Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Op een festival-eiiiiland
09 MEI 2017 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Festival

Op een festival-eiiiiland

Festivals zijn te gek. Eilanden ook. Voeg die twee woorden samen en je krijgt Oerol: hét festival dat Terschelling tien dagen lang omtovert tot een theater-walhalla. Hier wil je (weer) heen.

Oerol is in volle voorbereiding. Tientallen theatervoorstellingen, expedities, straattheater-acts en muziekoptredens: Terschelling kan haast niet sprankelender dan tussen 9 en 18 juni. Het programma is oneindig en heugelijke verrassingen liggen op de loer, maar naar deze namen kijken we in ieder geval alvast uit:

Danstheater: Club Guy en Roni / NNT – Penthesilea

Het zal niet de eerste keer zijn dat Club Guy en Roni iets legendarisch neerzetten op Oerol. Hun splinternieuwe dans- slash theatershow vertelt het mythologische verhaal van Achilles en Penthesilea. Laatstgenoemde hoorde bij de Amazone, een groep strijdvaardige vrouwen die meevocht in Troje. Zo nam Penthesilea het onder andere op tegen good old Achilles, die haar, tja, vermoordde. Het Noord Nederlands Toneel voert het verhaal samen met de dansers van Club Guy en Roni voor je uit. Penthesilea is een gevalletje ‘hadden ze maar meer speeltijd’.

Expo: Dries Verhoeven – Guilty Landscapes

(Bijna) overal waar we gaan, gaat het raam op actuele gebeurtenissen in de wereld. Met onze telefoon of laptop houden we een vinger aan de pols van het grillige Midden-Oosten, het soms soap-achtige Amerika of een door natuurrampen getroffen Azië. We volgen het nieuws op de voet, maar zijn veelal immuun geraakt voor de bijbehorende, vaak afschuwelijke nieuwsfoto’s. De video-installatie Guilty Landscapes schudt je even wakker: hoe is het als al die mensen uit het nieuws terugkijken? Door de vierde muur te breken, staren de nieuwsslachtoffers je (in deze installatie voor maar één persoon) recht in de ogen.

Muziektheater: Orkater – De blackout van ‘77

De nacht van 13 op 14 juni 1977 is een nacht zonder stroom voor New York. Terwijl winkels geplunderd worden en gebouwen in brand gestoken, houdt de zwarte schrijfster Amina zich met pen en papier schuil. In het donker, ver van al het geweld, schrijft ze haar levensgeschiedenis uit. Een muzikale trip down memory lane begint en als Oerol-bezoeker word je meegenomen. Van een leven dat begon in het conservatieve zuiden en overloopt in het rebelse, vlottere New York, maar wat allemaal plaatsvindt in een gesegregeerd Amerika. Een voorstelling met intieme blues en extatische funk: laat dat maar aan theatergezelschap Orkater over.

(Klassiek)muziektheater: Via Berlin – Breaking the Silence

In voor een intiem verhaal met een maatschappelijke vibe? Dan zit je altijd goed bij Via Berlin, het theatercollectief dat in het verleden doorbrak op Oerol. Breaking the Silence is een liefdesverhaal. Een stel in een dictoriaal regime raakt lichtelijk van elkaar vervreemd. Hij is componist, zij cellist. Daar vinden ze elkaar nog, zou je denken. Behalve dat de cellist in dienst van de republiek werkt en diens man én de componist op een dag spoorloos verdwijnt. Wat doe je als je grote liefde langzaam transformeert in een raadselachtig persoon? En wat spreek je nog uit als je niet weet wie er meeluistert? Met zelfgeschreven teksten en klassieke muziekstukken door het Berlage Saxophone Quartet. Laat je wegblazen!

Muziektheater: Dadadan Tenko - Tsukumogami

Nog een keer terug in de tijd, nu naar 11 maart 2011: de grootste zeebeving die Japan kende zorgt voor een tsunami en twintig duizend mensen laten het leven. De Japanners van Dadadan Tenko maakten een slagwerkvoorstelling die alle emoties en gebeurtenissen samenbrengen in een impressive staaltje muziektheater. Over de verwoestende kracht van de natuur.

Danstheater: Groupe Acrobatique de Tanger - Halka

Het strand: daar lig je in de zon, speel je een potje beachvolleybal en maak je een wandeling bij zonsondergang. Of: je waagt je midden in het zand aan de meest ingewikkelde acrobatiek! Al generaties lang leren oude leermeesters de kunst van menselijke pyramides, lenige figuren en moeilijke sprongen aan jonge Marokkanen. Ontstaan uit een aloude krijgstraditie, maar nog hartstikke aan de orde van de dag, op de stranden van het Marokkaanse Tanger. De zilte Middellandse zee-vibe verkast tijdens Oerol naar Terschelling om het festival op 9 juni te openen. 

 Genoeg te zien op Oerol! Dit was nog maar een tipje van de sluier. Laat je verrassen en stap op 9 juni onbevangen het bruisende festivaleiland op of check vanaf 12 mei het kersverse blokkenschema op de website van Oerol.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.