Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 26
29 JUN 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Beach House • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 26

Mmmm, de Luisterlijst van deze week is niet te versmaden. We worden wild van een album vol B-kantjes, namedroppen Gerrit Hiemstra en melden ons aan bij de plaatselijke korfbalvereniging.

Beach House – B-sides and Rarities (album)

Als er zelfs naar een album vol B-kantjes reikhalzend wordt uitgekeken, ben je een bijzondere band. Beach House biedt al langer dan een decennium garantie voor kwaliteit. De dreampop van Victoria Legrand en Alex Scully blijft fascineren, zelfs als ze twee albums in één jaar uitbrengen (dat geintje flikten ze in 2015). Op deze plaat vol 'afdankertje' vraag je je af hoe hoog de lat ligt. Een prachtige wiegeliedje als Chariot had moeiteloos op Depression Cherry of Thank Your Lucky Stars gekund. Dit zijn gewoon volbloed A-kantjes!

Klyne – Klyne (album)

Hitalarm! Knoop de naam Klyne goed in de oren. Dit Nederlandse duo heeft alles om net als Years & Years gelanceerd te worden naar popsterrendom. Nick Klein en Ferdous Dehzad zijn na een aantal EP’s en losse singles klaar voor hun debuutalbum en pakken uit. Still Not Over You en Sure Thing schreeuwen om airplay op de radio: dansbare synthpop zoals – inderdaad – Years & Years ook maken. Klein klinkt zelfs als Olly Alexander van de Britse formatie, al heeft hij qua manier van zingen ook wel wat weg van Sam Smith. Zou Klyne met deze plaat écht gaan scoren?

Baio – Man of the World (album)

Vraag: hoe onderscheidt je een gewone band van de eredivisie? Antwoord: in een gewone band is er vaak maar één genie, in een topband zijn dat er meer. Vampire Weekend is zo’n band met meerdere stuurmannen op hetzelfde schip. Naast Ezra Koenig, Chris Tomson en Rostam Batmanglij (maakt tijdelijk geen deel meer uit van de band) heb je nog Chris Baio. Normaliter bassist, maar solo een popwizard. Man of the World is een avontuurlijke popplaat met een compleet eigen geluid. In PHILOSOPHY! is een huwelijk tussen een funky gitaar en zenuwachtige blazerssectie warempel gelukkig, zelfs als Baio in het outro vol op het orgel gaat. Out of Tune heeft een fijne eighties-feel en is qua productie prachtig aangekleed. Wat kunnen die lui niet?

OIJ – Wabi Sabi (EP)

Een muzikant vragen om de beste sushi-restaurants in Amsterdam? Klinkt alsof je Gerrit Hiemstra vraagt een volleybalwedstrijd van commentaar te voorzien. In het geval van Valentijn Crouwel ligt het anders. De Amsterdammer achter OIJ is namelijk groot Japan-fan en vernoemde zijn artiestennaam er dan ook naar (Only in Japan). J-pop levert dat niet op, wel futuristische electro in lijn van Wave Racer en Flume. Breathe lijkt soepeltjes te verlopen in dromenland, maar barst open in een rave-refrein waar de stroboscopen live kunnen losgaan. Somebody past met zijn gesampelde stemmen naadloos in het poplandschap van nu.

Washed Out – Mister Mellow (album)

Wikipedia noemt zijn muziek ‘chillwave’ en zijn nieuwe plaat heet Mister Mellow: Ernest Greene is lekker gemakkelijk in een hokje te proppen. Dat doet niets af aan de muziek die hij maakt. Met zijn twee eerdere platen Within and Without en Paracosm bewees hij al een van de betere artiesten in het genre te zijn. Op Mister Mellow bevestigt hij die status. Vooruitgesnelde single Hard to Say Goodbye lijkt gemaakt door The Avalanches met die fijne samples. Warm, funky, dromerig. Zet die cocktails maar klaar.

Korfbal – Scully (single)

De balsport met misschien wel het sufste imago en de grootste mythe (gemengd douchen is geen ding). Echt onterecht, want korfbal is een keiharde sport. Spelers worden vaker onderuit geschoffeld dan rugbyspelers en delen met liefde een elleboogje uit als de scheids niet kijkt. Geschikte naam voor deze gelegenheidsformatie van leden van bands als The Homesick, Yuko Yuko en Creepy Karpis dus. De surfrock van Creepy Karpis lijkt het gewonnen te hebben van The Homesicks post-punk, al deelt Jaap van der Velde in zijn baspartijen wel een elleboogje uit hier of daar. Ga ook op korfbal en zie ze live tijdens de Popronde!

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten in de Melkweg, Doornroosje, TivoliVredenburg en meer!  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.