Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 23
08 JUN 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Adrianne Lenker van Big Thief • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 23

Voor het festivalseizoen écht losbarst, dropt iedereen nog even nieuwe muziek. Geniet van een pure chocoladereep, kristalheldere vocalen en een smakeloze plaat.

Phoenix – Ti Amo (album)

I love you, ti amo, je t’aime, te quiero’. Phoenix overlaadt ons met hartjes op hun langverwachte nieuwe album. Een beetje liefde kunnen we wel gebruiken in een wereld van Trump en terreur. De geslepen Franse pop van Phoenix is dan ook enorm welkom: in de elektronische pop van Thomas Mars en co. klinkt altijd zorgeloosheid en troost door. Op Ti Amo blaast Phoenix het stof van oude synths en krijgen we een jaren tachtig-zwangere hit met sci-fi tekst (J-Boy) en een pretentieloos, maar smakelijk afscheid van de zon (Goodbye Soleil). Zonder Phoenix was deze wereld pas écht verloren.

Big Thief – Capacity (album)

Ze duiken soms zomaar op: folkacts met een doorleefde stem en muziek waar jaren werk in (lijkt te) zit(ten). Vorig jaar kwam Big Thief zomaar opborrelen met het indrukwekkende debuut Masterpiece. Lo-fi rootsrock in optima forma, met frontvrouw Adrianne Lenker die een permanente laag kippenvel op je arm zingt. Wisten wij veel dat daar al talloze Bandcamp-releases aan vooraf waren gegaan. Met Capacity krijgen we al snel nieuw werk van onze kersverse folkdarlings en het is opnieuw zó mooi. Lenker dwingt alles en iedereen tot stilte op het prachtige Mary en vertelt op slowburner Mythological Beauty een intiem verhaal uit haar jeugd. Je bent een sukkel als je ze 12 of 13 november niet gaat zien in Merleyn of Rotown!

London Grammar – Truth Is A Beautiful Thing (album)

De stem van Hannah Reid van London Grammer is als kristal: glashelder, maar breekbaar. Het leverde haar en London Grammar veel problemen op toen er na hun succesvolle debuut If You Wait een lange tour volgde. Concerten werden meermaals gecancelled omdat Reids stem het simpelweg niet aankon. Na vier jaar komt er ondanks die struggles ‘gewoon’ een tweede album, waarop de band de succesformule herhaalt. De engelachtige stem van Reid staat centraal en tracks worden aangekleed met galmende pianotoetsen, strijkers en een drumcomputer: Massive Attack is nog altijd een goede referentie.

Kirin J. Callinan – Bravado (album)

Goeie quote: ‘Bij elke keuze die ik maakte tijdens het maken van dit album, koos ik voor de meest smakeloze optie’. Kirin J. Callinan heeft schijt. De Australische artiest noemt zelfs David Guetta als inspiratie voor zijn album. Dat terwijl op Bravado heel wat credible indie-acts meedoen, zoals Mac DeMarco, Weyes Blood en Connan Mockasin. Eén draaibeurt Bravado is inderdaad een aardig wtf-moment, met Down 2 Hang als bizarste track. Wie combineert dan ook een Chic-gitaartje met het geluid van een tandartsboor? Wie deze plaat tijd biedt om te groeien, wordt gelukkig wel beloond. De titelsong en Living Each Day met Connan Mockasin zijn bonafide hits, zij het in Callinan-stijl.

Cigarettes After Sex – Cigarettes After Sex (album)

Met zo’n bandnaam maai je het gras voor de voeten van muziekjournalisten alvast weg: hoe moeten we de muziek van Cigarettes After Sex nu nog beschrijven? Laten we een poging doen. De Britse band rond Greg Gonzalez gaat hartstikke lekker: in Nederland verkopen ze inmiddels vrij makkelijk Paradiso Noord uit. Hoe ze dat klaarspelen? De muziek van CAS voelt soms meer als een soundscape dan echte liedjes: het is licht uitwaaierende droompop, met invloeden van ambient hier en daar. Een wat poppier variant van Beach House, met dezelfde soort androgyne vocalen. Het maakt je licht in je hoofd, net als… een sigaret na de seks.

Torres – Skim (single)

Als Torres een chocoladereep was, dan zou het 100% pure chocolade zijn. In alle tracks van Mackenzie Scott klinkt rauwheid en puurheid door. Dat kan angstaanjagend zijn als ze haar grungekant verkend, maar ook tranentrekkend mooi als ze zich aan een klein gitaarliedje waagt. Op Skim waagt ze zich op onbekende paden, paden die in ieder geval al bewandeld zijn door St. Vincent op haar laatste plaat. Op een strenge en hoekige beat klinkt Torres opnieuw gevaarlijk en imponerend, helemaal als ze haar gitaar uit de kast trekt en lekker dissonant soleert.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten in de Melkweg, Doornroosje, TivoliVredenburg en meer!  

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.