Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP @ Oerol 2017
13 JUN 2017 • Door Sara Madou • Beeld: Jonnie Muis • Meer blogs over Theater

CJP @ Oerol 2017

Terschelling: het eiland dat 10 dagen per jaar overspoeld wordt. Door theater, muziek en ander moois, that is. CJP dompelt zich een weekend onder in Oerol.

Vrijdag
De lol bij een festival begint vaak al veel eerder. In de voorbereiding, voorpret en de weg ernaartoe. Wat dat betreft is dit geen ideaal begin. Hoeveel verschillende weerapps ik ook check, allemaal voorspellen ze regen. Regenjas, plastic wegwerponcho en paraplu gaan mee. Op de weg waar geen einde aan lijkt te komen (de Afsluitdijk dus) breekt er een file van epische proporties uit. We missen letterlijk de boot en moeten drie uur wachten totdat er plek is op de volgende. Eenmaal gearriveerd op het eiland (tip 1: reserveer ruim van tevoren je boottickets en kies voor de snelboot, de reguliere boot duurt moeilijk lang.) is het fietsen scoren (tip 2: reserveer ruim van tevoren je fietsen en kies voor een exemplaar met moeilijk veel versnellingen, want: wind). De eerste voorstelling, van Amsterdam Klezmer Band, hebben we al gemist. Grmbl. Gelukkig een sfeervol uitzicht op de haven vanaf ons hotel. 

CJP Oerol Terschelling
Bootjes.

Zaterdag
Een stralende zon. Echt stralend. I’m confused. (Tip 3: Neem je bikini mee, ook als er regen wordt voorspelt, want anders baal je dat je geen gebruik kunt maken van het hotelzwembad en/of de zee). De eerste voorstelling die we vandaag zien, is Wie overleeft de grutto? van Tryater. Een gezelschap dat me al eerder op Oerol voor zich wist te winnen en ook nu niet teleurstelt. We worden verdeeld in groepen en wandelen allemaal via een andere route richting de duinpan waar de voorstelling zich afspeelt, ondertussen luisterend naar verhalen over onder andere de grutto, het boerderijleven van de acteurs in kwestie en een panda. De voorstelling zelf bevat een aangename dosis absurdistische humor, extra knap omdat er pittige materie wordt aangesneden. Want is het een ramp als een dier uitsterft, of gewoon een logisch verschijnsel in de natuur? Hoe moeten we ons aanpassen aan zo’n nieuwe situatie? Gespeeld met aanstekelijk enthousiasme van een getalenteerd stel acteurs is dit een dikke vette aanrader. Inclusief enige melancholieke gevoelens hijsen we ons even later weer op de fiets, waar we vervolgens om de vijf minuten denken een grutto te horen.

CJP Oerol Terschelling Tryater
De grutto (in oranje) in actie.

Na een uitgebreide eet- en drinkpauze (Tip 4: Oerol is een bourgondisch festival. Dus probeer zoveel mogelijk terrasjes en restaurants uit in de omliggende dorpen, beperk je niet tot festivalterrein Westerkeyn) is het tijd voor de avondvoorstelling Penthesilea, van NNT en Club Guy & Roni, die zich afspeelt op het strand. Mannen en vrouwen krijgen ieder een eigen tribune. Grappig, en passend bij de thematiek (de tribunes verbeelden de poorten van Troje, in strijd met de Grieken), maar met dat idee hadden ze meer kunnen doen. Een eigen man-/vrouw-versie van het verhaal of de muziek bijvoorbeeld, die je hoort via de uitgedeelde koptelefoons. Tegen een prachtig ondergaande zon volgen we de indrukwekkende Griekse tragedie. Een bak roodgekleurd water tussen de tribunes in en heftige make-up geven een spooky sfeertje aan het geheel. Het verhaal in een notendop: Penthesilea en haar leger van Amazone-vrouwen willen geen mannen in hun buurt, totdat Achilles opduikt en de boel in de war schopt met zijn aantrekkelijkheid. Het archaïsche taalgebruik kan even wennen zijn. Zelf ben ik een groot liefhebber van toneel dat je intellectueel uitdaagt en in verwarring brengt, liever dat dan een voorspelbaar verhaal, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik hier (te) vaak de draad kwijt ben. De colonne toeschouwers die zijn koptelefoon wegens technische problemen gaat ruilen, is ook nogal afleidend. Daar tegenover staat dat de mise-en-scène op deze locatie voor beeldschone plaatjes zorgt, met ijzersterke acteurs en dansers die de elementen van het Terschellinger strand dapper weten te bedwingen. Helaas moeten ze het met een wat verwarrende regie doen, die moeite lijkt te hebben met het maken van duidelijke keuzes. De vrouw voor me (begin vijftig, fanny pack, fleece trui) heeft in ieder geval de avond van haar leven, als een van de dansers tijdens een wilde scène haar hoofd in zijn kruis duwt (tip 5: Waarschuwen ze bij een voorstelling voor seksuele content en naakt, ga dan niet op de eerste rijen zitten. Of juist wel. Whatever floats your boat).

