Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 25
22 JUN 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: King Gizzard and the Lizard Wizard • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 25

Zet de ventilator aan en pomp nieuwe muziek! Deze week een stoomlocomotief, schaamteloze zomerjam en een grote vis.

King Gizzard and the Lizard Wizard – Murder of the Universe (album)

Stoomtreinen zie je nauwelijks meer. Hoogstens in het Spoorwegmuseum of ergens in Oost-Europa. Dit weekend raasde er eentje langs Best Kept Secret en dinsdagavond stopte de trein bij een halte in Paradiso. King Gizzard and the Lizard Wizard had in Hilvarenbeek even nodig om de oven op te poken, maar dreunde daarna met grof geweld door de moshende festivaltent. Het zevenkoppige Australische monster is hard op weg een legendarische cultband te worden. Murder of the Universe is hun tweede album dit jaar: er komen nog drie(!). Op Murder of the Universe hoor je gevaarlijke psych- en krautrock met bakken gruis en nerveuze orgeltjes, allemaal in een duizelingwekkend tempo. King Gizzard & The Lizard Wizard raakt op stoom.

Adje – Streetknowledge (album)

‘Kennis van de straat’? Nee, dan klinkt Streetknowledge toch beter. Dat heeft Adje goed gezien. Op zijn tweede ‘echte’ album – er zijn heel wat mixtapes aan vooraf gegaan – rapt hij alleen over beats van Esko, die bij het label Van Klasse zit en o.a. veel voor Sevn Alias produceert. Met ook nog jonge honden als Josylvio, Sevn Alias en Jermaine Niffer erbij klinkt Streetknowledge als hiphop anno nu: kale trapbeats, een eenzame pianotoets en half gezongen refreintjes. Gelukkig is Adje nog altijd de oude Adje, met zijn luie flow en referenties naar seks en drugs. Wie zou anders een track als Soskunde geloofwaardig kunnen brengen?

Mutual Benefit – Just Another Diamond Day (album)

Laat de clichés maar los op Mutual Benefit: muziek voor aan de hemelpoort, een stralende lentedag of je bruiloft. Jordan Lee maakt schaamteloos romantische muziek en schuwt de strijkers, banjo’s en akoestische gitaren niet. Op Just Another Diamond Day waagt hij zich aan het klassieke debuutalbum van Vashti Bunyan: Mutual Benefit covert de plaat in z’n geheel. Dat is nogal een gok. Bunyans debuut was namelijk zo goed door de puurheid en simpelheid, terwijl Lee liefst rijk instrumenteert. Gelukkig weet hij zich in te houden en brengt hij op een spaarzame interpretatie als Diamond Day een waardige ode aan Bunyan.

Aafke Romeijn – Licht Aan (single)

Schaamteloos een nummer maken over de zomer, gewoon omdat je in die tijd van het jaar zonder jas naar buiten kunt en met een fles wijn in je tas genoeg proviand hebt voor een middag in het park? Aafke Romeijn doet het. Muziek hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn, zo bewijst ze maar weer. Licht Aan is net zo lichtvoetig als de zomer: een fris popliedje met een snufje Franse disco en Aafke die zingt over dat alles weer groen is, de vogels fluiten en er een gouden gloed over de wereld hangt. Het staat niet op een album of EP: Aafke had gewoon zin een zomers liedje uit te brengen. Heerlijk toch?

Vince Staples – Big Fish Theory (album)

Een album aankondigen met gastartiesten als Kendrick Lamar, Bon Iver, Gorillaz, A$AP Rocky, Flume en toch de ster op je eigen feestje blijven? Vince Staples kan dat. De rapper from the city where the skinny carry strong heat is er zelfverzekerd genoeg voor. En goed genoeg: Staples blijft waar dan ook fier overeind staan met zijn messcherpe flow en intelligente teksten. Big Fish Theory is opnieuw een indrukwekkende tour de force van de pas 23-jarige rapper, die met tracks als Rain Come Down en Big Fish de concurrentie huilend naar huis rapt.

Linde Schöne – Linde van Nimma (EP)

Wie houdt er nou niet van Linde Schöne? Wij zijn in rap tempo fan geworden van de eigenzinnige Nijmeegse. Tijdens interviews komt ze binnen vijf minuten met een hilarisch verhaal en haar don’t-give-a-fuck-houding is verfrissend. Belangrijkste van alles: ze heeft binnen rap tempo haar eigen niche in het Nederlandse muzieklandschap gecreëerd. Linde zingt rauw en eerlijk over het nachtleven, over onderkoelde en spannende beats van o.a. haar vriend Boeboe. Power couple! Met Linde van Nimma pakt Linde door met nóg betere liedjes en komen we qua productie wat meer de donkere club uit. Lavalamp is gebouwd om een Black Keys-bluesriff en Ware in de Nacht heeft zelfs blazers!

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten in de Melkweg, Doornroosje, TivoliVredenburg en meer!  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.