Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
North Sea Yes Please
10 JUL 2017 • Door Sophia Blijden. • Meer blogs over Festival

North Sea Yes Please

Alle jazzkriebels komen in juli naar boven in Rotterdam. Ook dit jaar verzamelden duizenden muziekliefhebbers zich voor het North Sea Jazz Festival. Wat vond CJP's Sophia ervan?

15:49

We staan in de rij. Elk jaar verbaas ik me weer over het diverse publiek dat zich voor de deuren van Ahoy verzamelt. Jong en oud, dik en dun: NSJ is voor iedereen. Tijdens het wachten haal ik het blokkenschema uit mijn rugzak en kijk naar alle fantastische namen die deze zaterdag op het programma staan. Meestal bevind ik me in de grotere zalen, maar deze editie lijkt zich voor mij meer af te spelen op de kleinere podia. Ik zal van hot naar her moeten rennen om al mijn favoriete artiesten te zien, maar dat gaat het ongetwijfeld waard zijn.

16:55

Als we eindelijk binnen zijn, is het eerst hoog tijd om wat te eten. Natuurlijk komen we voor de muziek, maar het eten maakt de NSJ-experience helemaal af. Dumplings, sushi, roti; noem het op en ze hebben het hier. Wij gaan voor de lentespringrolls van Mr. Roll. Heer-lijk. Anders skippen we de artiesten dit jaar gewoon en doen we CJP's grote foodtruck-proeftest? 

Lekker eten op Mississippi Square

17:30

Tijd voor de eerste act: Noname. Afgelopen weken heb ik het album Telefone platgedraaid dus mijn verwachtingen zijn hoog. Heel hoog. Als ik tijdens de soundcheck mijn lievelingsliedje (Sunny Duet) voorbij hoor komen gaat mijn hart sneller kloppen. Fatimah Warner komt op in een geel rokje enTelefone-tour t-shirt, ze gooit haar poëtische zinnen door de zaal. Het is maar goed dat ik de teksten uit mijn hoofd ken, want de muziek staat zo afgesteld dat je haar stem niet helemaal lekker hoort. Gelukkig rapt de crowd vrolijk mee: I met you on a saturday morning / It's raining, it's storming / I approach me with caution / I come with a warning.

18:32

Terwijl mijn familie los gaat bij Gladys Knight, sprint ik naar ALA.NI. Haar album You & I staat vol met dromerige nummers voor de zondagmorgen en ik ben heel benieuwd hoe dit live gaat klinken. Het was de bedoeling dat ik een kwartiertje langs zou gaan, maar zodra ik binnenloop weet ik dat ik deze zaal niet meer zal verlaten. Wauw. Als je bloempjes, vlinders en een zomerbriesje een stem zou geven, is het die van ALA.NI. Wanneer ze zich door het publiek wringt en tussen de mensen op de grond gaat liggen, terwijl ze de hoogste tonen uit haar gouden keel perst, begint er een vrouw in het publiek te huilen. En ik voel ‘m ook.

19:11

Een halfuur geleden stond ik nog te snotteren bij ALA.NI, nu sta ik met een grote glimlach bij Sampha. Wat een stem heeft die vent en wat een leipe muziek maakt hij. Ik kende hem vooral van zijn hit (No One Knows Me) Like the Piano, maar waar ik nu naar luister is andere koek. De bass voel ik in mijn tenen en als ik rondkijk heeft het jonge publiek van NSJ zich om me heen verzamelt. De elektronische vibes en de felle lichten doen denken aan een nachtclub in Berlijn. Dit is héél goed.

20:31

Pfoe, even een break. Met een pizza, frietjes en een biertje nestelen we ons op de tribune in de grote zaal waar Mary J. Blige net het podium op is gekomen. Op torenhoge hakken staat ze daar een flinke powervrouw te wezen. Haar muziek is niet helemaal mijn ding, maar ik geniet van de mensen om me heen die - zelfs helemaal achterin - al haar teksten meeblèren.

21:40

Hier heb ik de hele avond naartoe geleefd: Solange. Als ik geen toplistener van A Seat at the Table ben op Spotify weet ik het ook niet meer. Ik schuifel onrustig op mijn stoel. Mijn verwachtingen zijn zo hoog dat ik bang ben om teleurgesteld te worden. Gelukkig zet Solange en top-performance neer. Het hele optreden voelt als een kunstacademie-project en ik zit er midden in. De lichten, de stemmen en Solange’s geweldige haar: North Sea Yes Please.

23:04

De voeten zijn moe, de portemonnee is leeg: het is tijd om naar huis te gaan. We wiegen nog een laatste keer met de heupen, klappen nog een laatste keer in de handen en vertrekken dan via Mississippi Square richting de uitgang. Het is mooi geweest.

Heb jij North Sea Jazz Festival dit jaar gemist? Niet getreurd! Er zijn nog genoeg leuke festivals met CJP-korting te bezoeken deze zomer. Pak hier kortingen op Welcome to the Village, Sziget of Encore Festival.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.