Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Waarom je nú naar de Oude Kerk moet
09 JUN 2017 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Expo

Waarom je nú naar de Oude Kerk moet

Een expo die vroeger met nu samenbrengt in één ruimte. Stop maar met hopen op een tijdreismachine, want de Oude Kerk staat gewoon in Amsterdam.

Van zeelieden-thuishaven tot museum. We geven je drie redenen om die (gouden) Oude Kerk nu (gratis!) een bezoekje te brengen.

Reden 1: For history’s sake

Meer dan zevenhonderd jaar geleden werd Amsterdam gesticht. En wat bouwde je vroeger eerst bij het oprichten van een stad? Een kerk natuurlijk! Het gebouw werd door een Nederlandse bisschop aan niemand minder dan de bisschop van Myra (a.k.a Sinterklaas, sort of) opgedragen en dit cadeautje aan de Sint vind je nog steeds midden op de Amsterdamse Wallen terug: de Oude Kerk. Het oudste bouwwerk van Amsterdam, ever.

What a beaut!

Het werd geen Sinterklaas-hoofdkwartier, wél gebeurde er door de tijd heen een hoop met de kerk. Zo werd het menig keer uitgebreid met prachtige torentjes, maakte het in de zestiende eeuw een heftige beeldenstorm mee, stond het een jaar of zestig geleden op instorten én ligt er een lading zeehelden begraven, waaronder admiralen Jacob van Heemskerck en Cornelis Cruys. Bekende namen, maar het klinkt random: waarom zeelieden? Omdat de kerk boven alles vooral een havenkerk was. Schepen werden gerepareerd, gezegend, vrouwen baden erop los voor hun zeelied-mannen. Het zeevaart-aspect is zelfs terug te zien in de architectuur van het gebouw: delen van de kerk werden met scheepstimmertechnieken tot stand gebracht en een belangrijke ruimte van de kerk heet Het Schip.

Met op zondag óók nog gewoon de kerkdienst.

Reden 2: Sarah van Sonsbeecks expo

Het zee-thema van de kerk tref je nú in het museumdeel van de kerk, in een bijzondere expo van architect slash kunstenaar Sarah van Sonsbeeck. (Je kunt haar kennen kennen van de gesmolten goudstaven in de Nederlandsche Bank en de Bijenkorf-etalages –toffe werken!) De zee-link zit ‘m in tentoongestelde kunstwerken die zijn gemaakt in lijn van Sarah's Anti Drone Tent: een collectie gouden reddingsdekens die enerzijds vluchtelingen op zee warmhouden en door dezelfde warmtefunctie anderzijds terroristen in het Midden Oosten onzichtbaar maken voor dronecamera’s. Tegelijkertijd gaat Sarah’s werk over bescherming. Zoals de kerk een safehaven was voor zeelieden en aanhang, bieden de gouden dekens op hun beurt óók bescherming – voor de vluchteling, én voor de terrorist. Een wrange, dubbele betekenis. ‘We may all have come on different ships, but we’re in the same boat now’. De quote van Martin Luther King omvat mooi de kern van de expo. Je ziet hier veel goud, veel dekens en véél symbolische, onderliggende betekenissen waar je nog dagen over na zal blijven denken.

Reden 3: Omdat wij het zeggen (hence de CJP-korting)

Ja, het zal ook eens niet: er zit een flinke CJP-korting op je bezoekje aan Sarah van Sonsbeecks expo in de Oude Kerk. Normaal leg je € 10,- neer, maar als CJP’er betaal je de helft van de prijs. Nog mooier: zondag 11 juni loop je, gewapend met je CJP-pas, zelfs helemaal gratis de kerk binnen. Check de expo en bekijk tegelijkertijd de kerk eens uitgebreid van binnen.

Meer info over de expo van Sarah van Sonsbeeck vind je hier. Kaarten koop je aan de kassa van de kerk. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.