CJP Oerol NNT Club Guy & Roni Penthesilea
'Echte liefde' tussen Penthesilea en Achilles.

Zondag
Vandaag gaan we voor een Berlijns dagje: eerst Via Berlin met het Berlage Saxophone Quartet en hun voorstelling Breaking the Silence; het verhaal van een muzikante wiens man - een bekende componist - verdwijnt in een Sovjet/DDR-achtige setting. Daarna volgt de film Zvizdal, een film van Berlin/Het Zuidelijk Toneel, over een bejaard stel dat weigert te vertrekken uit Tsjernobyl.

Breaking the silence heeft ook al zo’n mooie locatie, wat toch wel echt héél veel bijdraagt aan je theaterervaring op Oerol. Met een clubje mensen, bij elkaar gepropt op een houten tribune (Tip 6: neem een kussentje, trui of iets anders om op te zitten mee, mocht je geen liefhebber zijn van een chronisch houten kont). Hoofdrolspeelster Dagmar Slagmolen speelt prachtig en meeslepend, onbegrijpelijk dat zij nog geen household name is. Het stuk zelf is vooral aangenaam als er slim gebruik wordt gemaakt van het decor en bijpassende geluidseffecten. Op de momenten daartussen voelt het soms wat langdradig, ondanks de fanatieke saxofonisten.

CJP Oerol Via Berlin
Er stond nogal wat wind

Zvizdal is weer heel iets anders, al is het maar omdat je kijkt naar een film op een wit doek en niet naar spelende acteurs. In een bloedhete boerenschuur kun je niet anders dan ontroerd raken door deze twee hardcore Tsjernobylers, Pétro en Nadia (beiden 80+), die in constant gevaar leven. Ze hebben geen buren, iedereen is vertrokken en ze staan er compleet alleen voor. De makers volgden het koppel vijf jaar lang en die volhardendheid is te zien. Bijna wil je de oudjes vol medelijden door het scherm trèkken; ga daar toch weg! Maar ergens, ver weg, voel je ook bewondering voor hun koppigheid.

Maandag
Na een wedstrijdje wie het meest obscure souvenir met cranberries -nationale schat van Terschelling- kan lokaliseren (een beeldje van een zeehond die op cranberrysnoepjes zit te ‘broeden’ scoort hoog), is het tijd om onze fietsen weer in te leveren en de boot terug naar het vasteland te pakken (deze keer geen file, daar doen ze op Terschelling niet aan). Om het af te leren nog wat adviezen, mocht jij je Terschellinger-trip nog te goed hebben (of voor volgend jaar!).
Tip 7: Laat je niet te zeer afschrikken door fanatieke babyboomers die alle theaterkaarten opgekocht lijken te hebben. De (dag)verkoop op het festivalterrein heeft nog genoeg over. Als iets minder goed bevalt, kun je er altijd nog lekker over discussieren bij een biertje.
Tip 8: Het Terschellinger bier Scelling.
Tip 9: Plan je Oerol-dagen niet al te vol en kijk goed waar de voorstellingen zich bevinden, want tegen de wind over het hele eiland fietsen zou zelfs voor Tom Dumoulin nog een fikse uitdaging zijn (plus: er is ook veel straattheater en muziek op het festivalterrein om lekker bij te relaxen). 

CJP Oerol zee Terschelling
Uw verslaggever had het warm.

Tip 10: Neem je CJP-pas mee (20% korting op kaarten) of, nog beter, scoor (volgend jaar) het CJP-pakket, waarbij we alle organisatorische zaken op ons nemen en jij alleen maar hoeft op te komen dagen met je tentje. 

Oerol Terschelling CJP
Onderweg naar Oerol 2018.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.