Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 18
04 MEI 2017 • Door Rick van Veluw • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 18

Op Bevrijdingsdag laten heel wat artiesten nieuwe muziek vrij. Luister naar de ongekroonde indie-hofnar, stap in een achtbaan of check de Nederlandse Ed Sheeran.

Mac DeMarco – This Old Dog (album)

The Mac is back! De indie-hofnar op afgetrapte rode Vans is met This Old Dog alweer toe aan zijn derde album (of nummer vijf, als je zijn twee mini-album uit 2012 en 2015 meetelt). Newsflash:  hij klinkt nog altijd onmiskenbaar als zichzelf. On The Level blijkt het tweelingbroertje van Chamber of Reflection en de aartsluie gitaarlijnen van This Old Dog hebben we ook al eens eerder gehoord. Toch kookt Mac met dezelfde ingrediënten opnieuw een fijn album met sterke liedjes. Hij zingt over zijn vader, ouder worden en voegt met One More Love Song op geheel eigen wijze een nieuw liefdesliedje aan zijn oeuvre toe. Mac DeMarco levert altijd grappen, grollen en kwaliteit.

Hoops – Routines (album)

In attractieparken sta je soms uren in de rij voor één achtbaan. Waar je vervolgens maar drie minuutjes inzit. Het liefst ga je daarna nog een rondje, maar dan moet je wéér aansluiten in die ellenlange mensenslang. Rules van Hoops is een achtbaan waar je niet voor hoeft te wachten. Dit lo-fi gitaarpopliedje schiet uit de startblokken, grijpt je bij de lurven en draaft nergens door. Na twee minuut dertien sta je weer met beide voeten op de grond en wil je nog een keer. Lekker dat je niet in de rij hoeft te staan, gewoon op repeat klikken!

Ásgeir – Afterglow (album)

Goed verhaal: een Britse dj pakt het telefoonboek van IJsland, belt een willekeurig nummer en vraagt of de beller een album van Ásgeir in de kast heeft staan. Ja dus, de vrouw aan de andere kant van de lijn heeft zijn cd allang in huis. De ster van Ásgeir is groot in zijn thuisland. Met In The Silence probeerde hij het ook buiten de landsgrenzen: zijn debuut werd vertaald naar het Engels. Met succes, want Ásgeir toert inmiddels ook veelvuldig in Europa en brengt met Afterglow zijn tweede Engelstalige album uit. Dat heeft net iets meer groove dan zijn debuut, met name op het catchy Stardust en het experimentele Unbound waar uitgebreid gestoeid wordt met bassen, stemvervormingen en de falsetto van Ásgeir.

Paul Sinha – Niet Zomaar (album)

Ze hebben allebei rood haar, maken liedjes met gitaar en beats en weten hoe je een hit schrijft: de overeenkomsten tussen Ed Sheeran en Paul Sinha zijn best groot. Enige verschil is dat Ome Ed een Engelse wereldster is en de Nederlandse Paul met Niet Zomaar zijn debuutalbum uitbrengt. Paul Sinha kwam redelijk uit het niets toen Top Notch hem een tijd geleden tekende. Op deze plaat hoor je waarom het label in hem gelooft. Paul rapt en zingt gemakkelijk, schrijft herkenbare teksten over jonge liefde en heeft tracks die na de eerste luisterbeurt blijven kleven. Met producties die knipogen naar Cashmere Cat of Mura Masa is de sound ook nog eens helemaal nu.

Slowdive – Slowdive (album)

Altijd tricky: meer dan twintig jaar na je laatste plaat een nieuw album uitbrengen. Slowdive waagt het erop. De shoegazers drukten hun stempel op de jaren negentig met meesterwerk Souvlaki en toonden eerder dit jaar op Rewire Festival dat de sleet er nog niet op zit. Op dit album durft de band te vernieuwen zonder smoel te verliezen. Star Roving is opvallend uptempo en clean voor een Slowdive-track, maar knalt heerlijk uit de speakers. Sugar for the Pill neigt dan weer meer naar dreampop en breekt prachtig open met in elkaar gevlochten gitaren. Deze comeback pakt meer dan goed uit.

Liz Aku – Ankhor (album)

Bij jazz denken veel mensen helaas nog steeds aan onnavolgbare solo’s en rondvliegende noten. Terwijl een festival als North Sea Jazz ieder jaar laat zien dat er zoveel vernieuwende jazzmuziek is. Liz Aku is daar een mooi voorbeeld van. De Belgische brengt op het gerenommeerde Duitse label Sonar Kollektiv het album Ankhor uit. Aku maakt verfrissende neosoul, waar Lianne la Havas en Little Dragon ook patent op hebben. Een single als Seasons Change zou zo door Disclosure geproduceerd kunnen zijn. Combineer dat met Lizs volle stem (die heel erg doet denken aan Jessie Ware) en je hebt een frisse popplaat vol soul- en jazzinvloeden.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten in de Melkweg, Doornroosje, TivoliVredenburg en meer! 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.