Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Holland Festival 2017: bizarre rit in een botsauto
15 JUN 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Dries Verhoeven, Holland Festival • Meer blogs over Theater Festival

Holland Festival 2017: bizarre rit in een botsauto

Het is dit jaar weer smullen op Holland Festival, het spannendste theaterfestival van Nederland. Het spookhuis Phobiarama van Dries Verhoeven spant de kroon. Komen we hier levend uit?

Details: Phobiarama is een productie van Dries Verhoeven, die bekend staat om zijn mindblowing performances. Verhoevens installaties laten je voor even op een totaal andere manier naar de wereld kijken.

Waar gaat het over: Angst. Phobiarama wordt in de persblurbs gretig een ‘21ste-eeuws spookhuis’ genoemd. Volgens Verhoeven is dit een performance over ‘het theater van angst’ dat politici oproepen, zo vertelde hij eerder in een interview met NRC Handelsblad. Continu worden we bang gemaakt voor terrorisme, fascisme, de islam en wat al dan nog niet meer. Wat doet leven in een angstmaatschappij met ons? De eerste kennismaking met Phobiarama op het Amsterdamse Mercatorplein is vast indrukwekkend: een gigantische zwarte doos staat pontificaal op het plein, tegenover de Dirk en een ijssalon. Bij de ingang worden we in duo’s verdeeld; ik mag het spookhuis in met een dame op leeftijd. Als de rolluiken openrollen, is het pikkedonker. We moeten naar deur nummer 2, vertelt iemand ons. Op de tast onderscheid ik een gang. Als mijn ogen gewend zijn aan het donker, zie ik de deuren op een rij. Deur 2 geeft niet mee, maar met een duw zwiept ‘ie open. Opnieuw is het pikkedonker, maar ik onderscheid daar voor me… een botsautootje! Mijn bejaarde metgezel hijst zich er met moeite in. Als we eenmaal zitten, gaan écht alle lichten uit. Ineens beweging. Het karretje begint te rijden. Wat gebeurt er?!

Zo ziet de grote zwarte doos eruit, hier op een plein in Athene waar Phobiarama ook draaide.

Wat vonden we ervan: We gaan lekker niet zeggen wat er dan gebeurt. Daarvoor zijn we veel te enthousiast over Phobiarama: iedereen moet dit meemaken. Dit is even totaal wat anders dan neerzakken in rood pluche en een voorstelling bekijken. In deze installatie van Verhoeven onderga je de performance. Die is onheilspellend, bizar en intimiderend. Als je écht opgaat in de waanwereld die Phobiarama neerzet, dan voel je de angst én vraag je je af waarom je bang bent. Is dit reëel of spreekt mijn onderbuik? Verhoeven verpakt actuele thematiek in de metaforen van een spookhuis en laat je zo op een hele andere manier nadenken over terrorisme, vluchtelingenproblematiek of etnisch profileren. De vrouw naast me na afloop: 'Zonder jou had ik dit niet gedurfd.' Ga dit zien! Of durf je niet?

Voor Phobiarama zijn helaas geen kaarten meer in de voorverkoop. Wel kun je vanaf 30 minuten voor een van de performances eventuele laatste tickets scoren aan de kassa op het Mercatorplein. Een performance duurt 40 minuten en je kunt ieder uur instappen tussen 14.00 uur en 21.00 uur. Je ziet Phobiarama tot en met 20 juni. Met je CJP-pas kost het maar € 8,-!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.