Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Haal een stofdoek over dat stofboek
04 MEI 2017 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Lezen

Haal een stofdoek over dat stofboek

Boeken zijn er om te lezen, maar iets anders kunnen ze ook goed: stof verzamelen. Tijd om iets nuttigers te doen met je vergeten bundels papier.

Leuk hoor, de visite imponeren met een uitpuilende kast vol toffe titels (die je nooit gelezen hebt). Je kunt van álles over je collectie aan boeken(kaften) vertellen. Maar ook als je ze wél allemaal las, houden zich altijd wat stofvangers schuil in je boekenkast: juweeltjes waar je je emotioneel aan hebt weten te hechten, of twijfelgevallen die je groeiende nog-te-lezen-lijst aanvoeren. Ben je een doorgeslagen bibliofiel of simpelweg iemand met ruimtegebrek die z’n boekenaantal/vrije tijd-ratio niet op orde heeft? Doe iets!

1. Ruim op en inventariseer

Boekenstapels door het hele huis of een propvolle boekenkast waar je nieuwste aanwinsten niet meer in passen? First things first: breng de boekenboel op orde.
Maak een houden- en een wegstapel. Al negen maanden niet omgekeken naar dat boek dat je toen per se moest hebben? Sommige mensen baren kinderen in dat tijdsbestek, jij vindt de tijd en moeite niet om te lezen. Op de weg-stapel ermee dus. Boek uit maar geen ruk aan? Uit de collectie met dat ding. Alles wat je wél houdt, kan terug de kast in. Op alfabet, thema, genre, stemming, kaftkleur of rating, bijvoorbeeld. Spreek ook een vast verhoudingspercentage gelezen/te lezen met jezelf af. Zo maak je je alsmaar groeiende To Be Read-lijst korter en je volle boekenkast leger.

Als dit je 'houden-stapel' is, gaat er iets niet goed.

2. Ruil

Boeken weggooien is heiligschennis. Put uit je weg-stapel en ruil er dus op los. Organiseer een book swap party (jep, dat is een ding - ook buiten Pinterest), ruil met een vriend(elijke collega) of gooi het online met iemand op een akkoordje via websites als Ruilboek.nl of Paperbackswap.com. Een milde aanpak voor de boeken-hoarder, want je kunt altijd nog omruilen bij spijt. Eenmaal in de tweedehandsboeken-flow leer je minder waarde te hechten aan het materiële aspect van een boek. Kun je naast boekenliefhebber ook als minimalist door het leven. Van ruilen komt geen huilen, maar een win-win-win-situatie.

3. Wees creatief

Je hebt boekenkasten en boekenkasten. En boektrappen, boekmuren en boektafels. Maak er wat leuks van. Mocht je je leeskast/-stapel op kleur sorteren, dan kun je onder de noemer knutselen altijd nog middelbareschoolstijl aan het kaften slaan.

Ter inspiratie.

4. Geef weg

Vanaf nu zwaai je je vertrekkende visite uit met een onderdeel van je weg-stapel. Als het boekennerd-equivalent van een snoepzakje aan het eind van een kinderfeestje maak je al je vrienden blij. (Pas wel even op met zelfhulpboeken als ‘Zo word je een beter mens’.) Doneren kan ook buiten de deur: stouw zo’n romantische mini-bibliotheek op straat vol of richt je tot een goed doel, zoals Books4life of het Rode Kruis.  

En NIET helemaal leegroven nu.

5. Verkoop

Bedolven onder boeken maar zwem je liever in het geld? Dan is jouw weg-stapel misschien wel een goudmijn(tje) waard. Verkopen maar. De Deventer Boekenmarkt in augustus is de shit, net als de jaarlijkse markt van Middelburg. Boekenmarkten in Nederland zijn er in overvloed, dus kies er een waar je blij van wordt. Verkopen is ook thuis vanuit je boekenfort prima te doen, via Boekwinkeltjes.nl, Bol.com of Marktplaats. Spaar! Voor, ehm, nieuwe boeken bijvoorbeeld.

6. Houd bij

Na een genadeloze boekschifting van verkopen, ruilen en doneren is het wel zo fijn om er niet binnen drie weken weer een treurige chaos van te maken. Houd dus je persoonlijke catalogus bij, met apps van boekdatabases als Goodreads of LibraryThing, bijvoorbeeld. Hierin scan je ISBN-codes van de boeken die je hebt, leest of wanhopig naar verlangt.

Na het ruimen tóch last van Abibliophobia? Boeken wegdoen is ook plaats maken voor af en toe een gloednieuwe aanwinst, vinden wij. Geen betere plek om die op de kop te tikken dan bij American Book Center, waar je 10% CJP-korting vangt in Amsterdam en Den Haag. Korting krijg je óók op de vetste notebooks, waarin je al je ordelijke TBR-lijstjes mooi kunt bijhouden. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.