Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Friesland viert feest
25 JUL 2017 • Door Sophia Blijden • Meer blogs over Festival

Friesland viert feest

De Groene Ster in Leeuwarden opende afgelopen weekend haar grasvelden voor Welcome to the Village. CJP ging langs en ontdekte dat een Fries festivalfeestje voor herhaling vatbaar is.

Een festival dat boerenlaarzen, (h)eerlijk eten en de Friese natuur combineert met headliners als Blaudzun, Spinvis en Franz Ferdinand (hoe ze dat voor elkaar kregen lees je hier). Wij verruilden de stad een dag voor het platteland en gingen afgelopen zondag langs om het festival(publiek) van dichterbij te bekijken.

Spinvis trapt de dag af

De eerste act op het hoofdpodium is Spinvis. Ondanks de regen is het terrein goed gevuld met mensen (in poncho’s) die volop genieten van de dromerige teksten van Erik de Jong. Lach hard / Duik diep / Kom terug. Toepasselijke teksten voor deze omgeving. We zien overal vrolijke gezichten, een duik in het aanliggende meer was met beter weer zeker een optie geweest en ook al zijn we hier pas dertig minuten, het voelt nu al als een festival dat volgend jaar ook op het lijstje komt te staan.

‘De sfeer is gewoon chill, dude’

Onderweg naar de volgende band, stuiten we op Wouter uit Leiden. Wat bracht hem hier?
Wouter: ‘Een vriend van me vroeg of ik meeging en ik had nog geen plannen dit weekend dus dacht: waarom ook niet? Een goede keuze, want het is echt een chill festival. De mensen zijn super nice, ik heb gister een falafelburger gegeten waar je U tegen zegt en de sfeer is gewoon chill, dude. Ik ben niet per se voor bepaalde acts gekomen, maar Ricko&Sticks wordt vanavond sowieso heel hard. Volgend jaar ben ik er weer bij.’

Twin Peaks rockt in Salon Perdu

Door naar Twin Peaks, een indierockband uit Chicago. De vijfkoppige band bestaat uit jongens die eruit zien alsof ze allemaal dezelfde moeder hebben. Met donkerbruin, wild haar dat ze woest door de lucht heen schudden en een biertje in de hand, blazen ze Salon Perdu ondersteboven. De zaal zelf is ook om over naar huis te schrijven. Het is een mengelmoes van circustent en glas-in-loodkerk. Topcombinatie, zo blijkt. Hoewel de zon buiten steeds feller gaat schijnen, stroomt de tent voller en voller. Dat hebben de knapen van Twin Peaks goed
voor elkaar.

Klimrekken zonder leeftijdslimiet

Bij een festival denk je niet zo snel aan rondhuppelende kinderen. Toch blijkt Welcome to the Village ook een speelparadijs voor de jonkies onder ons. Wij vinden dat helemaal niet erg, want klimrekken zijn voor de leefdijtdscategorie 18+ ook dolle pret. Dus bel de oppas af en neem je kleine nichtje of neefje gewoon lekker mee. Wij vroegen een mama hoe zij hier beland is.
Christine: ‘Voor ons is het niet zo ver, we komen uit Leeuwarden en zijn nu voor de tweede keer op het festival. Er hangt een relaxte sfeer die voor de kleine ook leuk is. Het publiek is vriendelijk en het is hier niet zo druk. Straks speelt De Hûnekop, een Friese rockabilly band, in de tent hier verderop. Daar zijn we heel benieuwd naar.’

Bob, Kenai en Christine

Culinair orgasme

Lekker eten en drinken op een festival is een must en Welcome to the Village heeft die taak heel serieus genomen. Gelukkig maar, want de falafelburger waar Wouter het over had smaakt inderdaad naar de hemel op een broodje. Er is een bar voor speciaalbiertjes, een combi stand van tosti’s en smoothies en bijna overal zijn er vegetarische of veganistische opties. Het hoogtepunt van de dag is de gefrituurde aubergine. Daar krijgen we spontaan een culinair orgasme van.

Heel Friesland verzamelt zich

Hoe meer festivalgangers we spreken, hoe meer we merken dat veel  van hen uit het hoge Noorden komen. In het gras zitten Maud en Gwen te chillen.
Gwen: 'Ik kom uit Sneek, dus dat is niet zo ver vanaf hier. We zijn nu voor de tweede keer op dit festival. Waarom we terugkomen? De sfeer! Hebben jullie de eettentjes al geprobeerd? Het is zo leuk aangekleed, alles gaat heel relaxed en de mensen zijn top.'
Maud: 'Ja precies. Ik ben bijvoorbeeld ook naar Lowlands geweest, maar dat is echt een hele onderneming. Dit is voor drie dagen prima te doen en dan ben je de maandag erna niet helemaal gesloopt. Lowlands is ook vet hoor, maar daar zou ik dan sneller een dag heen willen in plaats van een heel weekend. Hier hoef je ook bijna nooit langer dan een paar minuten in de rij te staan. Vanuit Joure, waar ik vandaan kom, is het prima te reizen.'

Maud en Gwen

Volgend jaar weer?

Na vandaag krijg de Friese vlag een speciaal plekje in ons hart. We verlaten het terrein met een tevreden gevoel. Dit was een top dag. Niet alleen omdat we gave acts zoals Spinvis, Twin Peaks en De Hûnekop hebben gezien. Ook omdat we zo veel vriendelijke mensen hebben ontmoet, die we hier volgend jaar allemaal hopen terug te zien. Welcome to the Village gaat het boekje in als een vrolijk festival dat iedereen een keer geprobeerd moet hebben. Hoewel we nog een jaar moeten wachten op de volgende editie, sluiten we toch af met de enige Friese woorden die we kennen: Oatmoan!

Heb jij Welcome to the Village gemist? Geen paniek. CJP geeft nog genoeg korting op andere festivals deze zomer. Ga bijvoorbeeld voordelig naar Sziget, Zeeland Nazomer Festival of Encore Festival. Of meld je aan voor de nieuwsbrief zodat je het volgend jaar niet mist!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.