Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wat als Nederland nooit bevrijd was?
05 MEI 2017 • Door Rick van Veluw • Meer blogs over Film

Wat als Nederland nooit bevrijd was?

Je mist pas iets als je het niet meer hebt. Zo had het ook kunnen lopen als Nederland nooit bevrijd was.

In de Amerikaanse serie The Man in the High Castle val je in een dystopisch verhaal waar de Duitsers de Tweede Wereldoorlog wél gewonnen hebben. De wereld is grofweg in twee delen gesplitst: een Duits gedeelte en een Japans gedeelte. In de Amerikaanse vlag geen sterren, maar een swastika. Hoe zou Nederland eruitzien als we nooit bevrijd waren?

België wordt bij Nederland gevoegd

Twee verschillende landen met min of meer dezelfde taal? Dikke onzin, zo vinden de bezetters. België en Nederland worden verenigd in één Duitse deelgemeente waar Duits en Nederlands gesproken wordt. Amsterdam verliest de titel van hoofdstad. Het Duitstalige Eupen – vlak bij de Duitse grens – is het nieuwe centrum van de Bundesrepublik Niederlände.

Maak kennis met Eupen.

Weg met de driekleur

Draag rood-wit-blauw en je wordt opgepakt. Nee, onder het Duitse juk wappert het oranje-blanje-bleu van de Prinsenvlag.    

Dit is 'm dus, de Prinsenvlag.

Geen president, maar een rijkscommissaris

Op 5 mei wordt niet de bevrijding gevierd, maar de verjaardag van rijkscommissaris Marko Seyss-Inquart. Hij is de opvolger van zijn vader Arthur, die tijdens de bezetting door Hitler wordt aangesteld als rijkscommisaris over Nederland. Ieder jaar krijgt Marko hetzelfde cadeau van het Nederlandse volk: een militaire parade die start in Groningen en eindigt in Eupen.

Arthur Seyss-Inquart, de eerste rijkscommissaris van Nederland.

Dag verkiezingen

CDA, PvdA, PVV, VVD? De Nederlandse politiek heeft nog maar drie letters onder Duitse bezetting: NSB. Verkiezingen worden afgeschaft: Berlijn bepaalt wie regeert in Nederland. De NOS is inmiddels verworden tot een staatszender die de hele dag propaganda uitzendt. Op YouTube vindt je verzetsvloggers die hun gezicht verbergen als ze het Derde Rijk op de hak nemen.

Niet echt de meest gezellige club, die NSB.

Nederland wordt overspoeld met Duitsers en Japanners

Na de oorlog vestigen migranten uit het Derde Rijk zich in Nederland. In Zeeland ontstaan volledig Duitse enclaves en in het Westland vind je veel Japanners. De Nederlandse inwoners van Volendam en Giethoorn moeten plaatsmaken voor Japanse families. Alleen Culemborg, Waddinxveen en Venray blijven erg Nederlands: daar willen de Duitsers en Japanners ook niet wonen.   

Tulpen zijn vanaf nu ook typisch Japans.

Alle kunst langs de Kulturkammer

Geen Soldaat van Oranje, maar Soldaat van het Rijk. Een voorstelling maken of een boek schrijven gaat niet zo gemakkelijk meer in Bundesrepublik Niederlände. Iedere kunstuiting moet eerst langs de Kulturkammer, die controleert of het werk geen verhulde kritiek op het Derde Rijk bevat en voldoet aan streng gestelde normen. Gelukkig zijn er nog altijd eigenwijze muzikanten, kunstenaars en acteurs die zo hard mogelijk tegen het nazisme aantrappen.

In Soldaat van het Rijk zijn de rollen omgedraaid.

Dienstplicht is real

De bezetter voert maar wat graag de dienstplicht weer in. Alle Nederlandse jongeren boven de achttien dienen verplicht moeten minstens een jaar in het Duitse leger. Dat is nog niet genoeg: de beste studenten van universiteiten, hogescholen en MBO’s worden op transport gezet naar Duitsland om de economie en wetenschap te versterken.

Geen uitzonderingen, allemaal het leger in.

Vrijheid, het is een groot goed. Vier het vandaag op bevrijdingsfestivals door heel Nederland!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.