Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Hey brother!
24 MEI 2017 • Door Valerija Denaityte • Beeld: Step Brothers • Meer blogs over Film

Hey brother!

Broederliefde is een mooi iets en de filmindustrie is er dan ook dol op. Of ze nou daadwerkelijk familie zijn, samen opgroeien, of een broederlijke haat/liefde verhouding hebben; filmbroers vindt je overal.

Binnenkort gaat de Nederlandse arthouse-film Broers in première. Een héle film gewijd aan broers en hun hechte band. Maar een film hoeft niet over broers te gaan om een stel geweldige broers te hebben. Kijk maar!

Mufasa en Scar (The Lion King)

We zijn allemaal wel een beetje opgegroeid met The Lion King. Als kind had je misschien een hekel aan Scar en zijn hebzucht, of je was juist fan van de duistere nummers over macht die Scar en de hyena’s zingen. Al vanaf het begin is het duidelijk dat Scar jaloers is op zijn oudere broer: Mufasa is koning, heeft een mooie leeuwin voor zich gewonnen en zijn zoontje zal later ook koning worden. Het zit Mufasa mee en Scar vindt dat hij recht heeft op meer. Een typisch gevalletje ‘jaloers zijn op je succesvolle oudere broer’, met een wat dramatischer einde.

Scar denkt vast: 'Zal ik hem eraf duwen?'

Boromir & Faramir (Lord of the Rings)

In Midden-aarde is het belangrijk om elkaar te kunnen vertrouwen. Dat is precies wat de broers Boromir en Faramir doen. Al van jongs af aan beschermt Boromir zijn jongere broertje, waardoor Faramir naar hem opkijkt. Boromir vindt eigenlijk ook wel dat hij een held is. Hij is een leider, werkt hard en beschermt zijn mensen. Faramir streeft hem na maar weet dondersgoed dat hij anders is. Naast elke sterke, dappere broer is er plek voor een verlegen broer die liever leest.

My armour brings all the boys to the yard.

Brennan Huff & Dale Doback (Step Brothers)

Je hoeft niet écht broers te zijn om te genieten van een hechte band. Brennan en Dale zijn namelijk stiefbroers, maar doen werkelijk alles samen. Ze kunnen vechten als beesten terwijl ze daarna 24/7 samen iets doen, tot ze erbij neervallen. Deze twee step brothers steunen elkaar door dik en dun, vooral bij ideeën die nogal slecht zijn. Een broer die samen met je in de penarie zit, is misschien een betere broer dan eentje die je uit de penarie helpt.

Je bent nooit te oud voor een slaapfeestje.

Thor & Loki (Marvel)

Stel je voor: je broer is sterk, heeft glanzend blond haar, en is nogal een idioot. Maar je vader vindt hem leuker  en dus is hij de troonopvolger van jullie koninkrijk/planeet. Ja, Loki heeft best iets om jaloers op te zijn. In de schaduw van zijn broer moest hij altijd voor zichzelf opkomen, dus hij werd een beetje geniepig. Als de situatie met zijn vader nog wat ingewikkelder wordt, is Loki boos en probeert hij een hel van Thor’s leven te maken. Toch, ondanks alles wat er gebeurd, houdt Thor nog steeds heel veel van zijn broertje. Op z’n minst genoeg om hem in de bajes op te zoeken.

Thor, misschien moet je nu toch écht je mond houden?

Sonny & Michael Corleone (The Godfather)

Als er één filmreeks is waar familie zeer belangrijk is, is het de Godfather-trilogie wel. Broers Sonny en Michael zijn niet bepaald beste vrienden, maar ze hebben elkaar toch nodig. Sonny, de oudste, is een beetje een casanova en heeft een agressieve houding, terwijl de jongere Michael rustiger en tactischer is. De twee kunnen veel van elkaar leren, vooral over het belang van familie, maar leren ironisch genoeg niks van hun middelste broer Fredo.

Met die genen zit het wel goed hoor.

Anakin Skywalker & Obi-Wan Kenobi (Star Wars)

Hoewel de Jedi en hun padawan een meester-leerlingverhouding hebben, werden Anakin en Obi-Wan al snel meer dan dat. Ze waren goede vrienden en steunden elkaar door dik en dun, totdat Anakin zich tot de Duistere Kant keerde. Hij wou z’n meisje redden, want je kunt blijkbaar alleen aan de dood ontsnappen als je duivels bent. Obi-Wan trok het niet en na een gevecht tussen hem en Anakin/Darth Vader gaat hij in ballingschap leven. Zo’n verraad is lastig, vooral als je schreeuwt: ‘You were my brother Anakin! I loved you!’ en het ook nog eens geen effect heeft.

Is er wéér drama in de ruimte?

Lukas & Alexander (Broers)

Als je in een film genaamd Broers speelt, heb je vast een bijzondere band. Of juist niet, soms ben je gewoon broers. Lukas en Alexander mogen dan wel complete tegenpolen zijn, maar ze zijn ontzettend hecht en gaan samen op een roadtrip door Frankrijk. Perfect moment om een te gekke tijd te hebben met je broer, toch? Tja... als je zoveel tijd doorbrengt met iemand gaat dat niet altijd goed. Het wordt tijdens de reis pijnlijk duidelijk dat de verlegen Lukas op zoek moet gaan naar wie hij is zonder zijn broer.

Vakantie met je broer, wat wil je nog meer?

Naar de bioscoop gaan is een neutraal uitje voor jou en je broer: je hóéft niet te praten als jullie elkaar irritant vinden. Goed nieuws dus, als je nog een leuk uitje zoekt: op 28 mei is er voor CJP’ers een exclusieve voorpremière van Broers in Het Ketelhuis. Gratis en voor niks voor jou en je plus one.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.