Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 30
27 JUL 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Guy Aroch • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 30

Brood, spelen en muziek: dat is alles wat een mens nodig heeft. Met deze week een carnavalskraker, sponsdieren en de groeten van Jay-Z.

Arcade Fire – Everything Now (album)

‘Lalalalalaalaalaa, lalalalaalalalaa, lalalalaalaalaaalaaaaa’ . Nee, het is nog geen carnaval: dit is Arcade Fire. Al kun je dit zelfs meezingen als straalbezopen carnavalsklant. De Canadese band rond Win Butler en Régine Chassagny verbaasde dit jaar vriend en vijand met Everything Now, een jolig en euforisch popnummer dat nog het meest aan ABBA deed denken. Is het Eurovisie Songfestival dan de invalshoek voor dit album, zoals discomuziek en Haïti dat was voor Reflektor? Zeker is dat Arcade Fire cheesy durft te zijn en de jaren tachtig en zeventig omarmt (Electric Blue) op hun vijfde album. De single had tijd nodig om in te dalen, laten we deze plaat ook de tijd geven.

LUWTEN – Element of Surprise (album)

Als we lekker in muzikantentaal mogen spreken: sommige muziek is meer een soundscape dan een liedje. De structuur mag lekker losgetrokken worden en er wordt niet gekeken op een minuutje meer of minder. Een liedje heeft dan wel weer echt regels: een duidelijke kop en staart, coupletten, een refrein, een bridge. Element of Surprise van LUWTEN is het allebei. Alsof Laura Marling de studio is ingedoken met Jon Hopkins. De zee ruist dwars door de track heen, donkere tonen liggen op de loer. Daaronder hoor je Tessa Douwstra ‘gewoon’ een heel goed liedje spelen op gitaar.

Vic Mensa – The Autobiography (album)

‘Hij is een geweldige artiest, een once in a lifetime rapper’. Was getekend: Jay-Z over Vic Mensa. Altijd leuk als een van de grootste rappers van de afgelopen twintig jaar op je luisterfeestje complimenten komt uitdelen. Vic Mensa is 24 jaar oud, maar blikt nu al uitgebreid terug op zijn leven met The Autobiography. En dat is best heftig. In Wings rapt hij over een wasbak vol pillen, deelt hij zijn paranoïde gedachten over wie hij wel en niet kan vertrouwen en staat hij op het dak van een hoog gebouw, klaar om naar beneden te springen en ‘zijn vleugels te spreiden’.

Weval – Metazoa (single)

Weet jij wat Metazoa betekent? Wikipedia geeft antwoord: ‘De benaming Metazoa wordt weleens gebruikt om te verwijzen naar de dieren met volledig gedifferentieerde weefsels. Dit omsluit alle dierstammen, behalve de sponsdieren, plakdiertjes en bepaalde parasieten’. Nu kunnen we doorzoeken op het fenomeen ‘plakdiertjes’, maar we laten het hier maar even bij. Wevals nieuwe single gaat dus over dieren! Zoals we gewend zijn van het Nederlandse duo wordt de spanning acht minuten lang opgebouwd en zitten we aan de speakers gekluisterd. Voor Wevals doen een vrij sobere track, maar de intrigerende percussie maakt een hoop goed.

Waxahatchee – Out in the Storm (album)

Gezondheid! De artiestennaam van Katie Crutchfield klinkt nog altijd als een harde nies. In werkelijkheid is haar band vernoemt naar Waxahatchee Creek in Alabama, een rivier met veel bos, vis en watersporters. Crutchfield blijft met haar ambachtelijke folkrock altijd wat onder de radar, terwijl haar albums stuk voor stuk de moeite waard zijn. Dat is na Ivy Tripp met Out in the Storm opnieuw het geval. Voor de derde keer op rij levert Crutchfield een album af met rauwe en bloedmooie songs die net zo hard rocken als je in het hart raken.

Cartiez – Disco Avengers (EP)

Hij rapte mee op twee megagrote New Wave-bangers – Dom, Dom, Dom en Vallen in de Club, samen goed voor meer dan 15 miljoen views op YouTube – maar daarna werd het stil rond Cartiez. Nu is hij hier met een…. eighties disco-EP? Nee, maar echt: alsof hij samen met Toto en Journey de studio is ingedoken. Terwijl leeftijdsgenoten gretig op house- of trap-beats springen, doet Cartiez iets totaal anders. Hij zingt ook meer dan dat hij rapt op een song als Disco Avengers. Of hij er ook een groot publiek mee bereikt is de vraag, maar dit is een dappere debuut-EP.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten in de Melkweg, Doornroosje, TivoliVredenburg en meer!  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.