Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Alledaagse dingen met klassiekers
21 JUL 2017 • Door Sophia Blijden. Beeld: Creative Commons. • Meer blogs over Festival

Alledaagse dingen met klassiekers

Als je van muziek vol emotie houdt, ben je bij klassiek aan het goede adres. CJP zocht voor jou de beste klassiekers voor elk moment.

Het Grachtenfestival staat voor de deur. Tien dagen lang klassieke muziek van jonge artiesten aan de heerlijke Amsterdamse wateren. Wil jij je alvast voorbereiden op cultuursnuiven eerste klas? Wij bedachten hét perfecte nummer voor alledaagse dingen om de situatie helemaal naar jouw hand te zetten. Vanaf nu doe jij boodschappen met Stravinsky en is Debussy je man tijdens elke grote boodschap.

Tijdens het familiediner

Het is december en de feestdagen komen eraan. Voor sommige families een tijd van vreugde en voorspoed, voor anderen een periode van chaos en opgekropte frustraties. Behoor jij tot categorie twee, dan hebben wij de gouden tip. Zet na een uur of twee Dans Macabre van Camille Saint-Saëns op. Dit deuntje heeft misschien een ongezellige titel, maar gaat iedereen ongetwijfeld herkennen als de muziek van het spookslot in de Efteling. Dat brengt zulke fijne herinneringen naar boven. Het wonderlijke pretpark waar neef Tim zijn eerste stapjes zette in het sprookjesbos en oma Jet zeiknat en met tranen van het lachen uit de Piraña kwam. Met Dans Macabre zit je tot het toetje sowieso gebakken.

In de sportschool

Wie ooit het motto pain is gain heeft bedacht, kende Richard Wagner niet. Hoeveel kilo’s je ook squat, hoeveel kilometers je ook aflegt op de loopband, met Ride of the Valkyries van Wagner kun jij elke uitdaging aan. Het nummer komt uit de opera Die Walküre en is bijvoorbeeld in de film Apocolypse Now als echte powersong gebruikt. Terwijl jij die veertig kilo zware dumbell de lucht in drukt, speelt het orkest de sterren van de hemel om jou van dat extra beetje adrenaline te voorzien. Gegarandeerd succes.

De eerste keer

Jullie zijn nu al een tijdje aan het daten. Vorige keer was het bijna gebeurd, maar je huisgenoot kwam eerder thuis dan verwacht en de muren in het oude pand zijn echt superdun. Vanavond schat jij je kansen hoog in. Na een bioscoopbezoek gaan jullie thuis nog wat drinken. Nonchalant zet jij Richard Strauss’ opera Der Rosenkavalier op. Langzaam komen jullie steeds wat dichter bij elkaar en voor je het weet is de vloer bedekt met kledingstukken. Het orkest werkt naar de climax en ook jij voelt hem komen. Holy tit, wat is de liefde toch mooi.

Ov-vertraging / Filerijden

Wat frustreert Nederland het meeste? Verkeer en het openbaar vervoer staan ontiegelijk hoog op de lijst. Begrijpelijk. Er is immers niks zo vervelend als te laat komen voor een afspraak terwijl je te vroeg bent vertrokken. Maar ja, wat doe je eraan? Een boze tweet naar de NS gaat die trein echt niet harder laten rijden. De oplossing is daarom: Chopin. Zet Nocturne en mi bémol majeur op en je verandert in de zenheid zelve. De aso BWM-rijder die ertussen glipt doet je niets meer en lekker boeiend dat je de hele treinreis moet staan. Chopin, at your service.

Lange zit op de WC

Dit is een lastige. We hebben een nummer nodig dat ontspant, maar ook aanmoedigt. Iets wat stimuleert, maar het tegelijkertijd rustig aan doet. Dan moeten we bij Claude Debussy zijn. Claire de Lune heeft het allemaal. De pianoriedels zorgen dat we helemaal relaxed zijn, maar wanneer we dat extra duwtje in de rug nodig hebben, veranderen de vrolijke deuntjes in aanmoedigende akkoorden. Het eindigt weer met de rust die iedereen zoekt. Zo kunnen we hier nog wel een tijdje blijven zitten.

Boodschappen doen

Niks te eten in huis hebben is the worst. Zeker als de tijd waarop jij naar de supermarkt kan, precies het moment is dat de hele buurt haar gehaktballen staat te kopen. Met het boodschappenmandje in de hand worstel je je een weg door de dichtbevolkte versafdeling. Wel wegen, niet wegen? Waarom is dat nog niet universeel bepaald? Wat jij nodig hebt, is Igor Stravinsky. Onze aanrader: Symphony in C, Moderato alla breve. Het begin klinkt ietwat zenuwachtig – waar jij je helemaal in kunt vinden – maar verandert vlug in een vrolijk samenspel van strijkers en blazers. Je haalt je neus op, zweeft door de supermarkt en voor je het weet sta je buiten met alles wat je nodig had. Hoppa.

Inspiratie opdoen zodat je je repertoire wat kunt afwisselen? Van 11 t/m 20 augustus doe je dat op het Grachtenfestival in Amsterdam. Jonge muzikanten spelen de mooiste klassieke stukken en jij krijgt met CJP tot 33% korting op heel veel voorstellingen. Check het programma hier.

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.