Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Vier Pinksteren met Kendrick
02 JUN 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Kendrick Lamar - HUMBLE., Vevo • Meer blogs over Muziek

Vier Pinksteren met Kendrick

Pinksteren? Is dat niet iets met roze hoedjes? Dansen om de meiboom? Heilige Geest? Nee, dit is niet het meest bekende feest, maar artiesten en bands gaan er gretig mee aan de haal.

Velen van ons zien Pinksteren als het zoveelste christelijke feest, in de lente die gratis vrije dagen brengt. Toch is de uitstorting van de Heilige Geest in popmuziek best wel een dingetje. Zeven voorbeelden van Pinksteren in popmuziek (want 7 is natuurlijk het geval van de volheid!)

1. Kendrick Lamar 

Ome Kendrick is nooit vies van een Bijbelse referentie hier of daar. In de clip voor HUMBLE. maakt hij het bont. Hij verkleedt zich als paus, poseert met vrienden aan het laatste Avondmaal en laat een vlam op zijn hoofd dansen. Dat laatste is natuurlijk een referentie naar de uitstorting van de Heilige Geest: die mensen kregen ook een zwevende vlam boven hun hoofd.

2. The Holy Ghost

Sowieso is de Heilige Geest vooral iets waar hiphopartiesten graag mee aan de haal gaan. Grote rappers als Desiigner, Rick Ross, A$AP Rocky en Jeezy hebben allemaal een track die 'Holy Ghost' heet. Rick praat met de Heilige Geest in zijn Bugatti, Desiigner gebruikt het als metafoor voor een Rolls Royce Phantom en Rocky gaat op de knieën in de kerk.

3. Blaudzun

Ja hoor, ook onze eigen Blaudzun gaat hard op Pinksteren. Al is Flame on your Head niet per se een religieus nummer. Johannes Sigmond zingt in deze hit vooral over alles wat hij wil doen: naar de zee, oud worden met zijn geliefde, de noorderwind horen blazen. En een vlam op zijn hoofd natuurlijk.

4. Pinkpop

Natuurlijk: Pinkpop! Een festival dat als vanouds met Pinksteren wordt gevierd. Nou ja, niet altijd, maar maandag staan er gegarandeerd mensen te hossen op een grasveld in Landgraaf. Jan Smeets en co refereren verder nergens aan een Bijbels verhaal, maar gaven Pinksteren met roze wel een officiële kleur. 

5. Talking Heads

Een ander mooi bijverschijnsel van de Heilige Geest in je leven: je gaat spreken in tongentaal. Voor gewone mensen onbegrijpelijk, voor discipelen onder elkaar gesneden koek. Talking Heads vernoemde er hun vijfde album naar: Speaking in Tongues, een referentie naar het brede palet aan stijlen op deze plaat. 

6. Little Steven and the Disciples of Soul 

Pinksteren is in de Bijbel ook het startschot voor evangelisme: discipelen worden de wijde wereld ingezonden om het evangelie te verkondigen. Laat dat nou precies hetzelfde zijn als wat Little Steven and the Disciples of Soul doen, al prediken zij vooral het evangelie van rock & soul. Ze hebben zelfs een superevangelische track: Out of the Darkness.

7. Katy Perry

Voor Katy Perry is Pinksteren een belangrijk feest en inspiratie. De vader van Katy is immers pastoor en thuis wordt regelmatig in tongen gesproken, zo vertelde Katy ooit in een interview met Rolling Stone. 'Het is net zo normaal als dat hij om het zout zou vragen. De meest directe manier om met God te spreken,' aldus Katy, die overigens een 'Jesus'-tattoo op haar linkerpols heeft. En horen we nou een beetje tongentaal in het intro van onderstaande track, uit haar beginperiode bij een christelijk label?

Kijk, zo krijgt Pinksteren toch even wat meer achtergrond. Heb je helemaal niets met deze feestdag en verveel je je dood vandaag? Check in ons kortingenoverzicht van juni wat er allemaal te doen is vandaag!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.