Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 19
11 MEI 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Girlpool • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 19

Hooikoorts? Wij hebben releasekoorts! Deze week een legendarisch moment in de Nederlandse hiphopgeschiedenis, een Nederlandse superster en het muzikale equivalent van slowfood.

Girlpool – Powerplant (album)

Niets klinkt eerlijker dan melancholische punkrock. Luister maar naar Girlpool en probeer het tegendeel te bewijzen. Het jonge duo Harmony (21) en Cleo (20) heeft de ambitie altijd eerlijk en transparant te zijn naar de luisteraar toe. Daarom zingen ze over genderrollen, orale seks, opkomen voor jezelf en andere dingen die hen bezighouden. Die visie hoor je één-op-één terug in hun muziek. Girlpool klinkt als een gitaar waarvan de snaren niet zijn afgeknipt. Het is puur, rauw en eerlijk. Op Powerplant vliegt Girlpool weinig uit de bocht en hoor je louter woozy rockliedjes met een folkinslag.

Donnie – 180 Linkerbaan (feat. Raymond van Barneveld) (single)

Een legendarisch moment in de geschiedenis van Nederlandse hiphop: Donnie heeft een track gemaakt met Raymond van Barneveld. Ja, inderdaad: Raya van Mattaveld, dart-icoon en de muze van Donnie. De Amsterdamse rapper namecheckte hem al vaker op een track Mentaal en vulde zijn Instagram met memes van de topdarter. Nu is Raymond écht te horen op een track van Donnie. Hoe dat klinkt? Mentaal! Donnie spit op een slepende funkbeat van Bas Bron, Raya is back-up MC en neemt het refrein voor zijn rekening. ‘We gaan 180 linkerbaan / triple zo hard als toegestaan’. Omdat de track officieel pas vrijdag uitkomt: geniet nog even van de bamischijftest die wij met Het Fenomeen deden. 

Luke Sital-Singh – Time is a Riddle (album)

Slowfood is nog steeds een ding. Mensen die niet meer hap-slik-weg willen eten en koken, maar lekker lang de tijd nemen in de keuken en uitgebreid tafelen. De tweede plaat van Luke Sital-Singh doet hier gek genoeg aan denken. Zijn muziek is het equivalent van slowfood: het neemt uitgebreid de tijd en laat je de klok vergeten. Innocence is daar het beste voorbeeld van. Een zalvende track met spaarzame pianotoetsen en de prachtige stem van Sital-Singh. Op Time is a Riddle neemt de Engelse songwriter je mee in zijn wereld waar alleen klassieke singer-songwriterpop bestaat.

Thomas Azier – Rouge (album)

Sommige artiesten hebben de air van een superster zonder het (nog) te zijn. Thomas Azier is zo’n artiest. Op debuut Hylas haalde hij alles uit de kast met zijn theatrale stem en grootse eighties-productie. Rouge klinkt op het eerste gehoor als Azier die wat gas terugneemt, maar blijkt vooral een verfijning van zijn perfecte pop. Talk to Me en Gold – waar de melodielijn heel sterk doet denken aan Rae Sremmurds Black Beatles - zijn liedjes om door een ringetje te halen, met een naadloze productie en een ingetogen Azier die zijn uithalen beter verdeeld. Wordt hij met deze plaat dan een échte superster?

Grizzly Bear – Three Rings (single)

2017 is het jaar waarin indiegiganten terugkeren. The xx, Fleet Foxes, Mac DeMarco, The War on Drugs, The Shins, Arcade Fire: allemaal brachten ze nieuwe muziek uit of zit er nog een album in het vat voor dit jaar. Grizzly Bear voegen we nu ook aan dit lijstje toe nadat de band vorige week eindelijk een teken van leven gaf. Hun geweldige album Shields dateert uit 2012 en de honger naar nieuwe muziek nam de afgelopen jaren toe. Three Rings maakt nieuwsgierig naar het hoofdgerecht. De track begint met een enkele drumbeat en zware bas, maar ontvouwt zich als een typisch Grizzly Bear-nummer met een complexe structuur en verschillende gedaanteverwisselingen (net als deze zin, ongeveer). Welcome back!

SBMG – 4x Duurder (feat. Lil Kleine, DJ Sijco) (single)

De jongens van SBMG als buurman is waarschijnlijk geen pretje. Heb je net een nieuwe Ford Escort gekocht en toon je die trots aan je vriend(in), gaat bij de buren de garagedeur open en stuiven ze naar buiten met een Ferrari. ‘De mijne is 4x duurder!’ Dat is de boodschap op hun nieuwe single: wat zij hebben is duurder dan wat jij hebt. Logisch dat Lil Kleine tussen alle Rolexen en Porsches ook nog even mag vertellen dat hij ‘het blijft uitgeven’. Hij spreekt waarschijnlijk de waarheid: de video voor 4x Duurder is al dik over de 2 miljoen views heen.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten in de Melkweg, Doornroosje, TivoliVredenburg en meer!   

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.