Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Het einde van de wereld als inspiratiebron
21 JUL 2017 • Door Iris ten Have • Beeld: Her • Meer blogs over Theater Film Lezen

Het einde van de wereld als inspiratiebron

Hoe ziet de toekomst van de mens eruit? Dat is de vraag die meerdere voorstellingen bij De Parade en het Over het IJ Festival inspireerde. Ze zijn niet de enige: post-apocalyptische films en boeken fascineren al jaren het grote publiek.

Je hebt je vast wel eens afgevraagd hoe serieus klimaatverandering eigenlijk is. Het is moeilijk voor te stellen dat de helft van Nederland over honderd jaar misschien wel onder water ligt. Met wind- en zonne-energie komen we best ver, maar hoe lang houden we dit nog vol? Vele schrijvers en regisseurs hadden daar wel hun fantasiën over en wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.  

Her (2014)
Tijdperk: ‘in the near future’

Je ziet wel eens mensen lopen op straat waarvan het lijkt alsof ze hardop in diep gesprek zijn met zichzelf. Dikke kans dat je simpelweg de telefoondraadjes die aan hun oren hangen hebt gemist en je voor niks dacht dat ze een tikje tekort kwamen. Verwacht nog meer verwarring en mensen die in het niets praten in de film Her.
Op zich is het een gaaf idee. Iedereen heeft een OS: een soort persoonlijke assistent, gepropt in een mini-toestel. Theodore, gespeeld door een in-hipster-getransformeerde Joaquin Phoenix, heeft er een met een wel héle sexy stem, ingesproken door Scarlett Johansson. Het ding weet alles over je – je werk, je hobby’s, je relaties – en helpt je in je dagelijkse leven met allerlei beslissingen. Een excuus verzinnen omdat je te laat komt is nooit nodig, want dankzij je OS is dat verleden tijd. Pas alleen op dat je er niet verliefd op wordt, zoals de hoofdrolspeler in de film, want het blijft een robot.

Zo kijk je alleen voor je uit als je denkt aan de pizza denkt die je vanavond gaat bestellen. Of als je verliefd bent op de sexy stem van Scarlett.

1984, George Orwell (1949)
Tijdperk: lijkt ons wel duidelijk

Eigenlijk valt deze af, want Orwell voorspelde dat de wereld in 1984 al in de situatie van zijn boek zou zijn beland. Hier hoeven we dus niet meer bang voor te zijn, hoewel sommige aspecten ervan tegenwoordig zichtbaar zijn. De dictator met de lieflijke naam Big Brother beslist samen met ‘de Partij’ over alles wat er in het land gebeurt. Hij houdt je overal in de gaten: zelfs in je slaapkamer hangen camera’s. Ongestoord in je neus peuteren of zonder ongewenste toeschouwers oefenen met twerken kun je dus wel vergeten. Iedereen's gedachten worden in de gaten gehouden door de Gedachtenpolitie. Onze hoofdrolspeler Winston heeft hij heel bijzonder werk: op het Ministerie van Waarheid herschrijft hij de geschiedenis zodat het voor Big Brother gunstiger is. Verder bestaat de wereld ineens uit drie landen: Oceania, Eastasia en Eurasia. Dit betekent dat elk land zo groot is dat je niet eens een paspoort nodig hebt om ver te hoeven reizen. Kijk, dat is dan wel weer mooi meegenomen.

1984 (trailer)

I Am Legend (2007)
Tijdperk: 2009

Een somber einde voor de mensheid. Alleen op de wereld met zijn hond struint Will Smith door de verwilderde straten van New York. Times Square staat vol lege auto’s, een laagje zand bedekt het asfalt en af en toe komt er een leeuw langs. Dit is een echte nachtmerrie.
In 2009 ontdekt een wetenschapper een behandeling tegen kanker. Alle patiënten krijgen het vaccin ingediend, maar omdat dit een film is, blijkt dat het toch niet zo’n goed effect heeft. Na een tijdje veranderen de patiënten in zombies en in no time is 90% van de hele wereld besmet. De overgeblevenen vluchten, maar Will blijft achter en probeert een tegenvaccin te vinden.
Medische testen die dramatisch aflopen zijn niet uit te stellen in de toekomst. Vorig jaar werden er zes mensen ernstig ziek na een pijnstiller-test in Frankrijk. In Nederland zou het dus ook zomaar kunnen gebeuren. Maar laten we dat vakkundig negeren in verband met onze gemoedsrust.

I Am Legend (trailer)

De Hongerspelen, Suzanne Collins (2008)
Tijdperk: onduidelijke tijd in de toekomst

Sadistische regering, armoede en ongelijkheid: dit is de toekomst zoals Suzanne Collins die ziet. Na een lange, zware oorlog wint de regering het van het volk. Als straf en om het volk in toom te houden stopt de regering elk jaar vierentwintig kinderen uit de twaalf provincies in een gigantische arena, waar maar één van de kinderen levend uit mag komen. Somberder bestaat bijna niet.

De Hongerspelen (trailer)

WALL-E (2008)
Tijdperk: 2805

Met zijn grote ogen is WALL-E de schattigste robot ooit. Als mede-robot EVE hem gezelschap komt brengen vindt WALL-E haar zo leuk dat hij haar volgt tot in haar ruimteschip. Creepy wel, maar je moet hem vergeven: hij woont al zevenhonderd jaar in zijn eentje op aarde. Deze is onbewoonbaar geworden door teveel afval.
Aangekomen in EVE’s huis komt hij rare wezens tegen met uitpuilende buiken en zwevende schermen voor hun neus. De nieuwe mens is een dikke luiaard die de hele dag achter z’n scherm zit. Als we zo eindigen was het echt een goed idee om de mensheid te redden; ons leven is er duidelijk veel beter op geworden. Not. Hopelijk klinkt dit niet àl te herkenbaar. Helemaal niet gek als je na het kijken van WALL-E een mild schuldgevoel krijgt en opeens zin hebt om naar de sportschool te gaan.

EVE brengt letterlijk weer licht in het eenzame leven van WALL-E. 

Interstellar (2014)
Tijdperk: rond 2070

Sommige mensen raken maar niet uitgepraat over de onberispelijke filmtechniek en het sterke plot van deze film. Er valt in ieder geval te beweren dat Interstellar behoort tot het rijtje mind-blowing films, zoals Memento, Seven Pounds en Inception. Je moet tot aan het eind wachten om het verhaal te snappen en dan nóg is het een puzzel.
Begin maar vast aan een eigen moestuin, want Interstellar’s voorspellingen liggen griezelig dicht bij de waarheid. Door ontbossing en klimaatverandering heerst er droogte op aarde en zijn er regelmatig stofstormen. Hierdoor groeit er bijna niets meer. Regeringen en economieën over de hele wereld zijn ingestort. Al blijkt dit stuk nog op de realiteit, de rest van de film ligt daar nog ver vandaan. Gelukkig maar.

Interstellar (trailer)

Met je CJP-pas scoor je € 10,- korting op toegang tot het Over het IJ Festival en € 4,- korting op De Parade. Het theaterstuk SOS Earth – 99% Weerbaar van SPACE is op beide festivals te zien, en zal spelen tot en met 15 augustus. Voyager One, Re-Enactment of the Now en Le Voyage dans La Lune behoren tot de andere futuristische voorstellingen van deze zomer. We zijn benieuwd welke nieuwe ideeën deze stukken voor ons in petto hebben!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.