Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Op, in en Over het IJ (Festival)
18 JUL 2017 • Door Sophia Blijden • Meer blogs over Festival

Op, in en Over het IJ (Festival)

De NDSM-werf in Amsterdam Noord is deze week het terrein van het Over het IJ Festival. CJP trok de theaterschoenen aan en bevoer de woeste wateren.

Het pontje brengt ons van Amsterdam Centraal naar de andere kant van het IJ. Festivalweer is het niet echt. Een gure wind laat haren wapperen en de miezer druipt neer op gele regenjassen. Halverwege de rit is het festival in zicht: feestelijke tenten, gekleurde vlaggen en veel rood met wit. Weer of geen weer, we gaan er een theatrale dag van maken.

Eerste bedrijf: de kennismaking

Amsterdam Noord is hip. Onderweg naar het terrein komen we graffiti, hijskranen en heel veel containers tegen. Deze up and coming buurt vraagt om festivals met een goudglitter-randje. Over het IJ Festival past perfect in die hoek. De containers zijn ook op het terrein een terugkerend verschijnsel. Opgestapelde blauwe exemplaren dienen als de ingangspoort, in een open container kunnen we onze mening geven over ‘de staat van de stad’ en voor het Zeecontainerprogramma worden wel tien stuks gebruikt om korte theaterstukken in op te voeren. Het decor belooft al veel goeds.

De poort van containers

Tweede bedrijf: de ontwikkeling

Tijd om het terrein verder te verkennen. Hoewel theater centraal staat, is er genoeg ruimte voor andere creatieve uitlaatkleppen. Op het grote podium blaast het tweekoppige Cléa Vincent elektronische tunes het publiek in. Dit Franse duo heeft zich niets aangetrokken van de Nederlandse druilregen en brengt in shorts en shirts met bloemenprint de zomer naar Amsterdam. Vooraan danst een kleuter de longen uit haar lijf terwijl het volwassen publiek schuilt onder afdakjes en parasols. Wij bekijken het optreden vanuit een container: die dingen zijn echt multifunctioneel.

Cléa Vincent in actie

Derde bedrijf: de grote crisis

We bemachtigen de laatste kaartjes voor Lavendel, een queeste van Roos Sparreboom. De voorstelling maakt deel uit van het Zeecontainerprogramma en haar kleine ruimte ziet eruit als een knus hoekje in de huiskamer van een hipster. We proppen ons naar binnen en luisteren twintig minuten naar Roos’ monoloog; haar fascinatie voor Thierry Baudet. Hoewel ik kriebels krijg van hoe ze, voormalig links-stemmer, naar de wereld kijkt, verlaat ik de huiskamer vol prangende vragen. Is Roos gehersenspoeld, was dit allemaal een grote grap of is dit het resultaat van een uit de hand gelopen crush op de frontman van Forum voor de Democratie? Kan liefde je dan zó blind maken dat je sociale ongelijkheid niet meer ziet? Pfoe, even bijkomen.

Nóg een container

Tussenakte: zelfreflectie

Het ontvluchten van de festivaldrukte en een kopje koffie bij Café Noorderlicht is hoognodig. Hoewel dit neutraal grondgebied is, weet het Over het IJ Festival ons toch te vinden. Het meisje in de bediening ziet onze festivalbandjes en vertelt over haar bezoek aan (dans)voorstelling INDIAAN, een dag eerder. Het was een bijzondere locatievoorstelling op een verlaten plek in het bos. Dat klinkt zo tof, dat Thierry Baudet even vergeten is. Precies wat we nodig hadden.

De rode zitzakken vallen in de smaak

Vierde bedrijf: de ommekeer

De regen is gestopt! Volgende stop: de trap vol rode Jupiler-zitzakken. Vanaf daar is het festivalterrein goed te observeren. Lekker mensen kijken. Een vader en een zoon spelen tafelvoetbal, twee tieners praten elkaar bij over hun vakantie en een groep volwassenen drinkt een koud biertje. Naast het hoofdpodium is een steiger gebouwd waar de een na de ander in zwemkleding het water in duikt. Ik moet er niet aan denken. Doe mij maar een warme chocolademelk en een zachte wollen deken. Toch kruipt de zon langzaam achter de wolken vandaan en vullen de strandstoelen aan het IJ zich met mensen. Misschien moeten wij die sprong in het diepe ook maar wagen?

Relaxen aan het IJ

Vijfde bedrijf: de ontknoping

Onze laatste voorstelling eist een changement de decor. Een wandeling richting Casco brengt ons bij Lek van toneelgroep Bot. Het diverse publiek van een halfuur geleden heeft plaats gemaakt voor een heleboel grijze koppies. De gemiddelde leeftijd wordt door yours truly flink naar beneden gehaald. Halverwege de voorstelling begrijp ik waarom: Het gaat over ouder worden en een einde dat in zicht is. Zelfs de in elkaar geknutselde muziekinstrumenten bestaan uit rollators en kunstgebitten. Ik voel me hier niet helemaal op mijn plek. Toch zou ik een cd’tje van de liedjes wel kopen. Het laatste nummer sluit mooi af met: Zand erover / Zand over mij / Zand erover / Als dover van de hel in mij. We lopen de zaal uit en terwijl de ouderen zichzelf voor de volle honderd procent identificeren met de voorstelling, voel ik me – met mijn drieëntwintig jaar – jonger en levendiger dan ooit.

Over het IJ Festival kun je nog t/m 23 juli bezoeken op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Met CJP scoor je een festivalbandje voor maar € 10,- en ook grotere voorstellingen zie je al voor een tientje. Bekijk het programma voor komende week hier.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.