Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Musea in het zonnetje
24 MEI 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Museum Arnhem • Meer blogs over Expo

Musea in het zonnetje

Er is geen ontkomen meer aan: de zon is hier! Reden voor ons om tien toffe musea in het zonnetje te zetten.

Want soms verlang je in al die hitte naar de rust en koelte van een museum. Of wil je tussen het zonnebaden door even een culturele snack scoren en ontkomen aan de mensenmassa op het strand. Dit zijn tien musea die je deze zomer zeker eens een bezoekje moet brengen.

1. Fotomuseum Den Haag (€ 2,- CJP-korting)

Dit jaar wordt de baby van de Nederlandse musea alweer vijftien. Wat gaat de tijd toch snel! In dit eigenwijze museum vind je verrassende exposities van onderbelichte topfotografen en toffe fotoprojecten die je blik op de wereld veranderen.

Het Fotomuseum Den Haag.

2. Museum Arnhem (50% CJP-korting)

In Arnhem doen ze niet zo moeilijk, daar heet het museum gewoon ‘Museum Arnhem’. Nog voordat je één stap binnenzet, zie je al een schilderij: het uitzicht op de Rijn is prachtig. Rode draad van de collectie is het realisme. Verwacht de meest uiteenlopende moderne en hedendaagse beeldende kunst met werken van kunstenaars als Charley Toorop en Pyke Koch.

Schilderachtig plaatje, dat Museum Arnhem.

3. Kunsthal kAdE, Amersfoort (50% CJP-korting)

Je krijgt vrienden uit alle windstreken gemakkelijk mee naar Kunsthal kAdE, want Amersfoort ligt lekker centraal. Bovendien krijg je ze anders wel warm voor de eigenzinnige exposities met moderne kunst in de hal, die nog sneller komen en gaan dan Nederlands zomerweer.

Vanuit de trein zie je de futuristische kunsthal onmogelijk over het hoofd.

4. Museum Jan Cunen, Oss (€ 3,- CJP-korting)

Een lust voor het oog, dit museum in een monumentale villa. Museum Jan Cunen is een écht Brabants museum met oog voor de cultuurhistorie van Oss en omstreken, maar heeft ook een indrukwekkende collectie negentiende-eeuwse schilderkunst, met onder andere werk van Breitner en Armando.

Wel wat netjes aantrekken als je naar het chique Museum Jan Cunen gaat.

5. Teylers Museum, Haarlem (€ 4,50 CJP-korting)

Trots draagt het Teylers Museum de titel ‘oudste museum van Nederland’. Kunstliefhebbers weten niet waar ze kijken moeten in de Ovale Zaal van het Teylers, waar Rembrandts achteloos de muur sieren. Dat is nog maar het topje van de ijsberg in een museum waar kunst en wetenschap om voorrang vechten.

De Ovale Zaal in het Teylers is een plaatje.

6. Museum Dr8888, Drachten (€ 3,50 CJP-korting)

Lekker hip zijn ze daar in het noorden. Voor wie vertaling nodig heeft: Museum Dr8888 staat in hartje Drachten en heeft een mooie collectie rondom De Stijl en het dadaïsme. Zeker nu De Stijl haar 100-jarige verjaardag viert is een bezoekje aan het Hoge Noorden de moeite waard!

D!t !$ du$ //u$€u// Dr8888!

7. Bonnefantenmuseum, Maastricht (€ 6,- CJP-korting)

Het Bonnefantenmuseum is eigenlijk een landingsplaats voor de aliens die in 2057 naar aarde komen, maar tot die tijd doet het dienst als een van de tofste musea van het zuiden. Voor ieder wat wils: van veertiende-eeuwse schilderkunst tot moderne sculpturen.

Het lijkt wel alsof we alleen maar mooie musea in Nederland hebben.

8. Het Noordbrabants Museum/Stedelijk Museum Den Bosch, Den Bosch (50% CJP-korting/€ 3,50 CKP-korting)

In Den Bosch sla je gemakkelijk een dubbelslag: het Noordbrabants Museum en Stedelijk Museum Den Bosch zijn buren. Bovendien kun je een combiticket kopen om zowel Brabantse schilderkunst als Italiaans avant-garde design te zien.

Ook best een statig gebouw, dat Noordbrabants Museum.

9. Museum de Fundatie, Zwolle (€ 3,- CJP-korting)

Zoveel moois in Zwolle; dat hadden we eerlijk gezegd niet verwacht. Toch heeft Museum de Fundatie werken van Mondriaan, Van Gogh, Appel en Van der Leck in de collectie. Verstokte Dylanfans komen er nu aan hun trekken met een tentoonstelling rond de pasteltekeningen van Ome Bob.

Ook Museum de Fundatie zou prima dienst kunnen doen als landingplaats voor buitenaards leven.

10. Zeeuws Museum, Middelburg (€ 4,25 CJP-korting)

Strand, mosselen en het Zeeuws Museum. Klinkt als de perfecte zomerdag, toch? Heel veel meer Zeeuws krijg je het ook niet, want de collectie van Zeeuws Museum is rijkelijk gevuld met mode en streekdracht, wandtapijten, archeologische vondsten én schilderijen uit Zeeland.

Voor zo'n museum pak je met liefde de trein naar Zeeland.

En dit zijn er nog maar tien! CJP geeft korting op nog véél meer musea: check het hier. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.