Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Waarom St. Vincent de beste artiest van dit decennium is
25 JUL 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: St. Vincent • Meer blogs over Muziek

Waarom St. Vincent de beste artiest van dit decennium is

Dag nuance: CJP betoogt eens lekker in het zwartwit. Redacteur Rick vertelt je waarom St. Vincent de beste artiest van dit decennium is.

Nijmegen

Dinsdag 10 juli 2012. Een doodnormale zomerdag. Ik heb vakantie en verveel me dood. Met een vriend besluit ik wat rond te treinen: we reizen nog net gratis met onze studentenov's. In de middag belanden we in Nijmegen met een La Chouffe op het terras. Ons oog valt op een flyer van Doornroosje. ‘Zullen we hier vanavond heen gaan?’, vraagt mijn vriend, wijzend op de naam ‘St. Vincent’. Hij kent het van Pitchfork, ik vind het prima. 

Haar plateauzolen zijn hoger dan een wolkenkrabber. De gitaar om haar nek is al net zo gigantisch. Ze speelt razendsnel en dissonant, headbangt met haar krullen. Sorry, maar ik vind St. Vincent helemaal niks. Dit is geen pop zoals ik het ken. Een riffje onthoud ik, later zal ik ontdekken dat dat het nummer Cruel is. Thuis zoek ik het toch nog eens op. Ja, dat vind ik een leuk nummer. Dan toch maar eens die plaat opzetten, Strange Mercy.

Bloed onder mijn nagels

Na één luisterbeurt heb ik er al genoeg van. Wat is dit? Gruizige en messcherpe gitaarriffs duiken te pas en te onpas op, de sound is topzwaar, de vocalen soms klassiek, dan weer kittig. Ik ben volledig verward én geïrriteerd. Laat maar. 

Toch. Die verwarring doet me terugkeren. Ik zet Strange Mercy nog eens op, en nog eens, en nog eens. Het lijkt alsof de plaat langzaam uit een moeras opstijgt en begint te blinken in de zon. Vandaag de dag is dit mijn favoriete plaat van St. Vincent en sowieso een van mijn lievelingsalbums aller tijden. Het is een van de redenen waarom ik graag naar Annie Clark luister: ze haalt het bloed onder mijn nagels vandaan, maar kruipt er vervolgens wel onder.

Clark speelde in de touringband van Sufjan Stevens en brak door met fluwelen artpop vol prachtige arrangementen. Haar muziek kreeg steeds meer stekelige en experimentele randen, met Strange Mercy als uitschieter. Vier jaar geleden verscheen het hitgevoelige St. Vincent, waarop ze zingt over het selfietijdperk en naakt door de woestijn dwalen. De daaropvolgende tour deed me terugdenken aan de Doornroosje-show. In de grote zaal van Paradiso speelde ze een compleet gerobotiseerde set. Alle praatjes tussendoor, bewegingen on stage en rockposes waren deel van een choreografie. Net als toen in Nijmegen raakte ik verward & geïrriteerd, maar ook gefascineerd.

Duivelse precisie

Niet iedereen is daar van gecharmeerd. Op Lowlands sleur ik mijn vriendin mee naar haar show. Het optreden is een ramp. Clarks gitaar is vanaf minuut één niet of nauwelijks te horen. Ze maakt openlijk ruzie met de geluidsman. Alles is kut, tot de allesverzengende toegift. In Your Lips Are Red doet haar gitaar het voor één keer wel en balt Clark alle agressie en irritatie van de show samen in één moment. Ze schuifelt op haar hakken naar de voorkant van het podium en geselt haar gitaar met duivelse precisie. In een minutenlang outro cirkelen diep zoemende drones rond in de tent. Een waardeloze show mondt uit in een vuurtornado. Ik kan alleen maar laaiend enthousiast ratelen en krijg ruzie met mijn vriendin, die het niks vond.

Dát maakt St. Vincent een van de beste artiesten van dit decennium: ze polariseert, verrast, verwart en fascineert. Je weet niet altijd waar ze mee bezig is of welke kant ze opgaat, maar je wilt erbij zijn. Ik ben dit jaar extra op mijn hoede nu ze onlangs een nieuwe single dropte, New York. Een simpele ballad met strijkers, maar waar is haar geliefde gitaar?

Eens met Rick? Of kende je St. Vincent nog niet? Leer jouw nieuwe helden kennen in Paradiso, Doornroosje of een ander poppodium: met je CJP-pas krijg je vette kortingen op verschillende poppodia in Nederland!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.