Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Op elk podje past een cast
02 JUN 2017 • Door Valerija Denaityte • Beeld: Serial • Meer blogs over Lifestyle

Op elk podje past een cast

Podcasts verdienen een definitieve plek in onze vrije tijd. Nog geen fan? Lees dit en je kunt straks ook niet meer zonder.

In 2004 kwam journalist Ben Hammersley met de term ‘podcast’, een kofferwoord van ‘iPod’ en ‘broadcast’. Het idee is vrij simpel: je luistert naar een programma op je MP3 speler. Ja, da’s alles, maar het is méér dan een radioprogramma of een luisterboek. Ze hebben een standaard formaat waarin bijvoorbeeld iemand wordt geïnterviewd of er worden grappen gemaakt, en kunnen elke keer over hetzelfde ding gaan. Soms is elke aflevering juist anders, met nieuwe gasten en nieuwe gespreksonderwerpen. Kortom: lekker veel keuze en variatie, maar hoe haal je het beste uit je podcast-ervaring?

Keuzestress

Open een willekeurige podcast-app zoals Apple’s Podcasts of Overcast en je wordt overspoeld door allerlei onderwerpen: van podcasts waarin mensen iets eten en grappen maken tot een serie waarin misdaden worden opgelost. Logisch dat een podcast-newbie geen idee heeft waar hij of zij het beste kunt beginnen. Kies voor je eerste podcast eentje over een onderwerp waar je ook echt geïnteresseerd in bent. Door te sorteren op onderwerp kun je op de website of app naar keuze echt wel iets vinden. Kom je er niet uit nadat je àl die verschillende podcasts hebt gezien? Zoek een naam van een maker of show die je bekend voorkomt, of luister naar de podcasts met de beste reviews. We moeten allemaal ergens beginnen.

Ga ik nou voor humor of mysterie?

Podcatchers

Aangezien de podcast naar de iPod vernoemd, jaagt Apple bedrijven na die het woord ‘podcast’ in hun producten gebruiken. Daarom worden apps die podcasts verzamelen vaker ‘podcatchers’ genoemd. Heb je een iPhone, dan komt je telefoon standaard met de Podcasts app. Je kunt ook iets anders gebruiken, zoals TuneIn Radio. Op je computer kun je bijvoorbeeld de site Acast gebruiken, maar sommige podcasts kun je ook op Spotify vinden. Zit je vaak zonder internet, dan wil je een app met een offline functie zodat je MB’s niet in een hap op zijn: Acast en Podcasts zijn hier perfect voor. Vind je favoriete app en podcatch ‘em all.

Waarom één kiezen als je er vijf kan hebben?

Location location location

Als je een podcast hebt gevonden en gedownload, wil je vast beginnen met luisteren. Al snel zal je er achter komen dat niet elke plek geschikt is voor een podcast. Een locatie kiezen is bijna net zo belangrijk als een podcast vinden. De een wil thuis luisteren terwijl de ander het in de trein juist fijn vindt. Op de fiets luisteren raden we niet aan: beetje gevaarlijk. Sommige podcasts kun je beter helemaal niet in het openbaar luisteren. Zo krijgt het team van comedy-podcast My Dad Wrote A Porno vaak te horen dat mensen raar worden aangekeken als ze lachen om iets wat in de show gebeurt. Is ook niet zo gek, want als een zestigjarige man besluit een erotische roman te schrijven kan dat alleen maar grappig zijn.

Wat deed ze nou uit?!

Bijhouden

Wanneer je eindelijk je podcasts op orde hebt, weet wat je favoriete plek om te luisteren is en welke podcatcher het fijnst is, kun je gaan luisteren. Je hebt nieuwe podcasts met wat minder afleveringen maar vraag-en-antwoordshow My Brother, My Brother and Me heeft er bijvoorbeeld ruim 350, dus je bent nog wel even zoet. Stel je nou eens voor dat je al die afleveringen hebt geluisterd en weet dat er meer komt, wat doe je dan? Abonneren! Elke keer als er een nieuwe aflevering van je lievelingspodcast beschikbaar is, krijg jij een melding en kun je lekker verder luisteren. Of je besluit na die 350 afleveringen dat je het eigenlijk helemaal niks vindt, dat kan natuurlijk ook. Wel een beetje laat.

Mm, wat zal ik nu eens gaan luisteren?

Spring op de podcast bandwagon! Beter zelfs: begin je eigen podcast om een gat in de markt te vullen. Met een microfoon en een computer kom je al een heel eind, hoewel iets te zeggen hebben ook belangrijk is. Als jullie een toffe podcast-tip hebben, dan horen wij die graag!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.