL 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Merel Hiemstra • Meer blogs over Festival

Zwarte Cross 2017: gas d'rop!

CJP ging keihard op de Zwarte Cross: we stapten op de crossmotor en raceten langs alle twintig podia in één middag. 

Je dacht dat Lowlands groot was? Dan ben je zeker nog nooit op de Zwarte Cross geweest. Met vorig jaar 220.000 bezoekers in vier dagen tijd en twintig podia - exclusief theatertenten en de cross - is het Achterhoekse festival een heuse festivalgigant. CJP trok de wandelschoenen aan en stapte door de modder langs alle podia. En omdat foto's van podia vet saai zijn, legden wij vooral Cross-gangers vast. 

Ja, deze foto bij het Buitenpodium is onscherp, maar wel grappig.

Hoofdpodium

Groot(s)! In de middag is het er nooit écht druk: dan staat men rijendik bij de Cross. Lekker dus om je friet weg te werken in het gras terwijl Circa Waves speelt. 

Megatent

Een tien met een griffel. De Megatent is een XXL Feestcafé waar men net zo hard gaat op de pauzemuziek als de shows. Liever Te Dik In De Kist (Dan Weer Een Feestje Gemist) klinkt hier uit duizenden schorre kelen. 

Universitent

Groter kan het contrast niet zijn met andere podia. In de Universitent zitten festivalgangers keurig te luisteren naar colleges over bacteriën, social media of nanotechnologie. Handig om je hersencellen aan te vullen na een nacht zuup'n.

De Zwarte Cross is een festival voor jong en oud.

The Bayou

Mississippi in de Achterhoek. Wij zagen geen band, maar wel een man die zonder mes en vork een steak stond te verorberen.

Roadhouse

Gevalletje neus in de boter: de nieuwe band van Ryanne van Dorst - DOOL - is hier net aan het eindsalvo bezig. En dat is HARD! De bas dreunt door onze borstkas en het dak blijf ternauwernood op de schuur.

Hadden we al gezegd dat de Zwarte Cross voor jong en oud is?

Exoticana

'Mede mogelijk gemaakt door de VOC-mentaliteit', aldus een van de hilarische Zwarte Cross-bordjes. Hier spelen allerlei 'exotische' acts: van alles wat dus. We zijn niet echt enthousiast over de Exoticana, al komt dat vooral omdat onze fotograaf een halve liter bier in haar nek gegoten krijgt. 

Gospel Church

God is terug in de Achterhoek. In een stampvolle kerk zien we maar een glimp van de uitzinnige zanger/frontman/prediker die Bloed, Zweet en Tranen performt. Na afloop plakt het zweet aan de muur, biggelen de tranen over onze wangen en ruist het bloed als nooit tevoren door onze aderen.

Reggaeweide

Niet dat we ooit iemand hebben zien blowen op de Zwarte Cross, maar de Reggaeweide is onverminderd populair. Publieksparticipatie staat hier in een hoog vaandel: alles wat reggaezanger Tippa Irie wil, gebeurt ook. 

Deze man vond in de rij staan voor Gaycafé de Kast maar niks.

Dansvloer

Goede naam voor een podium waar alleen dj's draaien. Het jonge en hippe smaldeel van de Zwarte Cross is hier te vinden, fistpumpend bij anthems die we niet kennen.

Undercovertent

OMG! Spelen Depeche Mode, Muse en Led Zeppelin dit jaar op de Cross?! Onoplettende festivalgangers zullen met bonkend hart naar de Undercovertent rennen om daar een surrogaat van hun favo-band te vinden. Maar wel een goed surrogaat: de Led Zeppelin-coverband jamt geweldig. 

Blagenparadijs

Hier werden we niet toegelaten: te jong om zelf een kind te hebben, te oud om in de ballenbak te spelen ;-(.

Deze veteraan is bezig aan zijn achtste editie (check vooral zijn tattoo).

Café Harder

Op de een of andere manier moet je hier een speciaal bandje voor hebben? Ja dag, dan gaan we wel ergens anders heen. Café Harder more like Café Voor Sukkels.

Metalcafé De Baterbar

Hier hadden we hoge verwachtingen van: even wat blauwe plekken en gehoorschade ophalen. Dat valt vies tegen. Echte snoeiharde metal wordt er niet gedraaid en er vliegen noch biertjes, noch crowdsurfers door de lucht.

Gaycafé De Kast

Gay doen is belangrijker dan winnen! In Gaycafé De Kast (geweldige naam) is de sfeer opperbest. DJ Iris Rijkamp gaat nog harder dan een volop dansende zaal.

Vies, ja wat is vies, ik wil best even poseren tussen de toiletten.

Café De Beugel

Keihard geboycot door de CJP-delegatie omdat een niet nader te noemen biermerk wil dat je hier uit hun beugelflesjes drinkt. Wij laten ons niets voorschrijven!

Discotent

De rij voor de Discotent was enorm, de rij voor de chicken wings-stand kort. 

Kampvuur, Tirolertent en Rock 'n Roll Circus

Oké, misschien zijn we niet overal geweest. 

Heeft dat ene kereltje nou een tattoo? Waar zijn jullie ouders?

CJP'ers met boerenslimheid kregen € 10,- korting op de Zwarte Cross! Heb je het festival gemist? Log in bij je CJP-account en vink aan dat je nieuwsbrieven wilt ontvangen, dan mis je geen festival meer!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.