Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Deze kleuren ken je sowieso niet
16 MEI 2017 • Door Rick van Veluw • Meer blogs over Lezen

Deze kleuren ken je sowieso niet

Draag jij liever guttegom of orpiment? Heb je een orchilla-shirt of is dat fallow? Voor de mensen die het niet meer volgen: dit zijn kleuren.

Dikke kans dat je nog niet bekend bent met orpiment. In Het geheime leven van kleuren van Kassia St Clair ontdek je nog veel meer kleuren waar je nog nooit van hebt gehoord. Bovendien heeft St Clair er altijd een goed verhaal bij. Leer meer over loodwit, ultramarijn en amarant!

Guttegom

Laat zich nog het best omschrijven als een helder geelgoud. Rembrandt was verliefd op guttegom en gebruikte het veel in zijn schilderijen. Pas rond 1603 maakten kunstenaars kennis met deze kleur toen pakjes guttegom via koopvaardijschepen naar Europa werden getransporteerd. Guttegom is gestolde hars van – je raadt het al – de guttegomboom! Arbeidsintensief kleurtje wel: je kunt alleen guttegombomen van minstens tien jaar gebruiken en het sap heeft langer dan een jaar(!) nodig om te stollen. Logisch dat je vroeger van je ouders wel kleurpotloden, maar geen guttegom kreeg.

Hier, een blokje guttegom.

Orchilla

Deze kleur klinkt al als iets onbestemds, maar wat dacht je van korstmos? Ja, korstmos. Dat is een alg/schimmel die tegen een rotswand opgroeit. Om orchilla te maken maal je dit fijn met poeder en meng je het met ammoniak. Kneed het in een deegachtige massa, laat het liggen, voeg water toe en zo ontstaat de mooiste kleur paars die je ooit zag. Heel populair onder vermogende koningen en koninginnen back in the days.

De laatste fase van het orchilla-maakproces.

Fallow

Een leek zegt lichtbruin, een expert fallow. Google deze kleur en je ziet afbeeldingen van jonge herten. Fallow is een kleur die al door Shakespeare werd genoemd en vooral in de Engelse taal een begrip is. Zij gebruiken het woord om braakliggend boerenland aan te duiden, maar het is ook een woord voor de vacht van dieren die in hun omgeving opgaan. Binnenkort even bij de IKEA vragen of ze een fallow bankstel hebben.

Dit hert is dus fallow, niet lichtbruin.

Orpiment

Goud, juwelen en een zakje orpiment. Dat werd allemaal gevonden in de tombe van Toetanchamon. Orpiment laat alle andere kleuren geel achter zich met zijn gouden gloed. Een mineraal dat gebruikt werd ter decoratie, maar soms ook als laxeermiddel. Al moest je er niet te veel van innemen, want orpiment kan dodelijk zijn. Oppassen dus!

Orpiment steelt de show.

Celadon

Een mossig bosgroen met een ingewikkelde geschiedenis. Laten we het simpel houden: de naam komt uit een toneelstuk, de kleur zie je veel terug in kleding en oosters porselein. In China werd het mi se (mysterieuze kleur) genoemd omdat celadon alleen op het koninklijk hof werd ‘gebruikt’: een befaamd servies had die kleur. Nederige Chinese onderdanen konden alleen maar gissen naar de ware kleur van celadon. Zij hebben weinig gemist; van dit saaie groen worden wij niet wild.

Foei foei als je dit mintgroen durft te noemen, dit is duidelijk een celadon servies.

Hematiet

Nee, dit is niet de borst van een HEMA-medewerker. Hematiet is eigenlijk een fancy woord voor roest. Een dieprode kleur waar de Egyptenaren gek op waren en de Atheners monopolie op aan wilden vragen. Hematiet raakte uit de mode toen er fellere kleuren rood opdoken. Ach ja, zo gaat dat kennelijk als je niet het roodste jongetje van de klas bent.

Dit is dus hematiet.

Wede

Opnieuw een schot voor open doel: de kleur wede komt van de wedeplant, waar ook indigo uit wordt geput. De Engelsen verfden er graag hun wol mee voor een mooi diepblauw. Je hoeft thuis niet aan de gang te gaan met zelf wede maken: het is verschrikkelijk lastig. Blaadjes vermalen, er pasta van maken, dat tien weken laten rusten, water erbij, nog een gistingsronde… Ze hebben vast nog wel een tube wede bij de hobbywinkel.

Een emmertje wedepulp. Blauw hè?

Obsidiaan

Zwart is geen kleur. Toch? Nou, dan moet je Het geheime leven van kleuren eens lezen. Neem nou obsidiaan. Een kleur zwart die ontstaat uit vulkanisch glas, wanneer gesmolten lava in contact komt met ijs en sneeuw. Zo krijg je een keihard stuk glas met een prachtige glans en een zwarte of bronsgroene kleur. Mooi verhaal om te vertellen wanneer iemand schreeuwt dat ‘zwart geen kleur is’.

Obsidiaan is bad ass zwart.

Meer lezen over kleuren als russet, Tyrisch purper, vermiljoen en kraplak? We geven drie exemplaren van Het geheime leven van kleuren weg!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.