Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Het mysterie van Berlage
26 JUL 2017 • Door Sophia Blijden. Beeld: Sherlocked. • Meer blogs over Expo

Het mysterie van Berlage

In de catacomben van de Beurs van Berlage bevindt zich een kantoor dat niet op de plattegronden staat. Vreemd! CJP liet zich in een Escape Room opsluiten om het mysterie te ontrafelen.

Een Escape Room vergt verschillende kwaliteiten. Je moet logisch nadenken, goed samenwerken en je creatieve geest de vrije loop laten. Een perfect cultureel uitje voor CJP’ers. Daarom krijg je nu met je CJP-pas € 10,- korting bij de nummer één Escape Room in Amsterdam: Sherlocked. Op het hoofdkantoor verzamelden we een team avonturiers om de kamer te testen. Get ready voor een emotionele rollercoaster van zestig minuten.

CJP squad v.l.n.r.: Femke, Marije, Jennet, Robbie en Dilara

The Architect

Sherlocked heeft twee opties. The Architect en The Vault. Beide kamers zijn totaal verschillend. Bij The Vault moet je niet uit een kamer ontsnappen, maar juist inbreken. Voor anderhalf uur kruip jij in de huid van een meestercrimineel. Wij kozen voor The Architect: het mysterieuze oude kantoor van architect H.P. Berlage, dat mogelijk iets te maken heeft met een geheim genootschap. Aan ons de taak om in het mysterie te duiken en uit de kamer te ontsnappen. Gepaard met gezonde spanning, een flinke dosis zelfvertrouwen en onze hersenen op scherp gaan de deuren van de beurs voor ons open.

Steeds dieper onder de grond

The Secret Society of the Crossed Keys

De trappen af naar de catacomben. Nog even naar de wc, wie weet hoe lang we straks opgesloten zitten. Tijdens het introductiepraatje stijgt de spanning. Wat als de deur na zestig minuten nog steeds dichtzit? Zo’n Escape Room doet echt iets met je. Opeens lijkt alles een hint. Vertelde onze gids nou dat Berlage overleed in 1934 of 1936? Zou dat de code zijn van een of ander slot? Of misschien staan die cijfers voor bepaalde letters in het alfabet? Als de deur tot het kantoor opengaat, sprint het team naar binnen. Opwinding, spanning, verwarring: we voelen het allemaal.

Waar te beginnen?

Het geheime kantoor

Inderdaad, het lijkt op een kantoor dat decennia geleden is ingericht. Er hangen portretten aan de muur, er is een serieuze zithoek inclusief Perzisch kleed en meerdere deuren die (nog) op slot zitten. Waar moeten we beginnen? De een stormt op de boekenkast af, terwijl anderen met gefronste wenkbrauwen een viercijferig hangslot inspecteren. De verwarring wordt groter. Wat staat er in deze kamer als decoratie en wat moeten we gebruiken om puzzels op te lossen? Dit wordt nog een hele opgave.

Opperste concentratie

Lekker puzzelen

Geen idee hoe, maar de chaos verandert snel in perfecte samenwerking. 'Jongens, we gaan echt lekker!' roept Dilara. De klok die aangeeft hoeveel tijd we nog hebben tikt door, terwijl we in rap tempo puzzel na puzzel op lossen. Ik ben onder de indruk van de intelligentie van mijn collega’s en Robbie. Ze leggen verbanden alsof het niks is en racen door de kamer. Hoppa, weer een sleutel gevonden. 'Deze sleutel past nergens op. Hoort 'ie wel bij de kamer of is hij gewoon van een van ons?', vraagt Marije. Ze heeft het nog niet uitgesproken of Robbie vindt een bijpassend slot. Als het zo doorgaat, staan we binnen no time weer buiten. Maar: hoogmoed komt voor de val. We blijven scherp, gefocust en laten het succes niet naar onze bol stijgen.

Waar zou dit voor zijn?

Nog dertig minuten

De klok geeft nog dertig minuten aan en het team is vastgelopen op een ingewikkeld vraagstuk. Alles ging ook te goed om waar te zijn. Femke worstelt met een puzzel, Jennet en Robbie menen een geheime lade te hebben ontdekt en Marije en Dilara hebben we al een tijdje niet gezien. 'Er moet een manier zijn om die la open te krijgen', hoor ik Jennet roepen. Even een diepe adem en hup, doorpakken. Het einde voelt zo dichtbij dat de adrenaline woest door ons lichaam rondpompt. Dit is hoe James Bond zich moet voelen. Een carrière als geheim agent lijkt opeens zo gek nog niet. De rinkelende telefoon brengt de focus terug en opeens is daar de oplossing. Niet te veel verklappen natuurlijk, maar de puzzel zit in elkaar, iedereen verzamelt de laatste krachten en… ja hoor. We zijn ontsnapt. 

'Hallo, met wie spreek ik?'

Uiteindelijk staan er nog achttien minuten op de klok en wij staan buiten. Onze gids is onder de indruk. Hoewel we niet het record van 29 minuten hebben verbroken, zijn we onwijs tevreden. 'Dan doen we hem toch nog een keer? Dan halen we dat halfuur sowieso', zegt Robbie. Verschillende emoties passeren de revue: euforie en opluchting hebben de overhand, maar het is ook jammer dat het voorbij is. Trots delen we onze overwinning met de rest van het kantoor. Ontsnapt in 42 minuten! Wie had dat gedacht?

Wil jij ook één van de Escape Rooms van Sherlocked proberen? Je speelt in een groep van 2 t/m 6 personen en zolang één iemand een CJP-pas heeft, scoor je een korting van € 10,- op The Architect of The Vault. Afhankelijk van het aantal in je team, speel je vanaf € 18,20 een Escape Room. Kun jij onze tijd verbreken? Check de korting hier.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.