Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Voor het eerst naar de Parade
11 JUL 2017 • Door Sophia Blijden • Meer blogs over Festival

Voor het eerst naar de Parade

Eerste indrukken zijn blijvend en dat geldt zeker voor festivals. Hoe beleefde CJP’s Sophia haar allereerste keer op de Parade, in Den Haag?

Elk jaar trekt de Parade als een rondreizend circus langs Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Fun fact: de allereerste editie was al in 1990. Extra raar dus, dat een nineties kid nog nooit een voet op het terrein heeft gezet. Daarom een verslag van CJP Exclusief op de Parade door de ogen van een groentje.

De eerste indruk

Op Leiden Centraal ontmoet ik Anne, mijn mede Parade-groentje en partner in crime voor vandaag. De zon schijnt lekker fel; het perfecte weer voor een festival. We ploffen neer in de intercity naar Den Haag en een halfuur later lopen we het Westbroekpark in. Hier gaat het gebeuren. Beter gezegd: hier is het al aan het gebeuren. Het terrein staat vol met kleurrijke tenten en is goed gevuld met publiek. We zien kinderen met geschminkte gezichten, tieners met perfect gestijlde festivaloutfits (zo zag ik er écht niet uit toen ik veertien was) en twintigers die er een dagje op uit zijn met hun vriendengroep. Eerste indruk: gezellig!

Papa's, bier en de draaimolen

Hoe werkt het eigenlijk?

Voor CJP’ers is er een speciaal programma op de Parade: toegang tot het terrein, kaartjes voor twee voorstellingen en een drankje voor maar € 15,-. Hoewel CJP Exclusief pas vanavond om zeven uur haar eerste voorstelling heeft, zijn Anne en ik – echte enthousiastelingen – al rond drie uur van de partij. Terwijl we bij de ingang alle prikkels verwerken, overleggen we het plan de campagne. Hoe werkt dit precies? Waar willen we heen? Wat willen we zien? We besluiten voor een euro een programmaboekje te kopen bij de infobalie en op basis van de promotiepraatjes twee middagvoorstellingen uit te zoeken. Daar gaan we dan.

Het tijdschema van de dag

Blote billen en begrafeniscake

We stuiten op Theater Utrecht: Als je in Brabant een begrafenis plant tijdens carnaval komt er niemand. Dat klinkt ‘gezellig’. We kopen onze kaarten en proppen ons in de bloedhete, uitverkochte circustent. Het stuk gaat over een familiedrama: Marvin en Lisette hebben elkaar tien jaar niet gezien en moeten nu samen hun moeder begraven. Ik ben vooral onder de indruk van het spel van Margo Verhoeven. Haar performance doet me twijfelen aan mijn eigen carrièrekeuzes. Had ik niet ook Toneelschool moeten doen? Dit is zó gaaf. De climax nadert en als de acteurs beiden letterlijk met hun blote billen in de begrafeniscake zitten, is het hoogtepunt bereikt. Geen slecht begin van ons Parade-avontuur.

Tussen aarde en mars

Volgende stop: SOS EARTH – 99% weerbaar. Een interactief stuk maakt me altijd een beetje zenuwachtig. Je weet nooit of het gaat om zachtjes oeh’s en aah’s meezingen of dat er een volle spotlight op je kop wordt gezet en je Listen van Beyoncé moet performen (help!). Gelukkig valt het mee. Het publiek is uitgekozen samen naar Mars te reizen omdat de aarde overbevolkt is. Klinkt wat ongeloofwaardig, maar als Claudio Ritfeld je iets vertelt met zijn poëtische prachtstem geloof je het woord voor woord. Of we uiteindelijk de wereld hebben gered weet ik niet helemaal zeker, vermaakt hebben we ons wel.

Tijd voor een snack

Taco’s, poffertjes en cider

Na de broodnodige (of taconodige?) snacks, maken we een rondje over het terrein. De Parade blijkt niet alleen een plek voor theatervoorstellingen, er is veel meer te zien, horen en proeven. Kleuters zijn hun eigen poffertjes aan het bakken, hippe vaders brouwen cider en er loopt ook een verkleed zeepaardje rond. De sfeer is gemoedelijk en de mensen zijn mooi. Je vindt hier echt alles waar mijn cultuurhart sneller van gaat kloppen.

‘Vergeet niet te dansen’

En dan nu: de eerste voorstelling van CJP Exclusief. We gaan kijken naar LIJF, een samenwerking van 155, Cookachoo en DOX. Als we het programmaboekje moeten geloven, wordt dit een dansoptreden slash clubavond slash concert. Dat is niet niks. Er staat zelfs een echte bouncer bij de ingang, die voor de verandering geen ID-kaarten wil checken, maar ons toefluistert: ‘Vergeet niet te dansen.’ De tip was niet nodig geweest, want de energieke breakdancers zorgen ervoor dat zelfs de ietwat stijve festivalgangers met de voeten schuiven. Er wordt gedanst, gefeest en als we aan het eind in een kleine cirkel met het hele publiek de backing vocals zingen voor Anne-Fay Kops (shoutout), is het plaatje compleet. Als we niet al stonden, was een staande ovatie op zijn plaats.

De trailer voor LIJF

Seks, humor en charme

Het is bijna negen uur. De zon is al flink gezakt en onze laatste voorstelling gaat zo beginnen: Paradijsvogel van Theatergroep Oostpool. Een stuk over ‘de zonderlinge figuren van de wereld.’ Rick Paul van Mulligen speelt in een halfuur wel vier verschillende typetjes, die ons duidelijk maken dat niemand 100% hetero is. We moeten vooral gewoon lekker onszelf zijn. Een oudere man in de rij voor ons geeft daar gelijk gehoor aan door bij elke grap te brullen van het lachen. Begrijpelijk, want met flink wat seks, humor en charme zet Van Mulligen een hilarische
show neer.

De laatste voorstelling...

Waar was ik al die jaren toen de Parade door het land trok? Het vrolijke festival staat vanaf nu in ieder geval op mijn lijst. Ik heb flink wat in te halen!

De Parade trekt na Den Haag nog door naar Utrecht en Amsterdam. Met onze CJP Exclusief-deals heb je al voor € 15,- toegang tot het festivalterrein, tickets voor twee voorstellingen en een drankje.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.