Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Stick to your day job?
06 JUN 2017 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Festival Expo

Stick to your day job?

James Franco dicht erop los en Tilda Swinton is niet vies van performance art. Hollywood kent een hoop multi-talenten (oké, en 'multi-talenten').

Waarom zou je het als getalenteerd acteur bij acteren laten als je nog véél meer kan? In een Hollywood-film of het museum, deze acteurs voelen zich op meerdere plekken thuis. 

James Franco
De poëet

Z’n Wikipediapagina telt een hoop titels, naast acteur: regisseur, producer en schilder. Maar wacht, er is meer! James is ook niet vies van poëzie, zo bleek toen hij met zijn dichtbundel Directing Herbert White op de proppen kwam. Om de ‘wat is kunst?’ vraag meteen maar even te droppen: is dit waardevol? Als we de reviews mogen geloven: niet echt (het druppelde rond de release van de bundel ongeveer één ster per recensie) en New York Times-recensent Roberta Smith noemde James ‘embarrassingly clueless about art’. Ook z’n schilderkunsten werden ooit onder de loep genomen en vrij kritisch beoordeeld (lees: afgemaakt) door kunststudenten. Verder schrijft-ie ook boeken (ach ja, waarom niet?), waaronder het uiteindelijk verfilmde Palo Alto - met meneer Franco in de hoofdrol. Cirkeltje rond.

Shia LaBeouf
De activistische kunstenaar

In Nederland kennen we 24 uur met, waarbij Wilfried de Jong in een huis-setting BN’ers het hemd van het lijf vraagt. Shia LeBeouf deed daar een schepje bovenop, met zijn project #ELEVATE, waarbij hij zich een etmaal opsloot in een lift, samen met wat anderen. Verder waagde hij zich onder andere aan live telefoongesprekken - waarbij random mensen met Shia konden bellen (als kritiek op de anonieme social media-wereld) en keek hij in één marathon naar al zijn films, terwijl-ie zich liet filmen (zó meta). Z’n laatste werk is een kritiek op Trump: een muur met de woorden ‘He Will Not Devide Us’ en een camera gericht op de toeschouwer van de muur vormden voer voor een 24/7 livestream. Tot voor kort op een muur van het Museum of the Moving Image in New York en vervolgens in Liverpool gezien, inmiddels is het controversiële kunstwerk na een hoop pers-aandacht wederom verplaatst.

David Bowie
De schilder

Icoon, zanger, kunstverzamelaar, producent, acteur (op het podium, voor de camera, in videogames). Wat was David Bowie eigenlijk niet? Zelfs de schilderkunst kon rekenen op een bijdrage van zijn hand. In een lichtelijk expressionistische stijl leverde hij, voornamelijk in de seventies en nineties, tientallen schilderijen met een duister tintje. Bowie was bij lange na niet de enige acteur annex schilder: bekende anderen zijn (of waren) Johnny Depp, Jim Carrey, Dennis Hopper, Lucy Lui, Michael Jackson en Marilyn Monroe. 

Bill Murray
De niet helemaal te definiëren-kunstenaar

Golfkarretjes stelen en total loss rijden, barman spelen tijdens filmfestivals en karaoke-feestjes crashen. Bill Murray is een gekke snuiter, zo blijkt maar. Zo af en toe duikt-ie onverwachts in publieke ruimtes op. Daar besteelt hij mensen van hun eten in restaurants of neemt plaats achter laptops in koffiehuisjes terwijl eigenaren even gingen toiletteren. Nét voordat-ie weer verdwijnt, spreekt hij de woorden ‘No one will ever believe you’ naar de verbaasde toeschouwer. Mysterieus! Er is zelfs een website waarop mensen hun legendarische Bill Murray-momentjes met de wereld delen.

Joaquin Phoenix
De trollende kunstenaar

Nog zo’n acteur met een provocatief tintje: in 2010 verscheen de door Casey Affleck geregisseerde docu I’m Still Here, over een compleet nieuw leven van Joaquin Phoenix. De acteur zou z’n acteercarrière aan de wilgen hebben gehangen en in een (nogal verstrooide, langbaardige) rapper te zijn veranderd. Wat bleek?. De transformatie was een uitgebreide publiciteitsstunt, op de rode loper tijdens de première in Cannes liep de acteur er alweer bij als een gladgeschoren filmster. Joaquin nam iedereen in het ootje, met dit televisie-interview als hoogtepunt van zijn oplichtersbestaan.

Tilda Swinton
De performance artist

Een wassen beeld in Madam Tussauds is al expo-waardig, maar een actrice die zichzelf in levendelijven tentoonstelt in een museum zie je niet zo vaak. Tilda Swinton ging ervoor en deed dutjes in het New Yorkse Modern Museum of Art. Acht keer bezocht ze onaangekondigd het museum, waarbij ze zich terugtrok in een glazen box met matras en wat water. Of dat nou echt zo chill sliep betwijfelen we, met al die glurende ogen eromheen, maar artsy was het wel.

Truste, Tilda!

Cate Blanchett
De videokunstenaar (x 13)

Eén kamer, dertien schermen met daarop films in dertien verschillende stijlen én dertien verschillende personages. Voor die personages is maar één acteur nodig geweest: Cate Blanchett. In de video-installatie Manifesto transformeert Cate van een Russische choreograaf in een zwerver, een lerares en een hoop andere, uiteenlopende rollen. De video-installatie is er een van regisseur Julian Rosefeldt en gebaseerd op verschillende manifesten (ja ja) uit de kunst- en wetenschapswereld. Met referenties naar onder meer Lars von Triers Dogma 95, maar ook naar het dadaïsme en minimalistisch kunstenaar Sol le Witt. Nu tijdens Holland Festival te zien in een loods, weggestopt in Amsterdam-Noord.

Cate Blanchetts dertien personages zijn te zien tijdens Holland Festival, waar je dikke CJP-korting krijgt op je ticket. Alvast veertien redenen om te gaan dus! Kaarten scoor je hier.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.